Terveisiä Lontoosta EPSC-konferenssista

Aloittaja VeikkoM, 24.09.2013, 13:25:34

« edellinen - seuraava »

VeikkoM

Kirjoitin tästä jo viime viikolla kuuplan-l@ursa.fi-listalla ja piti laittaa jo heti kopio tänne foorumillekin.  Vähän viiveellä siis:

Olin viime viikolla Lontoossa European Planetary Science Conference -tapahtumassa.  Kyseessä on vuosittainen keskisuuri planeettatutkijoiden kokous.  Paikalla oli viiden päivän aikana noin 900 osanottajaa.   Osanotto harrastajille maksoi vain 50 euroa.

Meitä oli minun lisäkseni harrastajina Toni Veikkolainen ja Harri Haukka oli työnsä puolesta, mutta hänellä oli myös harrastussessioon posteri Härkämäen havaintotoiminnasta.

EPSC:ssä on ollut harrastaja-asiaa vuosittain ja Harri on suositellut useampaan otteeseen osallistumista.  Väärässä hän ei ollutkaan. Muutama kiinnostava yhteys tuli solmittua ja tutkijat kaipaavat havaintoaineistoja meiltä harrastajilta.

Harrastaja-asian ohella oli tietysti paljon ammattiasiaa, osa hyvinkin teknistä.

Ohessa muutama kiinnostava poiminta.  Toivoisin, että jaoston porukoista löytyisi infoa lähteä joihinkin näihin mukaan.

1) Nasa organisoi ISON-komeetasta havaintokampanja, samaan malliin kuin oli aikanaan Deep Impact-mission ja komeetta 9P/Tempel 1:n kanssa ja jota jatkettiin EPOXI-missiona komeetta Hartley 2:n kanssa.

Juttelin Padma Yanamandra-Fisherin kanssa ja hän neuvoi tutkimaan projektin verkkosivua http://www.isoncampaign.org/.  Ja voimme lähettää heille myös linkin omista ISON-sivuistamme.  Ajattelin, että Taivaanvahdin havaintosivun olisi hyvä, vaikka onkin suomenkielinen.  Kuvat ovat universaaleja.

Havaitsijat voivat myös kontribuoida Amateur Observers' Program (AOP) -ohjelmaan http://aop.astro.umd.edu/


2) University College Londonin jatko-opiskelija, jonka nimeä en saanut muistiin (mutta hän lupasi ottaa itse yhteyttä), tutkii aurinkotuulta aurinkokunnan tason yläpuolella, josta aurinkosatelliittien mittaukset ei anna dataa.  Komeettojen monitorointi antaa mahdollisuuden saada infoa aurinkotuulesta siellä.

Katsotaan nyt millaista dataa hän haluaa.  Mainitsi, että Yahoon Comet-images-ryhmän kautta lähetetyt kuvat menee hänellä suoraan käyttöön.


3) Marc Delcroix ja tutkimusryhmä on seurannut Saturnuksen pohjoisen pallonpuoliskon kaasukehää, mm. siellä näkyneitä valkeita ja tummia läikkiä ja niin liikkeitä sekä napakalotin tummaa kuusikulmaista aluetta. Näihin, varsin viime mainittuun on käytetty harrastajien dataa suhteellisen pieniltäkin putkilta.  Jos meiltä löytyisi sopivia kuvia, niin noita voisi yrittää mittailla.

Posteri-infoa:
http://www.astrosurf.com/delcroix/doc/Delcroix%20M.%20et%20al.%202013-Saturn%20Northern%20hemisphere's%20atmosphere%20and%20polar%20hexagon%20in%202013-EPSC2013-1067.pdf

   
Amateur astronomy -sessiossa oli myös mielenkiintoiset esitykset Venuksen ilmakehän pilvien kuvaamisesta lähi-infrapunalla, Jupiterin pohjoisen ekvaattorivyön (NEB) syklisistä vaihteluista ja Jupiterin ilmakehässä havaituista törmäyksistä.


Haukan Harri täydensi vielä listaani seuraavalla:

Lisättäköön listaan vielä Titaniin liittyvät havainnot joita kaipaillaan.
Ohessa copy-paste saamastani viestistä.

---------------------------
As I mentioned, there are some worthwhile things to do about Titan with even modest photometric capabilities.   Useful are near-IR photometry, to inventory cloud activity when Cassini is not looking (which is to say, most of the time),  and (if you are prepared to make a few observations a year for many years) blue/yellow photometry. Spectroscopy is also good if you have that capability.

Some background stuff is at
http://www.lpl.arizona.edu/~rlorenz/amateurobs.pdf
http://www.lpl.arizona.edu/~rlorenz/SP-1278_Lorenz.pdf
http://www.lpl.arizona.edu/~rlorenz/amateur.pdf

Dr Ralph D. Lorenz
----------------------------
Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät