Tallinnan teletorni Helsingistä

Aloittaja jusalak, 28.09.2013, 13:37:43

« edellinen - seuraava »

jusalak

Kävin tänään kuvaamassa Tallinnan teletornia Helsingin Stadionin tornista. Aluksi sää oli utuinen niin, että torni erottui vain ajoittain hyvin heikosti. Sää kuitenkin parani ja torni tuli hyvin näkyville. Havaitsin tornia sekä visuaalisesti että kuvaamalla. Laitteistona oli Celestron C80ED ja Sigma SD14 -digijärkkäri. Alla yksi kuva (valotus 1/250 s). Teletorni erottui vaivoin paljain silminkin.

Etäisyyttä Tallinnan teletornin ja Stadionin tornin välillä on 79,7 km. Stadionin tornin korkeus on 72 m. Tallinnan teletornin korkeus on 314 m ja näköalatasanteen 170 m. Sivulta http://en.wikipedia.org/wiki/Horizon löytyvien laskukaavojen mukaan näkyvyys ilman ilmakehän refraktion huomioimista olisi 76,8 km eli alle todellisen etäisyyden. Ilmakehän keskimääräisiä olosuhteita vastaavasti refraktiokorjattuna näköetäisyys olisi 83,0 km. Stadionin tornista teletornia tulisi näkyä n. 150 m korkeudelta ylöspäin.

Kuitenkin kummankin tornin korkeus lienee ilmoitettu ympäröivän maaston eikä merenpinnan suhteen, mikä toisi kummankin tornin korkeuteen hieman lisää merenpintaan nähden. Lisäksi kylmä ilma tiheämpänä taittanee valoa hieman enemmän ja kasvattaa näköetäisyyttä.Celest1al Sphere

Hieno havainto jusalak!

Helsingistä nähdään aina silloin tällöin kangastuksia Tallinnan puolelta. Tällaiset havainnot ovat kuitenkin suhteellisen harvinaisia ja erikoisia, ja sen takia olisikin aivan erityisen hienoa, jos voisit raportoida havaintosi myös Ursan Taivaanvahti -palveluun!

Raportoimalla havaintosi Taivaanvahtiin, havainnot ovat heti laajemman harrastajayhteisön nähtävillä, ne tulevat tulevat tilastoitua ja arkistoitua pysyvästi. Lisäksi ne ovat helposti ilmakehäjaoston ja alan tutkijoiden käytettävissä. Taivaanvahtiin raportoimalla havainnoista on kaikkein eniten iloa ja hyötyä! Taivaanvahtiin voi havaintoja raportoida halutessaan myös anonyymisti, eli siten että havaitsijan nimi ei ole julkisesti näkyvillä.

Kangastus -havainnon voi raportoida Taivaanvahtiin muu ilmiö -lomakkeella.

Taivaanvahti: http://www.taivaanvahti.fi/

Terveisin,

Juha Ojanperä
Ilmakehäjaosto/Ursa

jusalak

Tein vielä tarkempia ja korjattuja laskuja aiheesta. Teletornin nettisivujen mukaan tornin perustus olisi 24 m merenpinnasta. Näköalatasanne olisi siten 194 m korkeudella merenpintaan nähden. Stadionin tornin suhteen arvioin perustuksen olevan 5 m merenpinnasta, arvio tuskin on pahasti pielessä kumpaankaan suuntaan. Arvoja 194 m ja 77 m käyttämällä saataisiin näköalatasanteen näköetäisyyksiksi 81,1 km ja 87,6 km (refraktiokorjaamattomana ja -korjattuna).

Arvion mukaan torni näkyisi horisontin yläpuolella noin 117 metristä (perustuksen korkeus merenpinnasta on huomioitu) ylöspäin, alaosan jäädessä horisontin taakse. Kuvan perusteella arvioiden tämä näyttäisi olevan aika lähellä sitä mikä tilanne oli todellisuudessa.

En tiedä kuinka korkeita ovat Tallinnan pilvenpiirtäjät, mutta ne jäisivät varmaankin aika lähelle horisontin tasoa. Tallinnan keskusta on vielä muutaman kilometrin kauempana.

Onko ilmiö raportoimisen arvoinen sittenkin kun tässähän ei ole kangastuksesta eikä muustakaan poikkeuksellisesta ilmiöstä kyse?

Rannalla seisten (arvot 2 m ja 314+24 m) tornin huippu näkyisi n. 76 km etäisyydelle eli ei Helsinkiin asti.


Ari Haavisto

Todella mielenkiintoinen havainto, mukavasti havainnollistaa maapallon pyöreyden. Yllättävän pieni on tuo refraktion vaikutus muuten, olisin kuvitellut sen isommaksi.
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

Jorma Koski

Tallinnan teletorni näkyy myös Ursan Kaivopuiston tähtitornin kaukoputkilla.
Jorma Koski "Respondeo veritatem profunda"
Twitter
Facebook

jusalak

Onko Kaivopuiston tornista otettua kuvaa olemassa?

jusalak

34 mm:llä jäi myös kennolle tornista selvä jälki.

Timo Kuhmonen

aikanaan kokeilin 300mm teleä ja valvontakameraa yhdessä. Espoosta käsin, Talinnan TV tornin valot näkyy. Sattui samaan aikaan laiva menemään ohitse. (videota on nopeutettu 8 -kertaiseksi normaalista)
http://www.youtube.com/watch?v=fRxK_53ZXn4&feature=youtu.be

Astronautiskelija

Sopivalla kelillä näkyy Viron rannikko esim. näin loistavasti kuvattuna reilusti Helsingin sisämaasta: http://clayhole.com/pub/tallinn_85km.jpg
The sky appears so steady fixed and stable as we look at it - but only if we do not look too hard. James B Kaler, Stars and Their Spectra
Clayhole Observatory
Twitter | Vimeo

Lauri Kangas

Tallinnan torni on tullut bongattua ainakin Malminkartanosta, Lauttasaaresta (lintutornista) ja Kaivopuiston tähtitornista. Torni itsessään ei tosiaan vaadi kangastuksia. Öisin sen valo näkyy helposti paljain silmin.

Kerran olen päässyt ihastelemaan tuon edellisen viestin kuvan kaltaista tilannetta Porkkalan lintutornista, ja eikös samanlainen kuva ollut T+A:ssakin hiljattain. Kerran on lisäksi näkynyt Malminkartanon mäeltä päiväsaikaan Viron rannikko melko selvästi.

jusalak

Lauri: Onko tornista päiväsaikaan havaintoa paljain silmin?

Astronautiskelija: Onko kuvan ilmansuunnista tietoa, onko Tallinna tuon tiheimmän valorykelmän suunnalla?

Tornin valon näkymisen olen tosiaan todennut elokuussa 2012 palatessa laivalla Tallinnasta pimeän aikaan. Tallinnan sataman valot alkoivat häipyä jo ennen kuin tunti oli lähdöstä kulunut. Tornin valo kuitenkin pysyi näkyvillä koko kaksituntisen matkan ajan.

Kuluvana syksynä tulin taas Tallinnasta, tällä kertaa valoisan aikaan. Tallinnan tornitalot saattoi kiikarilla erottaa vielä puolitoista tuntia lähdöstä ja vain tuntia ennen Helsinkiin saapumista. Teletorni näkyi reilun puoli tuntia pitempään, mutta alkoi "vajota" mereen yhä nopeammin Helsinkiä lähestyttäessä. Helsingin saariston reunalle tultaessa näköalatasanne oli vajonnut jo lähes merenpinnan tasalle, ja se olikin viimeinen havainto tornista sillä kertaa.

Kaizu

Olen nähnyt Tallinnan TV-tornin Tallinkin yläkannelta kun laiva rantautui aamupäivällä länsisatamaan. Korkeutta merenpinnasta lienee ollut parikymmentä metriä.

Kaizu
Kai Forssen

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: jusalak - 29.09.2013, 20:45:40
Lauri: Onko tornista päiväsaikaan havaintoa paljain silmin?

Ehkä. Ekan kerran bongailin tuolta Lauttasaaren lintutornista joskus 2007. Löytyi helposti kameran etsimen läpi 300-millisellä. Hämärä muistikuva on että olisi näkynyt paljainkin silmin, mutta eipä jäänyt niin tarkasti mieleen.

Celest1al Sphere

Okei, eli Tallinnan TV-torni näkyy Helsingistä myös ilman kangastustakin, eli normi refraktio riittää siihen, että torni näkyy? Mutta tornin näkemiseen siis vaaditaan ilmeisesti jokin optinen apuväline, eli ihan paljain silmin ei kuitenkaan taida näkyä..

Jos tornin näkyminen Helsingistä on ihan tavallinen ja jokapäiväinen ilmiö, eikä sen näkymiseen tarvita kangastusta, niin siinä tapauksessa tätä ei ehkä sittenkään kannata raportoida Taivaanvahtiin.

Olisi mielenkiintoista tehdä ihan systemaattista seurantaa tornin ja muiden Tallinnan rakennusten näkymisesta. Havainnon yhteyteen voisi kirjata myös tiedot säätilasta ja muista olosuhteista. Näin saataisiin ehkä paremmin kartoitettua asiaa ja saada objektiivista tutkimustietoa asian tiimoilta.

/Juha

naavis

Lainaus käyttäjältä: Aldebaran - 29.09.2013, 22:15:19
Okei, eli Tallinnan TV-torni näkyy Helsingistä myös ilman kangastustakin, eli normi refraktio riittää siihen, että torni näkyy?

Torni näkyisi ihan ilman mitään ilmakehän avustustakin. Torni on sen verran korkea, ettei jää maapallon kaareutumisen taakse kokonaan piiloon Helsingistä katsottuna.