Jelppiä tarvitaan jotta homma lähtee käyntiin.

Aloittaja Horus, 14.05.2007, 21:14:00

« edellinen - seuraava »

Horus

Hankin tossa jo joku vuosi takaperin lautasantennin ja LBN:n, mutta siihen homma jäikin. Tarkoituksenani olisi saada lopputulokseksi se, että lautaselta saataisiin dataa tietokoneelle. No ennen tätä kaipailisin linkkejä/vinkkejä miten ja mistä löytyisi tietoa. Homma menee siis seuraavasti:

1) Pitäisi saada signaalia ulos, vaikka yleismittarille.
2) Tämä signaali pitäisi muuttaa digitaaliseksi (AD -muuntimella).
3) Digitaalinen signaali pitäisi saada tietokoneelle (tietokone toimisi siis "dataloggerina").

Projekti on ollut aika lailla unessa kiireiden takia, mutta nyt kesällä olisi tarkoitus ottaa itseäni niskasta kiinni ja ryhtyä hommiin. Tämän projektin olisi tarkoitus olla "prekursiomissio" Härkämäen observatorion radioastronomialle. Meillähän on suunnitelmissa rakentaa radioastronomialaitteisto jos ja kun löytyy kunnon iso antenni ja sen saa raahattua Härkämäelle.

Mutta nyt linkkejä ja vinkejä tulemaan!

http://www.wkassiopeia.net/kotisivut/harri/?sivu=thossa

Härkämäen observatorio - Tähtitiedettä Itä-Suomessa
Mars MetNet Mission - Kohti Marsia!
Avaruusinsinööri-blogi - Avaruustekniikkaa ja -tutkimusta

Harri Haukka

Poro

Asuminen maapallolla on kallista, mutta sisältyyhän siihen matka auringon ympäri.
S-W Star Adventurer, Nikon D750, Celestron telephoto SCT 750 mm f/6, samyang 135 f/2, sigma 24 mm f/1.4
Juha Raitio

Kimmo


Hei

Helpoin tapa on hyödyntää laitetta nimeltään 'satelliittisignaalin voimakkuusmittari'. Niitä saa monesta paikasta, esim. Partco, Biltema yms. Siis sellainen analoginen malli missä on viisarinäyttö. Se on periaatteessa hyvin laajakaistainen ilmaisin.

LNB:n ulostuloon pätkä koaksiaalia ja mittari siihen kiinni. Mittarin viisarinäyttö ilmaisee jännitettä joten sen viisarinäytön
navoista pitää vaan lukea jännite niin saamme ulos jotain joka on verrannollinen antenniin tulevaan tehoon.
LNB ja voimakkuusmittari tarvitsevat käyttöjännitteensä koaksiaalin kautta... se on helppo järjestää, voin kaivaa ohjeet jostain jos on tarvista.

Tällainen systeemi tunnetaan nimellä 'itty bitty radio telescope' jota googlettamalla saa lisää tietoa.
Laite on hyvin herkkä koska ilmaisin on älyttömän laajakaistainen, noin 1 GHz.
Soveltuu hyvin radioteleskoopin perusteiden esittelyyn, mutta 'vakavampaa' havainnointia vaikea tehdä koska se voimakkuusmittari havaitsee tietysti myös ne satelliitit...

Dataloggerina voi käyttää vaikka sivulta

http://www.radiosky.com/skypipeishere.html

löytyvää softaa. Äänikorttia voi käyttää A/D-muuntimena tämän softan kanssa joten dataloggeri ei maksa mitään jos jo on äänikortti.
Voi myös tehdä ihan erillisen A/D muuntimen jota käyttää tuon softan kanssa.

kimmo

jaava

Lainaalöytyvää softaa. Äänikorttia voi käyttää A/D-muuntimena tämän softan kanssa joten dataloggeri ei maksa mitään jos jo on äänikortti.

Ilmaistua signaalia voi kaiketi vastaanottaa äänikortilla, mutta minkälainen ilmaisin, vai olisiko näytteistettävä ilman ilmaisinta: Lennosta vaan kaikkea mitä  peili vastaanottaa ja laajakaistavahvistin kykenee vahvistamaan. Tuloksesta sitten  tietokoneella fourie-muunnosta ja analyysiä.

Astraalikohteet eivät taida lähettää kantoaallollista signaalia?

JV
If no Higgs particle exists, we have a revolution in our hands.

Kimmo

Lainaus käyttäjältä: jaava - 02.06.2007, 00:15:03
Ilmaistua signaalia voi kaiketi vastaanottaa äänikortilla, mutta minkälainen ilmaisin, vai olisiko näytteistettävä ilman ilmaisinta: Lennosta vaan kaikkea mitä  peili vastaanottaa ja laajakaistavahvistin kykenee vahvistamaan. Tuloksesta sitten  tietokoneella fourie-muunnosta ja analyysiä.

Astraalikohteet eivät taida lähettää kantoaallollista signaalia?

JVhei

Äänikortti pystyy digitoimaan noin 20 kHz levyisen taajuuskaistan joka ei oikein riitä... paitsi ehkä auringon havaitsemiseen. Havaittu taajuuskaista pitäisi olla vähintään pari megahertsiä. Periaatteessa tietty sitä parempi mitä leveämpi, mutta jossain vaiheessa erilaiset häiriösignaalit alkavat tulla havaitulle taajuuskaistalle jos se ulottuu yli radioastronomialle varatun taajuusalueen.

Ilmaisimina käytetään yleensä diodi-ilmaisimia, jotka yksinkertaisesti tekevät vaihtojännitteestä tasajännitettä, jonka suuruus on verrannollinen antenniin tulevaan tehoon. 
Jotain juttua on esim. sivulla  http://epic.mcmaster.ca/~elmer101/sqlaw/sqlaw.html

Fourier muunnoksen voi tehdä jos haluaa tarkastella säteilyn spektrijakautumaa. Tämä on lähinnä kiinnostavaa silloin jos havaitaan spektriviivaa, esim. vedyn emissioviivaa taajuudella 1.4 GHz.
Ja tällöin Dopplerin siirtymän mukaisesti päästään tutkimaan kohteiden nopeuksia näkösäteen suunnassa.

Totta, kantoaallollista signaalia ei tule taivaan radiokohteista. Signaali on kohinatyyppistä ja laajakaistaista  (paitsi atomien ja molekyylien spektriviivat jotka ovat kapeakaistaisia)

kimmo

Meade-mad

Minkäslainen viritelmä täytyisi olla jos antennina olisi Yagi? Vaikkapa auringon havainnointiin.

Antennin mittoja? Ilmaisinehdotuksia!

t. JK
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas