Avaruus.fi - keskustelualue

Tähtikuvaus => Digijärkkärit => Aiheen aloitti: Stombba - 15-08-2013, 11:57:00

Otsikko: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: Stombba - 15-08-2013, 11:57:00
Moikka,

Apua aloittamiseen kaivataan, eli kuvauspuolelta löytyy Nikon D700, Nikkor 300mm 2,8, Nikkor 28-70mm 2,8 ja Tamron 17-35 2,8-4. Jalustana Gitzo hiilikuitu ja päänä kiikku Benro GH-2 sekä lankana Nikon MC36. Nyt kuitenkin olen miettinyt jonkunasteista seurantaa, eli onko mitään "moottoria" jonka saisi jalustan ja benron väliin?, vai mennäänkö ihan metsään... pitääkö hankkia jokin muu jalusta systeemi?. Tavoitteena olisi kuvata tähtitaivasta jota käsittelen perinteiseen maisemakuvaukseen.

Tietty läppärikin löytyy, mutta onko mitään seurantasoftaa joka istuisi iPadille, olisi vain mukavuuden kannalta helpompaa =)

Lueskelin myös kameran kiinnittämisestä kaukoputkeen, mutta menin aivan sekaisin, eli perusteluineen jos joku voisi suositella Nikon D700 rungon jatkeeksi jotain "edullista" kaukoputkea... mitä muuta tarvitsen ?

Lähdetään varovasti liikkeelle, eli mitä tarvitsen tämän kaltaisen kuvan saamiseksi, meneekö jo olemassa olevalla laitteistolla? http://www.juhablomberg.fi/wp-content/gallery/avaruus/milkyway_01.jpg
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: Jorma Koski - 15-08-2013, 12:23:30
Suurella ISO-arvolla pääsee alkuun ilman minkäänlaista seurantaa:

kts. http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=3059.msg97724#msg97724
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: einari - 15-08-2013, 13:06:13
Kannattaa lähteä liikkeelle ihan siitä että kuvaa jalustalla tähtitaivasta, lyhyillä valotuksilla (1-30s), katsoo milloin tähdistä tulee viiruja (viirukuvatkin voi olla kivoja).
Ja lyhyitä viiruttomia kuvia voi sitten pinota (esim DeepSkyStackerillä).
Näissäkin on haastetta jo alkuun.

Seurantaan kameraoptiikakuvaukseen voi käyttää esim SkyTrackeric:iä tai AstroTrac:iä.
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: Lauri Kangas - 15-08-2013, 15:14:26
Kirjoittelin tähän vastauksen, mutta unohdinkohan painaa sendiä? No kirjoitetaan uusiksi.

Linkkaamasi kaltaisen kuvan saat aikaiseksi ilman seurantaa. Kokeile ensin 17mm f/2.8 asetuksilla, mikä on pisin valotus jonka voit ottaa ilman että tähdet näyttävät viiruilta siinä koossa, jossa lopulta julkaiset kuvasi. Toisin sanoen 800 pikseliä leveälle kuvalle kelpaa paljon pidempi valotusaika kuin sellaiselle, jota tutkitaan 100% tsuumilla.

Kun sopiva valotusaika on löytynyt (ja aukko on 2.8), säädä ISO-arvo niin että kuvasta tulee sopiva. Huom: tämä ei mitenkään automaattisesti tarkoita, että seurannan puutteen takia ISO:n pitäisi olla mahdollisimman suuri. Riippuu tilanteesta.

Oleellisinta tuonlaisen kuvan saamisessa on että osaat osoittaa kameran sinne suuntaan missä linnunratakin on. Ihan ensinnä opetellaan siis tuntemaan taivasta.

Seurantaa varten on eri vaihtoehtoja. Paras ja aika halpakin vaihtoehto on ostaa erillinen oikea seurantajalusta, mieluiten EQ3.

Mobiilimpia vaihtoehtoja löytyy normaalin kamerajalustan päälle laitettavaksi, esim. Vixen Polarie, Astrotrac tai iOptron SkyTracker. Näissä on se huono puoli että tarvitaan kaksi kamerapäätä joiden väliin seurantalaite laitetaan, ja sen alemman kamerapään pitää mieluiten olla tosi järeä ja varustettu hienoliikunnalla (= kallis "geared head") tarkkaa napasuuntausta varten. Koko paketista tulee siis paljon kalliimpi kuin vaikka EQ3.

iOptronissa on oma säätösarana joten siihen ei tarvitse normaalin kamerajalustan + pään lisäksi mitään muuta. Olen itse vähän himoinnut sellaista.

Ps. seurannalla kuvaaminen ei ole helppoa millään laitteella.
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: Stombba - 15-08-2013, 18:45:06
Kiitos jo tulleista vastauksista!

Tuota iOptronia jo tänään vähän katselinkin netistä, vaan empä siitä mitään ymmärtänyt =)
Milläs tuo liikkuu, laitetaanko siihen patteri persaukseen ? ja saako noita suomesta?

Ja tosiaan, en ymmärrä taivaasta yhtään mitään joten apuja tuon linnunradan löytämiseen otetaan ilolla vastaan... pääsisköhän sitä tänään vähän kuvailemaan.
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: Lauri Kangas - 15-08-2013, 19:11:20
En usko että iOptronia löytyy suomesta. TS:llä maksaa nelisen hunttia.

Asentelepa vaikka Stellarium (www.stellarium.org) ja kelaa aikaa elokuiseksi iltayöksi. Painamalla C:tä saat tähtikuviot näkyviin jos eivät ole jo, ja sieltä kun etsit Joutsenen niin näet millaista rataa pitkin lintu lentää.

Ja Ursasta saa sitten jos jonkinnäköistä karttaa, kirjaa ja planisfääriä. Tähtikuvioiden tunnistaminen ja löytäminen on taito jota ilman on mahdotonta kuvata tähtiä. Boonuksena sen taidon opettelu on tosi siistiä puuhaa.
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: JVO - 15-08-2013, 19:50:21
Astrobasaarissa näyttäisi olevan suht' edullinen Astrotrac-paketti: http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=11940.0
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: eehy - 15-08-2013, 20:33:08
Hei,

iOptorilta on olemassa toinenkin kiinnostava uudehko matkajalustavaihtoehto, iOption SmartEq Pro, joka menee mukavasti matkalaukkuun, ja josta löytyi positiivisia käyttökokemuksia netistä:

http://www.ioptron.com/index.cfm?select=productdetails&phid=6650b0b6-9767-494d-b9e6-9e82c223c1a6 (http://www.ioptron.com/index.cfm?select=productdetails&phid=6650b0b6-9767-494d-b9e6-9e82c223c1a6)

Hankin tuommoisen, koska siinä on mahdollista käyttää autoguidausta molempien akseleiden suhteen ja sain tuotua kapineen itse maahan halvalla (hintaluokka Jenkeissä 400-500 taalaa). Olen käyttänyt myös Astrotracia. Se on hyvä ja simppeli peli, jolla saa muutaman minuutin valotuksia 200mm telellä, mutta pidempi polttoväli on haaste (tosin ei ole kokemusta sen guidaamisesta RA:n suhteen).

iOptronilla on mahdollista alkaa kuvaamaan pidemmälläkin putkella, jos intoa myöhemmin riittää. Matkaputkena iOptronille olen itse kokeilemassa C6 + reducer yhdistelmää (mahtuu vielä matkalaukkuun jalustan kanssa), joka guiderin kanssa painaa n. 5kg eli juuri suosituksen ylärajalla mennään. Polttoväliksi reducerilla tulee haasteellinen 750-950mm.

Muutama onnistunut ruutu on kombinaatiolla kuitenkin  tullut otettua pari viikkoa sitten, vaikka jalusta ei kovin tukeva olekaan. Tässä esimerkissä on 26 kpl n. minuutin valostusta M16:sta kesälomamatkalta etelästä.

(http://www.seco.tkk.fi/u/eahyvone/astro/coaa-2013/images/large/2013_08_04_M16_Eagle_C6F5_ISO6400_25m33s_26f_COAA_2_2.jpg)

Ensivalon perusteella en kuitenkaan vielä rohkene sanoa lopullista arviota noin pitkäpolttovälistä ja raskaasta kombinaatiosta -- pitää vielä kokeilla lisää ja säätää guidausta, että näkee miten pitkiin valotuksiin tuolla oikeastaan päästään ja millaisella onnistumisprosentilla.

Kannattaa minusta vakavasti harkita tätäkin jalustaa.

Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: calster - 22-11-2013, 18:16:03
Ioptron Skytracker on alkanut kiinnostamaan kovasti.
Mitenkäs suomesta mahtaa löytyä käyttäjiä moiselle laatikolle?.
Käyttökokemuksia ottaisin mielelläni vastaan.

Skytrackerin koko olisi juuri passeli, sen saisi helposti kulkemaan repussa ja käytettävät objektiivit menisivät haarukassa 10-200mm.
Ilmeisesti hyvällä napasuuntauksella seuranta onnistuu minuutista/kahteen vielä 200mm:llä.

Eikös T/A lehdessäkin ollut joskus esittely moisesta?.

Niin ja mistähän tämä kannattaisi tilata?. TS taisi olla ainoa joka silmääni pisti, tosin jenkeistä moinen lähtisi Amazonista halvimmillaan hieman alle 400 dollaria+kuljetus JA zäkällä tullimaksu.
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: monni - 23-11-2013, 10:48:59

Skytrackerin koko olisi juuri passeli, sen saisi helposti kulkemaan repussa ja käytettävät objektiivit menisivät haarukassa 10-200mm.
Ilmeisesti hyvällä napasuuntauksella seuranta onnistuu minuutista/kahteen vielä 200mm:llä.


En omaa Skytrackerista kokemuksia, mutta jo kiinan poikien hyvillä toiveilla ja huonolla huumorilla kasatulla EQ3:sella saa ihan päin honkia olevalla napatähtäyksellä 200mm obiskalla croppikenno kameralla minuutin valoituksia aika sujuvasti. Uskoisin että nämä oikeasti vähän laadukkaamat aparaatit kuten tämä Skytracker ovat tuosta parempia vielä.
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: kalpaha - 25-11-2013, 23:17:58
Minulle saapui tänään iOptron Skytracker juurikin Teleskop Serviceltä ja kulutin pari tuntia testaillen laitetta. Tässä joitain huomioita laitteesta astrokuvauksen ensikertalaiselta:

- liikkuu neljällä sormiparistolla, joista pitäisi irrota max. vuorokausi kuvantamista => helppo kantaa varavirtaa useamman session tarpeisiin kameralaukussa, mutta suosittelen vaihtamaan paristot lämpimässä ja valoisassa jos vain mahdollista
- tulee omassa pehmustetussa laukussaan, jossa näppärä paikka napatähtäimelle
- napatähtäys valaistulla polar scopella ja mobiilisoftalla oli helppoa ensikertaa GEM-tyyppistä laitetta käyttävälle
- ei tarvitse ostaa erikseen wedgeä/kamerapäätä eikä napatähtäintä => säästää rahaa
- virallinen napasuuntaussofta on iOS:lle, Android storesta löytyy ioptron-hakusanalla 90c maksava softa joka ajaa saman asian
- 2x crop factorilla 135mm  (180mm APS-C vastaava ja 270mm kinovastaava) lasilla hanskaa minuutin valotuksen hyvin pikaisella napatähtäyksellä, paremmilla valmisteluilla menee varmasti enemmän => kannattaa kasata koko härdelli sisätiloissa ja tutkia mahdolliset välykset ja niiden kiristämiset ennen kuin lähtee pimeään

Lisäksi huomioita astrokuvauksesta OM-D E-M5:n kanssa:
- fokusointi on melko helppoa livenäkymän suurennoksella
- live time joke päivittää näytölle valotuksen edistymistä säädetyin väliajoin on kertakaikkiaan uskomattoman hyvä ominaisuus
- 135mm objektiivilla on hankala löytää niinkin iso kohde kuin Andromedan galaksi, kun etsin näyttää tähdistä vain kirkkaimmat. tässäkin live timellä sai nopeasti tarkastettua onko se galaksi kuva-alalla ja säädettyä sommittelua
- kaikki asetukset kannattaisi säätää muistipaikoille viimeisen päälle kameraan ennen kuin lähtee kuvaamaan
- laukaisuun on pakollinen kaukolaukaisin tai peilin esinosto, pienikin tärähdys näkyy kirkkaissa tähdissä

Skytrackeria voin suositella jos:
- budjetti ei taivu astotraciin
- haluaa laitteen joka mahtuu kameralaukkuun
- kuvaa kohtalaisen lyhyillä polttoväleilllä (450mm kinovastaava ilmeisesti vielä menee)
- haluaa hyödyntää samoja laitteita / ostaa kalustoa jota voi käytää normaaliin kuvauksen (jalusta, kamerapää)
- haluaa aloittaa harrastuksen helposti ja matalalla oppimiskäyrällä
- haluaa laitteen, jonka voi tarvittaessa ottaa mukaan suunnilleen mihin vaan

Jos skytrackeristä päättää myöhemmin siirtyä oikeisiin seurantajalustoihin, näkisin että Skytracker on edelleen ihan relevantti lisä kameralaukussa. Toinen päivityspolku on siirtymä astrotraciin, jolloin voi edelleen hyödyntää jalustaa ja kamerapäätä ja saa mm. isompaa optiikkaa ja autoguiden (RA-akselille)

T+A:sta en tästä löytänyt mainintaa, Astrotrac esitellään muistaakseni numerossa 1/2010, mutta aika maisemakuvauslähtökohdista => artikkelia voi mielestäni aika suoraan soveltaa skytrackeriin

Kunhan tuloksia kehtaa näyttää, yritän kirjoitella pidemmin. Jos jokin asia kiinnostaa erityisesti, voin vastata kysymyksiin.
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: monni - 26-11-2013, 06:51:53
Iso kiitos Kalpaha! Eilen itse taas tuskailin EQ3:sen kanssa pihalla ja mietin, että miksen käy nakkaamassa sitä rotiskoa lavalle heti. Iso kohlo, jonka mekaaninen laatu on luokkaa vaateripustin. Tuo Skytracker on kiinnostanut kovastikin, mukava lukea käyttökokemuksia tuoreeltaan. Pistä vaan lisää kokemuksia tulemaan kun tunteja karttuu!
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: calster - 26-11-2013, 11:08:54
Täältäkin kumarrukset Kalpahan suuntaan ensikokemuksien raportoinneista. Omani lähtee tilakseen lähiviikkojen aikana .

Tuo napatähtäimen valaistun on hyvä asia kyllä, omassa EQ 3-2:sen napatähtäimessä ei valaistusta ole ja sitä monesti jäänyt kaipaamaan.
Pistähän lisää kokemuksia tulemaan!.

Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: monni - 26-11-2013, 11:35:39
Tuo napatähtäimen valaistun on hyvä asia kyllä, omassa EQ 3-2:sen napatähtäimessä ei valaistusta ole ja sitä monesti jäänyt kaipaamaan.
Pistähän lisää kokemuksia tulemaan!.

Tähän Lauri ehdotti sellasta pientä lediä, jonka johdot tulis läpi sieltä tähtäimen sisältä. Kovasti tuskaista on kyllä muuten tuon tähtäyslevyn valaisu jollain pikkuvalolla. Pitää koittaa tuunata.
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: calster - 26-11-2013, 11:43:06
Itse olen käyttänyt pientä punaista lediä kädessä joka on aika akrobatiaa vaativaa, mutta helpommallakin pääsisi  :cheesy: .
Nyt en enää moista ongelmaa omaa kun olen päättäny myydä EQ3-2 mak127 putkeni pois
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: Lauri Kangas - 26-11-2013, 11:45:10
Tähän Lauri ehdotti sellasta pientä lediä, jonka johdot tulis läpi sieltä tähtäimen sisältä. Kovasti tuskaista on kyllä muuten tuon tähtäyslevyn valaisu jollain pikkuvalolla. Pitää koittaa tuunata.

Voi olla ihan siinä tähtäimen reiän edessäkin, ei tarvitse askarrella sisälle mitään. Jos vaikka punaisesta avaimenperäledistä ($0.10) tekee sellaisen jossa paristosta törröttää ledi jalkoineen ja ledin pää on sitten käännetty 90 astetta osoittamaan suoraan sinne napatähtäintä päin, niin toimii hyvin. Vastuksella saa vielä himmeämmäksi.
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: calster - 27-11-2013, 12:25:05
Minulle saapui tänään iOptron Skytracker juurikin Teleskop Serviceltä

KALPAHA, kauanko sinulla kesti tilauksen tulo Telescope Serviseltä?.
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: kalpaha - 27-11-2013, 13:13:32
Lähti tiistaina 19. päivä UPS:llä ja toimitettiin maanantaina 25. päivä. Eli vajaa viikko, tuli ajallaan UPS:n ennustamana päivänä.
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: calster - 27-11-2013, 15:15:52
Lähti tiistaina 19. päivä UPS:llä ja toimitettiin maanantaina 25. päivä. Eli vajaa viikko, tuli ajallaan UPS:n ennustamana päivänä.

Ok. Uskoisin että pukin konttiin kerkeää sitten hienosti  :smiley:
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: kissamies - 27-11-2013, 16:26:16
Ok. Uskoisin että pukin konttiin kerkeää sitten hienosti  :smiley:

Aika monta kertaa olen tilsannut ja AINA ovat tulleet 6:ssa päivässä. Huom, kannattaa tarkistaa että tavara on varastossa.
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: calster - 10-12-2013, 17:01:00
SkyTracker tuli tänään. Varsin tukevalta tuntuu ainakin näin ensivaikutelmalta.
Asetin kuvauskaluston isoimmalla linssillä mitä meinaan käyttää, kokonais paino noin 2,5 kiloa kuulapää mukaan laskettuna. Kyllähän se moottori ainakin pyöri, kolmekiloa tuolle on maksimi kuorma.

Laite pitää pientä ininää kun on käynnissä,normaalia vai???

Ja sitten se vaikein osuus edessä, selkeää keliä siis odottelemaan :)
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: calster - 13-12-2013, 11:29:43
Noniin ensimmäiset testit takana ja ongelmia luvassa rakenteellisten virheiden takia.
Latitude kulman lukitus ei lukitse tarpeeksi, eli kulmasääädön hammastuksissa on väljyyttä ja kun kulma on asetettuun asteeseen ja lukitaan kiinni niin se ei lukitu kunnolla.
Eli kulma-mountti liikkuu juuri sen verran mitä säätöhammastuksessa on väljyyttä.
Asia ei varsinaisesti aina haittaa kunnes vaihdat kameran asentoa "puolelta toiselle" niin silloin kameran(ja linssin) paino vääntää väljyksen toiseen asentoon ja napasuuntaus on pielessä.

Otin yhteyttä Ioptonille ja sanoivat että ovat joskus törmänneet samaan ongelmaan, sanoivat että korjaaltuu kun laittaa esim. filmistä(kamera) tehdyt prikat mountin akselin väliin prikoiksi.
Näin ei tapahtunut vaan silloin siitä tuli entistä "liukkaampi". Koitin myös ohuensta alumiinista , sama homma. Paras oli valokuvasta leikattu prikka, sillä sain kiristymään parhaiten mutta ongelma oli edelleen esillä.

Nyt lähettelin uutta sähköpostia Ioptronille ja katsotaan miten jatkossa edetään.

Niin ja painoa kuvauskalustollani oli 2,5 kiloa ja laitteelle luvataan 3,5 kilon maksimi kantavuus joten toivottavasti tämä on vain huono yksilö. Rakenteellisesti kun tutkii omaani laitetta niin tulee mieleen että samanlaisia ongelmia saattaa muissakin olla, tiedä sitten, toivottavasti olen väärässä ja saan paremmilla toleransseilla valmistetun kappaleen joka toimittaa lupaukset.


Laitan lisää raporttia asian edetessä.

Jos niitä toisia SkyTrackerin omistajia on sivustolla niin viitsisittekö koittaa omaa laitettanne että onko siinä väljyyttä.
TESTIN SUORITAMINEN:
Aseta Trackeri jalustaan ja kiristä kaikki ruuvvit. Ota kädellä kiinni laitteen päältä ja koita varovasti heilutella sitä akselin(säätöruuvvin) suuntaisesti, onko siinä väljystä vaiko ei???
Toisin sanoen kiristyykö latitudi säätimen nivel tarpeeksi.
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: calster - 13-12-2013, 16:30:20
Muutamat sähköpostit edestakaisin Ioptronin huollonkanssa: joko laite huoltoon tai koita korjata itse, hyvin asiallista palvelua ja nopeaa varsinkin.
Huollosta ehdotettiin vielä hyvin ohutta metallibrikkaa.
Jo metallia koittaneena(hyvin ohutta alumiinia, foliota paksumpaa kuitenkin) päädyin ratkaisuun että tarvitaan kitkaa lisää ja tein brikat ohuesta vesihiomapaperista (240) ja kyllä alkoi ainakin toistaiseksi homma lukittumaan.
Hivenen tiukka siitä tuli, mutta kun kiristää lukon niin se lukittuukin, niinkuin tarkoitus onkin  :azn:.

Tänään testaamaan lisää taivaan alle.
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: JKyytinen - 17-01-2014, 15:41:35
Olen suunnittelemassa seurantajalustan ostoa, ja kysyisin, että miten iOptron, EQ3 ja Astrotrac vertautuvat toisiinsa? Mikä olisi paras?
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: Jussi Koponen - 21-01-2014, 13:41:32
Olen suunnittelemassa seurantajalustan ostoa, ja kysyisin, että miten iOptron, EQ3 ja Astrotrac vertautuvat toisiinsa? Mikä olisi paras?

Minulla on kokemusta Astrotrackista ja Eq3:sta.

Eq3 on hintalaatusuhteeltaan omaa luokkaansa, mutta sisältää mekaanisia heikkouksia, joita voi joutua parantelemaan itse käyttötuntien myötä. altitudin säätöruuvi on yksi herkästi kieroon vääntyvä.

Astrotrac on mekaanisesti huomattavasti laadukkaampi laite, mutta maksaakin sitten huomattavasti enemmän. Pelkkä seurantakoneisto on melkein 500 euroa, eikä se itsesään riitä, mukaan tarvitse vielä kolmijalan ja kaksi kamerapäätä, tai mielummin lisävarusteena saatavan wedgen ja kamerapään. napatähtäintä unohtamatta.

Minkälaisella laitteistolla meinasit kuvailla ja tarvitseeko laitteita raahata pitkiä matkoja?
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: JKyytinen - 21-01-2014, 16:58:20
Tarkoitus on kuvata kameraoptiikalla, tällä hetkellä Sigma 30mm, Samyang 85mm, ja ehkä myös Tamron 18-270mm. En usko, että ainakaan kovin paljoa yli 300-millistä tulen käyttämään. Kuljetettavuus olisi plussaa, kotipihasta kun ei kovin paljoa saa.
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: kurja - 22-01-2014, 13:36:34
Minulla on kokemusta Astrotrackista ja Eq3:sta.

Eq3 on hintalaatusuhteeltaan omaa luokkaansa, mutta sisältää mekaanisia heikkouksia, joita voi joutua parantelemaan itse käyttötuntien myötä. altitudin säätöruuvi on yksi herkästi kieroon vääntyvä.

Astrotrac on mekaanisesti huomattavasti laadukkaampi laite, mutta maksaakin sitten huomattavasti enemmän. Pelkkä seurantakoneisto on melkein 500 euroa, eikä se itsesään riitä, mukaan tarvitse vielä kolmijalan ja kaksi kamerapäätä, tai mielummin lisävarusteena saatavan wedgen ja kamerapään. napatähtäintä unohtamatta.

Minkälaisella laitteistolla meinasit kuvailla ja tarvitseeko laitteita raahata pitkiä matkoja?

Tähän pieni lisäys, vastikään ensimmäisen taivaankatselulaitoksen hankkineena minulle selvisi kaupanteon jälkeen että eq3:sta on olemassa sellainenkin versio jossa ei ole napatähtäintä, tai paikkaa sellaiselle. Kannattanee tämäkin tarkistaa jos on eq3:a ostamassa.
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: JKyytinen - 25-01-2014, 19:07:21
EQ3 on nyt aika vahvoilla. Mistä se kannattaisi ostaa?
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: -Essi- - 25-01-2014, 19:54:41
Tuolta http://www.teleskop-express.de/ (http://www.teleskop-express.de/) sai ainakin hyvää palvelua sekä mukavat alennukset pelkästään jo sähköpostitse. Suomesta tuskin kannattaa tilailla, joku voi korjata jos olen väärässä? Oman kaukoputkitilauksen laitoin saksasta vetämään  nyt perjantaina.
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: Jussi Koponen - 26-01-2014, 19:21:30
APM -telescope ja TS ovat molemmat hyviä ja luotettavia liikkeitä.
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: JKyytinen - 27-01-2014, 20:39:06
Ilmeisesti tämä on oikeanlainen paketti: http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p6597_EQ3-Astrofoto---Travel-mount-for-astro-imaging-with-telephoto-lenses-and-small-tel.html (http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p6597_EQ3-Astrofoto---Travel-mount-for-astro-imaging-with-telephoto-lenses-and-small-tel.html)
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: JKyytinen - 29-01-2014, 22:32:32
EQ3 lähti tilaukseen Telescop-Servicestä. Katsotaan, milloin tulee...
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: JKyytinen - 05-02-2014, 18:52:34
Jalusta tuli kotiovelle tänään iltapäivällä. Sitten kun vain tulisi selkeää...
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: kurja - 05-02-2014, 19:36:59
Sitä tässä on odoteltukin, kirkkaita iltoja ei ole tänä talvena montaa ollut. Nytkin foreca lupaa 10 päivää pelkkää pilveä...  :veryangry:
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: JKyytinen - 16-02-2014, 19:51:21
Tässä nyt on ollut aikaa tutustua jalustan ominaisuuksiin, ja kaksi kysymystä on jäänyt:
1. Millä asetus kapulasta pitää laittaa (2x, 4x, 8x)
2. Millä tavalla kamera on tarkoitettu kiinnitettäväksi?
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: einari - 16-02-2014, 20:14:22
1. Nuo 2x,4x,8x on tarkoitettu putken hieman nopeampaan liikutteluun (lähinnä kohteen hakuun kun putki on ensin karkeasti kohdistettu). Normaali seurantanopeus on 1x (kun mitään suuntanamiskaa ei paineta). Ja N pitää olla Suomessa olla valittuna.
2. Mihin olit sitä kameraa kiinnittämässä ?
Jos kaukoputkeen niin tarvitset T-adapterin.
http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=5020.0
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: JKyytinen - 16-02-2014, 21:36:44
Ihan siihen jalustaan... :oops:

Ja kapulassa on nuo 2,4 ja 8 (kuva)
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: einari - 16-02-2014, 21:46:06
Esim tämmöisellä palikalla sen kameran saa siihen jalustaan:
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p237_TS-Prismenschiene-GP-Level-mit-Langloch-und-1-4--Schraube-fuer-Kameras--Spektive---.html
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: JKyytinen - 16-02-2014, 21:52:32
Se oli kyllä paketissa, mutta sen kiristysruuveista toinen on niin korkea, että kamera pitäisi olla korkeammalla, enkä ole löytänyt mitään sopivaa ruuvia kameran laittamiseen kiinni palikkaan.
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: einari - 16-02-2014, 21:56:11
Toinen ?
Onko se eri malli minkä linkitin ?
Joku ruuvi siinä pitäisi olla mikä kiertyy jalustakierteeseen.
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: pnuu - 17-02-2014, 08:29:07
Ja kapulassa on nuo 2,4 ja 8 (kuva)

Nuo 2, 4 ja 8x vaikuttavat vain kun painelet nappuloita hienosäätäessäsi suuntausta. Eli normaalissa seurantakäytössä valinnalla ei ole väliä.
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: JKyytinen - 17-02-2014, 14:35:13
Toinen ?
Onko se eri malli minkä linkitin ?
Joku ruuvi siinä pitäisi olla mikä kiertyy jalustakierteeseen.
Se kiinnitysruuvi, jolla palikka laitetaan kiinni itse jalustaan sivusta.
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: einari - 17-02-2014, 14:44:03
Enpäs sitten tiedä mikä viritys tuo on.
Ei taida olla normaali Vixen-tyyppinen kisko.
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: Timo Kuhmonen - 17-02-2014, 16:14:07
onko mahdollista ottaa valokuva jalustasi kiinnityksestä ja kiskosta yhdessä, selventäisi asiaa...?
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: JKyytinen - 17-02-2014, 18:00:03
EDIT: poistettu tuplakuva
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: Timo Kuhmonen - 17-02-2014, 18:30:46
Kiinnititkö kiskon kameraan, keskellä olevan reiän kohdalta - näyttäisi että se on kierteittämätön ? Kun ruuvin laittaa kiskon läpi kameran jalustakierteeseen, ottaako kisko jalustan lohenpystö "hahlon" pohjaan tasaisesti kiinni vai jääkö kisko hieman  koholle ? Ymmärtääkseni valmiissa kiskoissa, pitäisi tulla sopivan mittaiset kiinnitystarvikkeet mukana...
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: einari - 17-02-2014, 19:28:12
Tuosta keskeltähän puuttuu se jalustaruuvi.
Eikö siinä tosiaan tullut sellaista mukana ?
No kamerakaupasta tai jostain paremmasta ruuvikaupasta löytynee.
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: JKyytinen - 17-02-2014, 20:05:58
En ainakaan löytänyt sopivaa, esim. pidemmässä palikassa oli monta ruuvia, jotka kaikki olivat liian ohuita, ylemmän moottorin ruuvi on ainoa joka on sopivan paksuinen, sekin liian lyhyt. Sopiva ruuvi on löytynyt, mutta jos sen sahaa lyhyemmäksi, kamera osuu tuohon palikan kiristysruuviin.

EDIT: kun kameraa kääntää, on olemassa asento, jossa kamera ei osu ruuviin, eikä objektiivi moottorin kohdalla olevaan kohokkeeseen. Kuvittelisi kyllä, että se olisi suorassa kulmassa palikkaan nähden.
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: einari - 17-02-2014, 20:15:03
Vaikka kamera on sen kiskon suuntainen?
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: pnuu - 17-02-2014, 20:19:07
Kannattaa kiinnittää tuohon kiskonpätkään ensin kameran kuulapää, jolloin suuntaaminen käy helpommin, ja samalla kamera ei osu tuohon kiskon kiinnityskohtaan.
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: JKyytinen - 17-02-2014, 20:20:56
Kannattaa kiinnittää tuohon kiskonpätkään ensin kameran kuulapää, jolloin suuntaaminen käy helpommin, ja samalla kamera ei osu tuohon kiskon kiinnityskohtaan.
Se sitten taitaa olla se syy. Kuulapäätä kun ei minulta vielä löydy.
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: Lauri Kangas - 17-02-2014, 23:50:50
Samanlainen pulma taisi mulla olla EQ3:n kanssa jos muistan oikein. Ratkeaa joko etsimellä sopiva asento kameralle (esim. tuon deklinaatiomoottorinhan voi vaikka irroittaa) tai sitten vaihtamalla kiristysnupin tilalle M8 koneruuvi, joka kiristetään kuusiokoloavaimella.
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: JKyytinen - 06-09-2014, 18:07:39
Mikä olisi järkevin tapa saada kameran liikkuvuus siten, että se voi olla horisontin suuntaisesti myös muualla kuin pohjoisessa, 2 akselin liikkuminen on huono maisemakuvissa.
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: vehnae - 06-09-2014, 18:41:10
Mikä olisi järkevin tapa saada kameran liikkuvuus siten, että se voi olla horisontin suuntaisesti myös muualla kuin pohjoisessa, 2 akselin liikkuminen on huono maisemakuvissa.

Jos objektiiville on saatavissa jalustapanta, niin sellaisen avulla objektiivi+kamera-yhdistelmää pystyy yleensä pyörittämään. Valitettavasti ne ovat lähinnä teleobjektiivien herkkua, ellei lähde itse virittelemään.
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: vehnae - 06-09-2014, 19:37:30
Niin, tuli vielä mieleen että kun kyse on kevyestä kuormasta (kamera + laajakulma), niin seurantajalustaan voi toki kiinnittää (tukevan) kuulapään, jolloin kameraa voi käännellä vapaammin.
Otsikko: Vs: Tähtien kuvaaminen ja tarvittavat laitteet
Kirjoitti: JKyytinen - 06-09-2014, 22:38:52
Saako kuulapäitä halvemmalla kun hankki samalla jalustan?