Uusia planeettoja aurinkokuntaamme ?

Aloittaja Horus, 16.08.2006, 15:52:54

« edellinen - seuraava »

Horus

No huh huh. Ovat sentään viimeksi saaneet pätettyä mikä on planeetta. No sehän on hyvä, mutta jos nyt oikein ole noita lehtien palstoja lukenut, niin ovat ehdottamassa uusiksi planeetoiksi Cerestä, Kharonia ja Xenaa. Ainakin itse ihmtettelen tuon Kharonin mahdollista valintaa, koska sehän on minun vajavaisten tietojeni mukaan Pluton kuu. No kommetteja tästä varmaan saamme kuulla lähipäivinä.

http://www.ursa.fi/ta/
http://www.iau2006.org/mirror/www.iau.org/iau0601/iau0601_release.html
http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/1135221078073
Härkämäen observatorio - Tähtitiedettä Itä-Suomessa
Mars MetNet Mission - Kohti Marsia!
Avaruusinsinööri-blogi - Avaruustekniikkaa ja -tutkimusta

Harri Haukka

MikkoM

Lainaus käyttäjältä: Horus - 16.08.2006, 15:52:54
Ainakin itse ihmtettelen tuon Kharonin mahdollista valintaa, koska sehän on minun vajavaisten tietojeni mukaan Pluton kuu. No kommetteja tästä varmaan saamme kuulla lähipäivinä.

Siellä oli tuommoinen pykälä:
For two or more objects comprising a multiple object system, the primary object is designated a planet if it independently satisfies the conditions above. A secondary object satisfying these conditions is also designated a planet if the system barycentre resides outside the primary. Secondary objects not satisfying these criteria are "satellites". Under this definition, Pluto's companion Charon is a planet, making Pluto-Charon a double planet.

Mikäs siinä, planeettahavaitsijat saavat paljon uutta katseltavaa  ;D

J-M

Mun tähtitekninen englantini on vähän vajavaista, mutta tarkoittaako tuo määritelmä sitä, että kun heitän pallon lähes suoraan ylöspäin, eikä sen ratakeskiö siksi ole armaan maakuulamme sisällä, on tuo pallo pienen ihan oikea planeetta?  ??? Voi alkaa IAU:lle satelemaan nimiehdotuksia...
Jari-Matti Auttila
Elämä on kuin golfpallo - ensin saa paljon iskuja ja sitten päätyy kuoppaan.

Toni

LainaaMun tähtitekninen englantini on vähän vajavaista, mutta tarkoittaako tuo määritelmä sitä, että kun heitän pallon lähes suoraan ylöspäin, eikä sen ratakeskiö siksi ole armaan maakuulamme sisällä, on tuo pallo pienen ihan oikea planeetta? Voi alkaa IAU:lle satelemaan nimiehdotuksia...

IAU:n tiedotteen perusteella planeettastatuksen ehtona on ainakin lähes pallomainen muoto, eli kappale on niin iso, että sen painovoima voittaa sisäisen lujuuden. Karkeat käytännön rajatkin löytyvät: läpimitta 800 km, massa 5*10^20 kg. Ceres, Pluto, Charon ja Xena toki ovat tällaisia, mutta planeetan ja asteroidin raja jäi silti epäselväksi. Nimittäin ainakin 12 pienempää, pyöreää kappaletta jäi planeettojen ulkopuolelle. Osa näistä on vanhalla asteroidivyöhykkeellä, osa taas kuuluu kuiperoideihin. Charonin valinta planeetaksi kummastuttaa minuakin; samalla perusteella Ganymedes, Titan ym. suuret kuut pitäisi katsoa planeetoiksi.
T. Veikkolainen, Järvenpää
Ursan havaintokeskus Tähtikallio, Syvä taivas - ja Aurinko-harrastusryhmät

"Toisinaan, milloin Venus yksinään hallitsee noin 45 astetta horisontin yläpuolella, se säteilee niin voimakkaasti, että melkein voi lukea sen valossa ja esineistä, joihin se sattuu, jää huomattava varjo."
- Afrikka-kirja (A. Gallen-Kallela, 1931)

VeikkoM

Lainaus käyttäjältä: Toni - 17.08.2006, 00:19:49
Charonin valinta planeetaksi kummastuttaa minuakin; samalla perusteella Ganymedes, Titan ym. suuret kuut pitäisi katsoa planeetoiksi.

Hämmästelin itsekin aluksi, mutta lueskelin tarkemmin kysymykset ja
vastauksen IAU:n tiedotesivulta.

Charonin valintaa perustellaan siten, että se täyttää planeetan määritelmän, mutta
kyseessä on Plutoon nähden niin suuri kappale, että näiden yhteinen
painovoima keskipiste avaruudessa on reilusti Pluton pinnan ulkopuolella. Eli
kyseessä on todellinen kaksoisplaneetta.  Ganymedeksen, Titan, Kuun jne.
tämä ehto ei millään täyty.
Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät

Sombrero

Täytyy kyllä myöntää, että yllätyin kun luin tämän uutisen. Mutta eipä siinä mitään tuleepahan lisää havainnoitavaa/kuvattavaa. :) Pluto olisi kyllä kiva havaita/kuvata tämän elämän aikana. 8)
Jos tietäisimme mitä olemme tekemässä, sitä ei kutsuttaisi tutkimukseksi, eihän? - Albert Einstein

Timo-Pekka Metsälä


West468

Astronomy-lehdessä oli ihan mahtava kansikuva: vaalea sirppi mustalla pohjalla ja päällä teksti "Pluto R.I.P. 1930-2006?" Lehti ilmestyi ennen kuin  päätös tehtiin - siksi tuo kysymysmerkki - mutta iskevä kansi kuitenkin!  8)

Ja tässä ensimmäisiä kuvia kääpiöplaneetta Plutosta:
http://www.ursa.fi/yhd/TurunUrsa/aa/Pluto29.8.06.jpg

Vesa Kankare

Vesku
www.vkastronomy.com

Sombrero

Jos tietäisimme mitä olemme tekemässä, sitä ei kutsuttaisi tutkimukseksi, eihän? - Albert Einstein

Kepatsu

Lainaus käyttäjältä: tmetsala - 24.08.2006, 20:42:46
Nyt on sitten yksi planeetta vähemmän.
http://www.iau2006.org/mirror/www.iau.org/iau0603/index.html

Kertoisiko joku minulle, miksi Pluton Kharon onkin kääpiöplaneetta eikä enää Pluton kuu?  Ja mitä tarkoittaa kun planeetta hallitsee ympäristöään?
Hitsi kun en mene jakeluun!!!!

veka

Pienenä "lohtuna" Pluton poistamiselle planneetaluettelosta on se, että tulevaisuudessa näitä suunnilleen Pluton kokoluokaa tai jopa sitä suurempia kääpiöplaneettoja löydettäneen yhä enemmän. Kuvasin 19.10 ja 21.10 kirkkainta tunnettua kääpiöplaneettaa (=Eris) jälleen vuoden tauon jälkeen (tuolloin sitä nimitettiin vielä Xenaksi).
http://kotisivu.suomi.net/jblkdjgk/Eris.htm

Jos pääset kuvauskalustollasi lähelle 19 magnitudia, niin kokeilepa kuvata tätä kohdetta pian puolen yön jälkeen etelätaivaalta (korkeus suurimmillaan horisontista lähes 25 astetta Etelä-Suomessa). Paikallistamiseen voi käyttää tähtikarttaohjelmaa tai koordinaatteja, jotka eivät muutu juuri lainkaan useammankaan tunnin aikana.

-veka

Celest1al Sphere

Lainaus käyttäjältä: West468 - 30.08.2006, 16:18:48
Astronomy-lehdessä oli ihan mahtava kansikuva: vaalea sirppi mustalla pohjalla ja päällä teksti "Pluto R.I.P. 1930-2006?" Lehti ilmestyi ennen kuin  päätös tehtiin - siksi tuo kysymysmerkki - mutta iskevä kansi kuitenkin!  8)

Ja tässä ensimmäisiä kuvia kääpiöplaneetta Plutosta:
http://www.ursa.fi/yhd/TurunUrsa/aa/Pluto29.8.06.jpg

Jotenkin suuresti ärsyttää tuollainen populaari lähestymistapa asiaan. Muistan, että jommassakummassa kotimaisessa iltapäivälehdessä oli otsikko "hyvästi Pluto", oli se vaan jotenkin niin huvittavaa. Eihän se Pluto ole mihinkään tästä Aurinkokunnasta katoamassa! Siellä se yhäti kiertää Aurinkoa samanlaisena, kaukaisena, jäisenä  ja pienenä kappaleena autuaan tietämättömänä siitä, minä me Maan asukit sitä kulloinkin pidämme. Eipä taida mokoma päätös mahdollisten plutolaisten elämää suuremmin hetkauttaa!  ;D