Peilikaukoputki avaruuden katseluun ja kuvaamiseen

Aloittaja Raestlin86, 24.09.2013, 16:47:28

« edellinen - seuraava »

Raestlin86

Olemme tässä tyttöystävän kanssa miettineet kaukoputkea sekä tähtitaivaan katseluun ja kuvaamiseen. Tavoitteena on saada kuvattua ainakin Saturnuksen renkaat ja Andromedan galaksi. Käytössä tällä hetkellä on Canon EOS 1100D- järjestelmäkamera.

Konus Konusmotor-500 Newton-peilikaukoputkea olemme hieman katselleet netistä edullisuuden vuoksi. Tuossa samalla tutkin Saturnuksen renkaiden näkyvyydestä niin pitäisi riittää.

Voisiko joku laittaa linkkiä että millainen sovitin pitäisi laittaa että voisi liittää kameran kyseiseen kaukoputkeen? Itse en ilmeisesti saa haettua oikeilla hakusanoilla kun ei tahdo löytyä :P

Lauri Kangas

Kysymys on aika usein toistuva. Digijärkkäriosastolla on liimattu ketju otsikolla "Osat kaukoputken ja järkkärin välissä", mutta tietoa on aika paljon muissakin ketjuissa.

Lykkyä tykö. :smiley:

MarkoM

Konusmotor... Putki voi kyllä olla edullinen, mutta jos suoraan sanotaan, niin kuvien perusteella jalusta näyttää niin heppoiselta, että sillä voi melkein suosiolla heittää vesilintua näin ensihätiin...

Uskonpa, että vähemmän tulee harmaita hiuksia, kun budjetin suunnilleen tuplaa ja harkitsee vähän tukevammalla jalustalla varustettua kaukoputkea. Miten olisi esim. Sky-Watcher Skymax-127 Maksutov? Skymaxien okulaaripäässä on yleensä vakiona T2-kierteet, joten riittää kun hommaa T2-soviterenkaan kameralle vaikkapa Teknofokuksesta (Canon EOS).

Moottoreita tuossa Skymaxin jalustassa ei ole, mutta alle satasella senkin saa hankittua erikseen. Kuun ja planeettojen valokuvaamisessa tosin valotusajat ovat sen verran lyhyitä, ettei niiden kuvaamista moottorin puuttuminen oikeastaan haittaa (kaukolaukaisin kameraan on tärkeämpi  tärähdysten estämiseksi).

Marko Myllyniemi
"Koskenkorvan kivennäisvesi on valmistettu kirkkaasta, vähänatriumisesta lähdevedestä, siksi sen maku on niin päähännousevan raikas. Maista Koskenkorvan kivennäisvettä. Tulet hyvälle tuulelle!"
astro.kuvat.fi
Kuvagalleria
Lakeuden Ursa ry

Timo Kantola

Timo Kantola

Raestlin86

Emme ole vielä lopullisesti päättäneet että minkä kaukoputken laitamme, lähinnä juuri siksi laitoin tämän keskustelun tänne että saisimme lisää tietoa niistä putkista joita olemme miettineet.

FOCUS NEW ORION II on myös ollut mietintälistalla.

prototype

Tuota Konusmotor-500:ta ei saa tarkennettua järkkärille ilman barlowta ja jalusta on aivan liian hutera minkäänlaiseen kuvaamiseen. Omistin meinaan joskus kyseisen vermeen. Tuolla moottorilla tuossa tarkentimessa ei tehnyt mitään, koska pyörii aivan liian nopeasti ja tarkennin muutenkin todella vempula. Pääpeilissä ei ole keskimerkintää, joten kollimointi hieman hankalampaa jollei laita merkkiä itse. Seurantamoottori hyytyy pakkasessa todella nopeasti.

Kannattaa katsella jotain parempaa tilalle.

prototype

Tuo FOCUS NEW ORION II menee tuon konuksen kanssa samaan kastiin, eli jätä mieluummin kauppaan.

Raestlin86

Törmäsin tuolla villestar:ssa tällaiseen kuin Celestron 130EQ. Onko kellään kokemuksia kyseisestä vekottimesta?

Tane

 Jos tuo on Astro Master, niin sellaisen osti kaverini muuan vuosi sitten ja jouduimme viemään sen takaisin paikalliseen Villen Kelloon Turussa. Moottori ei pelannut kunnolla ja muutenkin oli onneton vempele...Voihan olla Maanantaipainos. Peili kyllä menetteli, jos on korjaus ja modaustaitoinen ja siihen aikaa niin mikäs tuossa. Itse en ottaisi...
Celestron C14,

Timpe

Kuten yltä voi eri harrastajien kokemustiedoista lukea, niin hintaluokassa 200-230 euroa on turha odottaa kovin kummoista tähtikaukoputkea itselleen kolmijalalla.
VK:n itsekehut tähän tyyliin... "erittäin laadukas tähtikaukoputki edulliseen hintaan.... on teräväkuvainen tähtikaukoputki aloittelijoille ja kokeneillekin harrastajille. Sopii hyvin tähtien ja planeettojen tutkimiseen" ...voi jättää ihan omaan rauhaansa. :sad:
Visuaalihavaitsemiseen sopivan/kelvollisen putken saisi halvimmillaan jostakin "pikkudobsonista" (esim. Skyliner-150), mutta edes kameraoptiikalla melko laajakulmaisten tähtinäkymien kuvaamiseen riittävän jalustan hinta nousisi suoraan tuohon budjettiin (EQ3-2), ja tuokin tulisi ilman seurantamoottoria, napaetsintä ja virtalähdettä, mikä lisää kustannuksia nopeasti vaikka käyttäisi kuvaamiseen vain sitä digijärjestelmäkameraa ilman kaukoputkea).

"Saturnuksen renkaat" näkyisivät hyvin tuolla Skyliner 150 Dobsonilla ja samoin  myös tuo "Andromedan galaksi", mutta "syvän taivaan" kuvien ottamiseen tarvitaan seurantajalustaa ja tuota suurempaa budjettia. Entä olisiko mahdollista päästä katsomaan tähtitaivasta lähiseudun tähtiharrastajien tai -yhdistyksen välineiden kautta, niin saisitte paremman käsityksen mitä tuolta taivaalta näkyisi pienillä harrastajalaitteilla? :wink:

Lainaus käyttäjältä: MarkoM - 24.09.2013, 20:03:54
Uskonpa, että vähemmän tulee harmaita hiuksia, kun budjetin suunnilleen tuplaa ja harkitsee vähän tukevammalla jalustalla varustettua kaukoputkea. Miten olisi esim. Sky-Watcher Skymax-127 Maksutov? Skymaxien okulaaripäässä on yleensä vakiona T2-kierteet, joten riittää kun hommaa T2-soviterenkaan kameralle vaikkapa Teknofokuksesta (Canon EOS).

Samaa mieltä...
- Timo Inkinen

einari

Skymax 127 on hieno putki sekä visuaalikatseluun ja planeettojen kuvaamiseen, mutta syvän taivaan kuvaamiseen sopii heikommin.
Valitettavasti on tässä harrastuksessa niin että one size does not fit all.
Eli sellaista yleisputkea ei oikein ole joka sopii joka tarkoitukseen.
___
Tapio

Timpe

Lainaus käyttäjältä: MarkoM - 24.09.2013, 20:03:54
Uskonpa, että vähemmän tulee harmaita hiuksia, kun budjetin suunnilleen tuplaa ja harkitsee vähän tukevammalla jalustalla varustettua kaukoputkea...
Lainaus käyttäjältä: Timpe - 25.09.2013, 23:32:40
Samaa mieltä...

Täsmennyksenä lienee paikallaan mainita, että ajatukseni koski tuota budjettia, mutta lainaus lipsahti turhan pitkäksi, sorry!  :embarrassed:
(=Einari on tasan oikeassa SW127:n heikosta sopimisesta syvän taivaan kuvaamiseen, vaikka se onkin muutoin hyvä yleisputki monenlaiseen aloituskäyttöön.)
- Timo Inkinen

Tane

#12
 Budjetti rajoittaa, mutta jos ei, niin yleisputkista puhuaksemme Vixenin maksutovgassegrain VMC 200L on lähellä sellaista. Olen omistanut tuollaisen käytetyn (jolloin hinta oli siedettävä) ja joskus vieläkin kaipailen sitä, kun tuulenpuuska retuuttaa pitempiä teleskooppeja. Ei huurresuojaa, näkyy planeetat ja onnistuu DS kuvaus. Huonompina puolina sitten vaaditaan muuntoadaptereita kameroitten sun muiden lisälaitteiden väliin jos käyttää Vixenin flipmirroria (on eri kierteet ja koko kuin normaalisti) ja oma erikoinen polttovälinlyhentäjä...Mutta menee siinä tavallinen tarkennuslaitekin. Focuserin kiinnitys tarvitsee lisäparantelua kulloisenkin käyttäjän tarpeiden mukaan. Olen tullut kuitenkin siihen uskoon että sitä parantelua tarvitsevat kaikki kaupalliset havaintovälineet ainakin jossain kohtaa.
Celestron C14,

maukkaK

No tuo VMC 200L  ei olennaisesti poikkea esim Meaden ja Celestronin 8 tuumaisista sc putkista.  Mitenkään optimaalisia nää ei kyllä kuvausta ajatellen ole heikon valovoimansa vuoksi.  Tosin sitäkin voi parantaa lyhentäjillä. Niin ja saahan noihin tietysti sen hyperstarin (melko arvokas), jolla valovoimaongelma kyllä häviää kertaheitolla.
Canon 7D, 300mm/4 L IS USM. Samyang 8 ja 14mm, EF-S 18-55mm
HEQ-5, Celestron EHD8

Sami

Ja Vixenille varmaan järkevä jalusta alkaa olla vasta Mach1GTO, jotta päästään riittävään käyttömukavuuteen ja onnistumisasteeseen valokuvauksessa ilman ylimääräistä säätämistä? Ja sitten kyllä budjetti venyy ja paukkuu, varmaankin.

Sama koskee tietysti SC-optiikoita.