Bahtinovin maski ja visuaalihavainnointi

Aloittaja Misam, 25.08.2013, 20:11:32

« edellinen - seuraava »

Misam

Lukematta muita Bahtinov-ketjuja amatöörikysymys liittyen visuaalihavainnointiin:

Kun Bahtinovin maskilla on säädetty fokus kohdalleen, vastaako se optimitarkkuutta myös visuaalihavainnoissa vai pitääkö silmän yksilöllinen taittovirhe jokaisen samalla putkella havainnoivan korjata itselleen oikeaksi?

Timo Kantola

Minulla ainakin on sen verran paha taittovirhe, että jos säädän fokuksen kohdalleen ilman silmälaseja, niin seuraava katselija ei näe kuin sumupalloja, jollei säädä fokusta itselleen kohdalleen.

Eli vastaus kysymykseesi lienee:
Ns. normaalisti näkevät ja silmälasien kanssa katsovat pärjänevät samalla fokuksella, mutta jos on näkövikaa ja katsoo ilman silmälaseja tarvitsee fokus säätää itselleen sopivaksi.
Timo Kantola

Misam

Näin arvelinkin tuon taittovirheen kanssa asian olevan, kun kyseessä on useampi havainnoija.

Mutta jos esim. sinä ilman silmälaseja säädät Bahtinovin maskilla fokuksen kohdalleen, niin onko fokus silloin sinun kohdallasi ok myös visuaalihavainnoinnissa?

Lauri Kangas

Eivät vastaa toisiaan, koska visuaalihavainnoissa sopiva tarkennus riippuu käytettävästä okulaarista ja käytettävästä silmästä.

Kaukoputken objektiivi muodostaa näkemästään maisemasta kolmiulotteisen kuvan kaukoputken takaosaan. Kun tähän kolmiulotteisen kuvan sekaan laitetaan kameran kenno, saadaan kuva jossa jollain tietyllä etäisyydellä näkyvät kohteet näkyvät terävinä. Tähtikuvauksessa kenno yritetään saada ääretöntä etäisyyttä vastaavaan paikkaan, ja siihen voi sitten käyttää apuna vaikka Bahtinovia.

Kun halutaan katsella visuaalisesti, voi ottaa kennon pois ja kurkkia millainen kuva kaukoputken taakse muodostuu. Katselun helpottamiseksi on tapana laittaa silmän eteen okulaarilinssi, jolla putken taakse muodostunut kuva suurennetaan isommaksi ja projisoidaan näennäisesti sellaiselle etäisyydelle jolle silmä osaa ennestään tarkentaa.

Normaalinäköiselle tämä kuvan etäisyys voi olla äärettömässä, mutta silloin kaukoputkeen katsova likinäköinen ei näe kuvaa tarkkana. Muuttamalla okulaarin paikkaa kaukoputken tarkennuslaitteella voidaan tuoda okulaarin muodostama kuva lähemmäs (esim. metrin päähän), johon likinäköinenkin silmä osaa tarkentaa. Lisäksi jos kuva (tai siis kolmiulotteisen kuvan se osa, jossa on tarjolla kohteita eli ääretön) on sopivalla etäisyysvälillä, niin kuvan pystyy tarkentamaan ihan käyttämällä omaa silmää koskematta tarkennusruuviin. Tämä ei tietenkään toimi jos okulaari projisoi tähtien kuvat esim. äärettömän taakse tai liian lähelle silmää - tai jopa silmän taakse.

Tietysti on mahdollista virittää okulaariin jotain prikkoja sillä tavalla, että vaihdettaessa se kameran tilalle on fokus valmiiksi sopiva omille silmille. Jos prikat on mitoitettu oikein huolellisesti, niin silloin voi tietysti käyttää bahtinovia joko kameralla tai visuaalisesti ja yrittää luottaa siihen että kuva on tarkka myös sillä toisella. Mutta mitenkään yleispätevästi ei siis voi sanoa noiden fokusten olevan samassa, lähinnä siksi että mitään yksikäsitteistä oikeaa tarkennusta visuaalikatselussa ei ole.

Misam

Kiitos nopeasta ja ymmärrettävästä vastauksesta. Tällaista on keskustelupalsta parhaimmillaan!

Misam

Vänkään sittenkin vielä... Unohdetaan kamerat ja kennot. Käyttötapaus: Pistän tarkentimeen okulaarin X. Suuntaan tähteen. Pistän Bahtinovin maskin paikalleen. Katson okulaariin ja tarkennan fokuksen maskilla kohdalleen (eli keskimmäinen sakara tarkasti laitimmaisten väliin keskelle). Poistan maskin. Katson okulaariin. Onko tarkennus käyttämälleni okulaarille X ja silmälleni nyt paras mahdollinen?

Lauri Kangas

Kyllä on. Omissa visuaalikokeiluissa on tullut sellainen fiilis ettei siitä maskista kuitenkaan olisi ihan kamalattomasti hyötyä, ts. se paras fokus on aika helppo löytää ilmankin maskia. Vaan se riippuukin sitten kokonaan laitteistosta ja omista mielytymyksistä.

Kaizu

Mielestäni on helpompaa tarkentaa niin että tähdet näkyvät mahdollisimman pistemäisinä. Maskin kanssa puuhailu vain hidastaa.

Kaizu
Kai Forssen

Misam

Mieltymyksistähän näissä tosiaan on kysymys.

Itselläni (SW 254 mm Dobson) havainnointi on vakiintunut nautiskeluun enimmäkseen yhdellä okulaarilla (Baader Hyperion 13 mm), jolla suurennos on 92x. Riippuen kelistä ja kohteen korkeudesta horisontista epäilys tarkennuksen tarkkuudesta vaihtelee... Sen sijaan kun aluksi trimmaa Bahtinovilla tarkennuksen kohdalleen, on mieli vapaa em. epäilyksestä.

Tosin totta sekin, että kun tähti näyttää pistemäiseltä, on tarkennus omalla silmälle kohdillaan. Ja kun näitä tapoja keskenään vertailin, oli lopputulos jotakuinkin sama. Bahtinov vaan poistaa sen pienen epäilyn ;-)