Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet

Aloittaja Stombba, 15.08.2013, 11:57:00

« edellinen - seuraava »

Stombba

Moikka,

Apua aloittamiseen kaivataan, eli kuvauspuolelta löytyy Nikon D700, Nikkor 300mm 2,8, Nikkor 28-70mm 2,8 ja Tamron 17-35 2,8-4. Jalustana Gitzo hiilikuitu ja päänä kiikku Benro GH-2 sekä lankana Nikon MC36. Nyt kuitenkin olen miettinyt jonkunasteista seurantaa, eli onko mitään "moottoria" jonka saisi jalustan ja benron väliin?, vai mennäänkö ihan metsään... pitääkö hankkia jokin muu jalusta systeemi?. Tavoitteena olisi kuvata tähtitaivasta jota käsittelen perinteiseen maisemakuvaukseen.

Tietty läppärikin löytyy, mutta onko mitään seurantasoftaa joka istuisi iPadille, olisi vain mukavuuden kannalta helpompaa =)

Lueskelin myös kameran kiinnittämisestä kaukoputkeen, mutta menin aivan sekaisin, eli perusteluineen jos joku voisi suositella Nikon D700 rungon jatkeeksi jotain "edullista" kaukoputkea... mitä muuta tarvitsen ?

Lähdetään varovasti liikkeelle, eli mitä tarvitsen tämän kaltaisen kuvan saamiseksi, meneekö jo olemassa olevalla laitteistolla? http://www.juhablomberg.fi/wp-content/gallery/avaruus/milkyway_01.jpg

Jorma Koski

Jorma Koski "Respondeo veritatem profunda"
Twitter
Facebook

einari

Kannattaa lähteä liikkeelle ihan siitä että kuvaa jalustalla tähtitaivasta, lyhyillä valotuksilla (1-30s), katsoo milloin tähdistä tulee viiruja (viirukuvatkin voi olla kivoja).
Ja lyhyitä viiruttomia kuvia voi sitten pinota (esim DeepSkyStackerillä).
Näissäkin on haastetta jo alkuun.

Seurantaan kameraoptiikakuvaukseen voi käyttää esim SkyTrackeric:iä tai AstroTrac:iä.
___
Tapio

Lauri Kangas

Kirjoittelin tähän vastauksen, mutta unohdinkohan painaa sendiä? No kirjoitetaan uusiksi.

Linkkaamasi kaltaisen kuvan saat aikaiseksi ilman seurantaa. Kokeile ensin 17mm f/2.8 asetuksilla, mikä on pisin valotus jonka voit ottaa ilman että tähdet näyttävät viiruilta siinä koossa, jossa lopulta julkaiset kuvasi. Toisin sanoen 800 pikseliä leveälle kuvalle kelpaa paljon pidempi valotusaika kuin sellaiselle, jota tutkitaan 100% tsuumilla.

Kun sopiva valotusaika on löytynyt (ja aukko on 2.8), säädä ISO-arvo niin että kuvasta tulee sopiva. Huom: tämä ei mitenkään automaattisesti tarkoita, että seurannan puutteen takia ISO:n pitäisi olla mahdollisimman suuri. Riippuu tilanteesta.

Oleellisinta tuonlaisen kuvan saamisessa on että osaat osoittaa kameran sinne suuntaan missä linnunratakin on. Ihan ensinnä opetellaan siis tuntemaan taivasta.

Seurantaa varten on eri vaihtoehtoja. Paras ja aika halpakin vaihtoehto on ostaa erillinen oikea seurantajalusta, mieluiten EQ3.

Mobiilimpia vaihtoehtoja löytyy normaalin kamerajalustan päälle laitettavaksi, esim. Vixen Polarie, Astrotrac tai iOptron SkyTracker. Näissä on se huono puoli että tarvitaan kaksi kamerapäätä joiden väliin seurantalaite laitetaan, ja sen alemman kamerapään pitää mieluiten olla tosi järeä ja varustettu hienoliikunnalla (= kallis "geared head") tarkkaa napasuuntausta varten. Koko paketista tulee siis paljon kalliimpi kuin vaikka EQ3.

iOptronissa on oma säätösarana joten siihen ei tarvitse normaalin kamerajalustan + pään lisäksi mitään muuta. Olen itse vähän himoinnut sellaista.

Ps. seurannalla kuvaaminen ei ole helppoa millään laitteella.

Stombba

Kiitos jo tulleista vastauksista!

Tuota iOptronia jo tänään vähän katselinkin netistä, vaan empä siitä mitään ymmärtänyt =)
Milläs tuo liikkuu, laitetaanko siihen patteri persaukseen ? ja saako noita suomesta?

Ja tosiaan, en ymmärrä taivaasta yhtään mitään joten apuja tuon linnunradan löytämiseen otetaan ilolla vastaan... pääsisköhän sitä tänään vähän kuvailemaan.

Lauri Kangas

En usko että iOptronia löytyy suomesta. TS:llä maksaa nelisen hunttia.

Asentelepa vaikka Stellarium (www.stellarium.org) ja kelaa aikaa elokuiseksi iltayöksi. Painamalla C:tä saat tähtikuviot näkyviin jos eivät ole jo, ja sieltä kun etsit Joutsenen niin näet millaista rataa pitkin lintu lentää.

Ja Ursasta saa sitten jos jonkinnäköistä karttaa, kirjaa ja planisfääriä. Tähtikuvioiden tunnistaminen ja löytäminen on taito jota ilman on mahdotonta kuvata tähtiä. Boonuksena sen taidon opettelu on tosi siistiä puuhaa.

JVO


eehy

Hei,

iOptorilta on olemassa toinenkin kiinnostava uudehko matkajalustavaihtoehto, iOption SmartEq Pro, joka menee mukavasti matkalaukkuun, ja josta löytyi positiivisia käyttökokemuksia netistä:

http://www.ioptron.com/index.cfm?select=productdetails&phid=6650b0b6-9767-494d-b9e6-9e82c223c1a6

Hankin tuommoisen, koska siinä on mahdollista käyttää autoguidausta molempien akseleiden suhteen ja sain tuotua kapineen itse maahan halvalla (hintaluokka Jenkeissä 400-500 taalaa). Olen käyttänyt myös Astrotracia. Se on hyvä ja simppeli peli, jolla saa muutaman minuutin valotuksia 200mm telellä, mutta pidempi polttoväli on haaste (tosin ei ole kokemusta sen guidaamisesta RA:n suhteen).

iOptronilla on mahdollista alkaa kuvaamaan pidemmälläkin putkella, jos intoa myöhemmin riittää. Matkaputkena iOptronille olen itse kokeilemassa C6 + reducer yhdistelmää (mahtuu vielä matkalaukkuun jalustan kanssa), joka guiderin kanssa painaa n. 5kg eli juuri suosituksen ylärajalla mennään. Polttoväliksi reducerilla tulee haasteellinen 750-950mm.

Muutama onnistunut ruutu on kombinaatiolla kuitenkin  tullut otettua pari viikkoa sitten, vaikka jalusta ei kovin tukeva olekaan. Tässä esimerkissä on 26 kpl n. minuutin valostusta M16:sta kesälomamatkalta etelästä.



Ensivalon perusteella en kuitenkaan vielä rohkene sanoa lopullista arviota noin pitkäpolttovälistä ja raskaasta kombinaatiosta -- pitää vielä kokeilla lisää ja säätää guidausta, että näkee miten pitkiin valotuksiin tuolla oikeastaan päästään ja millaisella onnistumisprosentilla.

Kannattaa minusta vakavasti harkita tätäkin jalustaa.


calster

Ioptron Skytracker on alkanut kiinnostamaan kovasti.
Mitenkäs suomesta mahtaa löytyä käyttäjiä moiselle laatikolle?.
Käyttökokemuksia ottaisin mielelläni vastaan.

Skytrackerin koko olisi juuri passeli, sen saisi helposti kulkemaan repussa ja käytettävät objektiivit menisivät haarukassa 10-200mm.
Ilmeisesti hyvällä napasuuntauksella seuranta onnistuu minuutista/kahteen vielä 200mm:llä.

Eikös T/A lehdessäkin ollut joskus esittely moisesta?.

Niin ja mistähän tämä kannattaisi tilata?. TS taisi olla ainoa joka silmääni pisti, tosin jenkeistä moinen lähtisi Amazonista halvimmillaan hieman alle 400 dollaria+kuljetus JA zäkällä tullimaksu.

monni

Lainaus käyttäjältä: calster - 22.11.2013, 18:16:03

Skytrackerin koko olisi juuri passeli, sen saisi helposti kulkemaan repussa ja käytettävät objektiivit menisivät haarukassa 10-200mm.
Ilmeisesti hyvällä napasuuntauksella seuranta onnistuu minuutista/kahteen vielä 200mm:llä.


En omaa Skytrackerista kokemuksia, mutta jo kiinan poikien hyvillä toiveilla ja huonolla huumorilla kasatulla EQ3:sella saa ihan päin honkia olevalla napatähtäyksellä 200mm obiskalla croppikenno kameralla minuutin valoituksia aika sujuvasti. Uskoisin että nämä oikeasti vähän laadukkaamat aparaatit kuten tämä Skytracker ovat tuosta parempia vielä.
https://www.facebook.com/monni

"En ole tähtitieteen tohtori mutta voin vilkaista."

kalpaha

Minulle saapui tänään iOptron Skytracker juurikin Teleskop Serviceltä ja kulutin pari tuntia testaillen laitetta. Tässä joitain huomioita laitteesta astrokuvauksen ensikertalaiselta:

- liikkuu neljällä sormiparistolla, joista pitäisi irrota max. vuorokausi kuvantamista => helppo kantaa varavirtaa useamman session tarpeisiin kameralaukussa, mutta suosittelen vaihtamaan paristot lämpimässä ja valoisassa jos vain mahdollista
- tulee omassa pehmustetussa laukussaan, jossa näppärä paikka napatähtäimelle
- napatähtäys valaistulla polar scopella ja mobiilisoftalla oli helppoa ensikertaa GEM-tyyppistä laitetta käyttävälle
- ei tarvitse ostaa erikseen wedgeä/kamerapäätä eikä napatähtäintä => säästää rahaa
- virallinen napasuuntaussofta on iOS:lle, Android storesta löytyy ioptron-hakusanalla 90c maksava softa joka ajaa saman asian
- 2x crop factorilla 135mm  (180mm APS-C vastaava ja 270mm kinovastaava) lasilla hanskaa minuutin valotuksen hyvin pikaisella napatähtäyksellä, paremmilla valmisteluilla menee varmasti enemmän => kannattaa kasata koko härdelli sisätiloissa ja tutkia mahdolliset välykset ja niiden kiristämiset ennen kuin lähtee pimeään

Lisäksi huomioita astrokuvauksesta OM-D E-M5:n kanssa:
- fokusointi on melko helppoa livenäkymän suurennoksella
- live time joke päivittää näytölle valotuksen edistymistä säädetyin väliajoin on kertakaikkiaan uskomattoman hyvä ominaisuus
- 135mm objektiivilla on hankala löytää niinkin iso kohde kuin Andromedan galaksi, kun etsin näyttää tähdistä vain kirkkaimmat. tässäkin live timellä sai nopeasti tarkastettua onko se galaksi kuva-alalla ja säädettyä sommittelua
- kaikki asetukset kannattaisi säätää muistipaikoille viimeisen päälle kameraan ennen kuin lähtee kuvaamaan
- laukaisuun on pakollinen kaukolaukaisin tai peilin esinosto, pienikin tärähdys näkyy kirkkaissa tähdissä

Skytrackeria voin suositella jos:
- budjetti ei taivu astotraciin
- haluaa laitteen joka mahtuu kameralaukkuun
- kuvaa kohtalaisen lyhyillä polttoväleilllä (450mm kinovastaava ilmeisesti vielä menee)
- haluaa hyödyntää samoja laitteita / ostaa kalustoa jota voi käytää normaaliin kuvauksen (jalusta, kamerapää)
- haluaa aloittaa harrastuksen helposti ja matalalla oppimiskäyrällä
- haluaa laitteen, jonka voi tarvittaessa ottaa mukaan suunnilleen mihin vaan

Jos skytrackeristä päättää myöhemmin siirtyä oikeisiin seurantajalustoihin, näkisin että Skytracker on edelleen ihan relevantti lisä kameralaukussa. Toinen päivityspolku on siirtymä astrotraciin, jolloin voi edelleen hyödyntää jalustaa ja kamerapäätä ja saa mm. isompaa optiikkaa ja autoguiden (RA-akselille)

T+A:sta en tästä löytänyt mainintaa, Astrotrac esitellään muistaakseni numerossa 1/2010, mutta aika maisemakuvauslähtökohdista => artikkelia voi mielestäni aika suoraan soveltaa skytrackeriin

Kunhan tuloksia kehtaa näyttää, yritän kirjoitella pidemmin. Jos jokin asia kiinnostaa erityisesti, voin vastata kysymyksiin.

monni

Iso kiitos Kalpaha! Eilen itse taas tuskailin EQ3:sen kanssa pihalla ja mietin, että miksen käy nakkaamassa sitä rotiskoa lavalle heti. Iso kohlo, jonka mekaaninen laatu on luokkaa vaateripustin. Tuo Skytracker on kiinnostanut kovastikin, mukava lukea käyttökokemuksia tuoreeltaan. Pistä vaan lisää kokemuksia tulemaan kun tunteja karttuu!
https://www.facebook.com/monni

"En ole tähtitieteen tohtori mutta voin vilkaista."

calster

Täältäkin kumarrukset Kalpahan suuntaan ensikokemuksien raportoinneista. Omani lähtee tilakseen lähiviikkojen aikana .

Tuo napatähtäimen valaistun on hyvä asia kyllä, omassa EQ 3-2:sen napatähtäimessä ei valaistusta ole ja sitä monesti jäänyt kaipaamaan.
Pistähän lisää kokemuksia tulemaan!.


monni

Lainaus käyttäjältä: calster - 26.11.2013, 11:08:54
Tuo napatähtäimen valaistun on hyvä asia kyllä, omassa EQ 3-2:sen napatähtäimessä ei valaistusta ole ja sitä monesti jäänyt kaipaamaan.
Pistähän lisää kokemuksia tulemaan!.

Tähän Lauri ehdotti sellasta pientä lediä, jonka johdot tulis läpi sieltä tähtäimen sisältä. Kovasti tuskaista on kyllä muuten tuon tähtäyslevyn valaisu jollain pikkuvalolla. Pitää koittaa tuunata.
https://www.facebook.com/monni

"En ole tähtitieteen tohtori mutta voin vilkaista."

calster

Itse olen käyttänyt pientä punaista lediä kädessä joka on aika akrobatiaa vaativaa, mutta helpommallakin pääsisi  :cheesy: .
Nyt en enää moista ongelmaa omaa kun olen päättäny myydä EQ3-2 mak127 putkeni pois