Einsteinin ristiä bongaamaan!

Aloittaja Celest1al Sphere, 12.09.2013, 13:13:33

« edellinen - seuraava »

Celest1al Sphere

Kyllä näitä lähes mahdottomiakin kohteita kannattaa yrittää havaita! Kokemus on osoittanut, että monesti on käynyt niin, että aiemmin lähes mahdottomina pidetyistä kohteista on kuitenkin vain alkanut tulla havaintoja!

Esimerkkejä:
-eläinratavalo Suomesta (myytti murrettu jo Pekka Parviaisen havainnon myötä 1980 -luvun lopussa)
-3. ja 4. kertaluokan sateenkaaret (ensimmäiset valokuvin dokumentoidut havainnot vuodelta 2011
-Simeis 147 visuaalisesti
-Einsteinin risti, visuaalihavaintoja maailmalta

Ja mitä Einsteinin ristiin tulee, niin teoriassahan tuon pitäisi olla mahdollista havaita Astrofoxilla visuaalisesti, tietysti edellyttäen aivan huippuseeingiä! Lisäksi Foxin kollimoinnin pitäisi olla myös huippuiskussa.

Tosiaan mukavaa nähdä, että näinkin monet havaitsijat ovat rohkeasti lähteneet tämä haastavaa kohdetta havaitsemaan ja kuvaamaan! Melkeinpä uskaltaisin väittää, että kyllä joku tämänkin vielä Suomestakin onnistuu havaitsemaan, joko valokuvaamalla tai sitten visuaalisesti..

/Juha

PetriKe

Itse innostuin myös näin vaativan kohteen havaitsemisesta, ja niinpä laitoin etäputken USA:ssa tätä kuvaamaan 5 min pätkissä.

Liitteenä kuva, jossa yhteensä 25 min valotusta 16" RC:llä. Kuvan resoluutio on 1 kaarisekunti per pikseli. Kuva on 6-kertainen suurennos alkuperäisestä resoluutiosta.

En nyt sitten tiedä, voiko tässäkään tapauksessa puhua positiivisesta havainnosta. Käänsin kuvan negatiiviksi, jos siitä näkyisi tuota ristinmuotoa paremmin. Vähän isompaa tötteröä ja parempaa resoluutiota peliin, niin ehkä sitten.

Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

PetriKe

Laitoin tähän versioon voimakkaan deconvoluutio-filtterin ja tulos muuttui tällaiseksi. Seeing oli kyseisenä yönä hyvä-erinomainen.

Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Ransu

Hieno yritys Petriltä, luulen että kuvauksessa tälle pitäisi käyttää alle kaarisekunnin erotuskykyä/pikseli. Eikö noiden komponettien välimatkat ole kuitenkin alle kaarisekunnin luokkaa?
Tämä kohde ei ihan helpolla taida antautua.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Lauri Kangas

Hyvällä seeingillä voisi varmaan onnistua kuvaaminen alisämplättynä ja useammasta kuvasta sitten drizzle isompaan resoluutioon. Sitten pitää kyllä olla tosi tarkkana, kun kyseessä oleva kohde on juuri väärin tehdyn drizzlen häiriökuvion muotoinen...

Timpe

Vinkkinä sen verran, että tänä iltana MeteoBlue lupailee alle kaarisekunnin seeingiä ainakin tänne Hyvinkäälle (link) ja taivaalla olisi selkeää muutama tunti ennen pilvien tuloa lounaasta :wink:
Itse en aio tuohon ryhtyä, kun oma putki kuvaa rauhassa jotain tolkullisempaa kohdetta kuin tämä kaukainen pikselimössö... pöh!
- Timo Inkinen

Nurinniska Observatory

Kannattaa varmaan myös kääntää kameraa eri kulmiin kuvien välillä ja sitä kautta koittaa eliminoida tuota Laurin mainitsemaa drizzlehäiriökuviota. Ja tietysti uusi fokusointi jokaisen ruudun jälkeen :tongue:

Kunhan puskista huutelen... omalla kalustollani ei ole mitään mahdollisuuksia tämän kohteen kuvaamiseen.
Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/

Ransu

Eilen illalla kirkastui kymmenen jälkeen ja kokeilin antautuisiko risti tällä kertaa. Eipä tuo antautunut, seeing teki taas kiusaa ja bahtinovin tarkennuskuvassakin näki vaeltelua keskustan molemmin puolin. Kokeilin valotella tätä bin1_llä, jolla pitäisi saada pikselikohtaiseksi erotuskyvyksi alle 0,5 kaarisekuntia, eipä tuosta kyllä mitään hyötyä ollut kun kuva suttaantuu ilman kiehumisen takia.
Timpellä taitaa olla tastä selkeästi paras tulos tähän mennessä.

Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Timpe

En malttanut kumminkaan olla kokeilematta, kun taivaalle hiipi utupilveä ja normaali ds-kuvaaminen piti lopettaa tämän takia. Kuvasin eilen kaksi viiden minuutin kuvaa, joista "parempi" on tässä. Liitteenä oleva 5 min L-kanavan 1x1bin kuvasta tehty MaxIm DL 400% ikkunanäkymäkaappaus kertonee kaiken (=galaksin ydintä ei erota muista tähdistä, kun seeing suttaa näkymät). Ilmeisesti tänne Hyvinkäälle luvattu 1"...1,5" seeing haihtui sumupilvien tulon myötä normaaliksi suomalaiseksi havainto-keliksi.
- Timo Inkinen

Timpe

Kolmas yritys foorumiviestiksi, joten nyt vain lyhyesti oheisjutut...
Ei onnea EC:n kuvaamisessa tälläkään kertaa, vaikka GSO oli hyvässä kollimaatiossa ja keli 2" FWHM luokkaa :undecided:
(13 x 3min L)



Ja 585 kB gif-animaatio kuudesta lupaavimmasta ruudusta täällä: http://personal.inet.fi/luonto/kuvagalleria/temp/EinsteinCross_6_frame_animation.gif
- Timo Inkinen

Timpe

Taas olisi aika kuvata tätä, mutta muut ovat taitaneet jo luovuttaa tämän "tiiliseinää päin puskemisen"... :tongue:

Uudentyyppinen lähestymistapa tähän ongelmaan eli nyt pinottuna (!) alla luetellut värikanavat ja kasattuna sitten PixInsightissa yhteen pinoon luminassikanavaksi.
Valikoin käsipelillä mielestäni samanlaisen pikselihässäkän omaavat yksittäisruudut eli loppupinoon tuli nyt R 4x6min + G 3x6min + B 3x6min ja L 3x6min = yht. 13x6min.

Linkistä aukeaa 3326px × 2504px (2 833 KB) kokoinen kuva, jossa vasemmassa ylänurkassa 300% suurennus, jota on kertaalleen unsharp-maskilla terävöity (50%/1.5px/2.0 threshold) osakuva.


Viestin liitteenä on MeteoBlue:n seeing-ennuste tuolle la-su illalle (12.9.-13.9.2015) ja tällöin RCT-putkeni kollimointi oli tässä mallissa (15s testivalotus zeniitistä ennen kuin siirsin putken liki 0-deklinaatioon etelän suuntaan Einsteinin ristiin). Tuolla uudelleentarkennus kohteeseen ja kirous päälle, kun tämä on niin matalalla Suomesta kuvattavaksi :veryangry:

Noh, ei tuosta voi muuta sanoa kuin että tähän vertailukuvaan nähden kuvassani saattaisi hyvällä tahdolla kuvaa tulkiten nähdä samanlaisen muodon kuin tuossa neliapilassa, joka näkyy vertailukuvassa. (=Kuvaajan subjektiivinen mielipide eli katsokaa ja kertokaa miltä tuo teistä näyttää, kiitos!) Aussi-foorumilla hyväksyvät tällaiset, mutta en tiedä mitä tuosta enää uskoisi kun tämä oli viides yritys saman aiheen parissa. No, saattepa edes mittatikun tästä yrityksestä, mistä pitäisi päästä vielä pykälän paremmaksi, jotta voisi sanoa varmasti kuvanneensa tuon Einsteinin ristin :grin:

Ai niin, parhaan ruudun FWHM-lukemat myöskin liitteenä eli jos tuo 4,122px kertoo 0.83 px/" :lla tulee vain 3.4" erottelukyky tuosta kohtaa taivasta. (Tuosta zeniittiin lauotusta testiruudusta sain 2,766px lukeman eli 2,3" erottelukyvyn.) Pitäisi varmaan kasvattaa polttoväliä tuosta RCT:n lyhennetystä 1336 mm:n polttovälistä ja toivoa once-in-a-lifetime -seeingiä...
- Timo Inkinen

Kaizu


Yritin tuota joskus aikaa sitten mutta tulin siihen tulokseen että tarvitaan piiitkää polttoväliä ja huippu seeingiä. Valoa kohteessa kyllä piisaa. Voisi olla sopiva Lomon 8m:n polttovälille.

Kaizu
Kai Forssen

VP

Olevinaan olen hahmottavani 3 palleroa Kaizun kuvasta. Hyviä yrityksiä ainakin kaikilla!

-V

Lithos

Näitä todella haastavien kohteiden kokeiluja on hienoa seurata, toivottavasti intoa kokeiluun riittää jatkossakin.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 14.09.2015, 22:33:07
Ai niin, parhaan ruudun FWHM-lukemat myöskin liitteenä eli jos tuo 4,122px kertoo 0.83 px/" :lla tulee vain 3.4" erottelukyky tuosta kohtaa taivasta. (Tuosta zeniittiin lauotusta testiruudusta sain 2,766px lukeman eli 2,3" erottelukyvyn.) Pitäisi varmaan kasvattaa polttoväliä tuosta RCT:n lyhennetystä 1336 mm:n polttovälistä ja toivoa once-in-a-lifetime -seeingiä...

Tuli taas kokeiltua tätäkin, kun FocusMax antoi kohtuullisen hyviä lukemia putkesta ulos zeniittiin tarkennellen...  :smiley:



Tuon jälkeen otin normaalin 15s testikuvan (näkyy täällä) ja päätin kokeilla Einsteinin ristin kuvaamista. Ehdin kuvata kaksi 5 min luminanssiruutua ennen pilvien tuloa, joista ei edelleenkään ottanut tolkkua tuosta rististä.  :undecided:

Tässä kahdesta kuvasta parempi (etsikää kohde vasemmasta ylänurkasta, minne kalibroimaton GOTO vei haun).



Syy epäonnistumiseen selvisi seuraavana päivänä, kun analysoin PixInsightilla kuvien Median FWHM-lukemat.
Tässä ensin tuon 15 s testivalotuksen arvot zeniitistä:



Ja tässä 5 min valotuksen mittaus Einsteinin risti -kuvasta:



Toisin sanoen, JOS tämä kohde olisi kulkenut ylempää taivaalla, niin omalla laitteistolla olisi parempi mahdollisuus onnistumiseen. Mutta kun ollaan +3 deklinaatiossa EC:n sijainnin suhteen, niin lopputuloksen voi ennakoida (himmeälle kohteelle tarvittava pitkä valotusaika samentaa tähtiä yhdessä ilmakehän kanssa, kun kuvataan noin matalalle JA tuo Einsteinin risti jää erottumatta, pöh!).
Taidanpa lopettaa kuvausyritykset tästä kohteesta tällä kalustolla...  :lipsrsealed:
- Timo Inkinen