SkyWatcher ja tarkentimen vaihto

Aloittaja Juhanitee, 24.07.2013, 12:41:29

« edellinen - seuraava »

Juhanitee

Olen tässä vähäisten ongelmien äärellä ja kaipailisin pienimuotoista työohjetta tai vastaavaa ennen kuin teen lopullista vahinkoa.

Hankin lumien aikaan 10 tuumaa paksun SkyWatcherin Newton-putken, jossa totesin jokseenkin heti olevan niin kelvottoman tarkentimen että siirsin sen odottamaan parempaa kautta. Visuaalimulkoilin sillä jonkin verran huojuvalla jalustalla mutta kameraa en viitsinyt siihen kiinnittää.



Nyt kun on kelit vielä aurinkoisimmillaan, on tullut ajankohtaiseksi pöntön varustelu talvea varten. Hankittuna on Teleskope-Servicestä uusi tarkennuslaite: http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p3700_MONORAIL-2--Newton-Auszug---genauer-und-belastbarer.html sekä laserkollimointityökalu.



Alun perinkin oli tiedossa että alkuperäinen tarkennin on jättänyt putken kylkeen reilusti suuremman reijän kuin uusi tarkennin tarvisi. Tämä peittynee levyn palalla, jolla samalla pöntön kylkikin vähän jäykistyy.



Suuremmat kysymykset kohdistuvat nyt tarkentimen asemointiin ja sen Oikean paikan löytämiseen.

1. Voinko luottaa siihen että alkuperäisen tarkentimen reijän keskipiste on siellä missä pitääkin ja miten varmistan tämän?
2. Jos alkuperäinen reikä ei olekaan oikeassa paikassa, miten se oikea paikka löydetään?
3. Jos tarkennin ei satukaan pöntön kylkeen absoluuttisen oikeaan kohtaa, voinko paikata virhettä pää- tai apupeilin asentoa muuttamalla?
4. Nyt kun tarkennin on vielä irti, olisiko syytä tehdä jotain alustavaa säätötoimenpidettä peileille? How?
5. Mietinkö turhia? Tötterö kiinni vaan ja pimeää odottamaan?


Kaizu

http://www.kaiforssen.fi/Change%20of%20newton.htm
Tuossa on joitain mittoja. Värkkäsin visuaaliputkesta valokuvausputken.
Vastaukset kysymyksiisi riippuvat paljolti siitä minkälaiseen käyttöön soveltuvan putken haluat.
Kuvaus/ visuaaliputki? Jos kuvaat niin millaisella kameralla? Mitä rekkuloita pitää saada kameran ja fokusointilaitteen väliin?
Kaikki vaikuttaa kaikkeen joten oikeitya vastauksia varten pitää olla tarkat tiedot tavoitteista ja laitteista joita olet putkeen liittämässä.

Kaizu
Kai Forssen

Juhanitee

Lainaus käyttäjältä: Kaizu - 24.07.2013, 15:20:51

Kuvaus/ visuaaliputki? Jos kuvaat niin millaisella kameralla? Mitä rekkuloita pitää saada kameran ja fokusointilaitteen väliin?
Kaikki vaikuttaa kaikkeen joten oikeitya vastauksia varten pitää olla tarkat tiedot tavoitteista ja laitteista joita olet putkeen liittämässä.


Kiitokset nopeasta vastauksesta.
Putki tulee kuvaukseen. Kiinni laitan Canon 7D:n CLS-CCD -suotimella ja näpertelen tuohon vielä jonkinlaisen moottorifokuksen. Kuvissa näkyvä pikkutötterö on guidausta varten.

prototype

#3
Jos lontoo sujuu, niin kannattaa katsoa tämä video lävitse http://www.youtube.com/watch?v=3LbR1nIx-jw

Kannattaa purkaa apupeili ja pääpeili kokonaan irti, niin ei tarvitse varoa niitä uutta tarkenninta asennellessa. Joudut jokatapauksessa ne säätämään uudestaan työn valmistuttua. Etukäteen niitä on turha yrittää säätää.

Tuo uusi peitelevy kannattaa sitten tehdä mahdollisimman oikean muotoiseksi, koska TS:än tarkentimessa ei ole kallistukseen säätöjä. Tee peitelevy mielummin putken sisäpinnalle, niin ei tarkennin nouse turhaan korkeammalle. Myös uusi reikä kannattaa mitoittaa vanhan reiän keskelle, jolloin apupeilin säädöt pysyvät riittävinä. Jos polttopistettä on siirrettävä tee se pääpeilillä, mutta silloin tarvitset ehkä suuremman apupeilin.

Voit myös tehdä peitelevyyn pitkämäiset reiät putken suunnassa, jolloin tarvittaessa pystyt viemään tarkenninta hivenen pääpeiliin päin. Kuitenkin liika siirtäminen voi taas aiheuttaa tarvetta uudelle isommalle apupeilille / apupeilin ripustuksen muuttamista.

Videolla on vinkki kuinka pystyt kohdistamaan tarkentimen suurinpiirtein oikeille paikkeille. Kannattaa mitoittaa se tuosta alkuperäisestä reiästä ja merkata hyvin putken vastapuolelle.

Kun tarkennin on tukevasti uudella paikallaan ei muutakuin kollimoimaan putki uudestaan. Videossa on myös siihen neuvoja ja myös Ari teki todella hyvät ohjeistukset kollimointiin http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=11842.0

Kaizu

Kuvausnewtonini on tehty Canon 5D kameralle joten mitoitus käy sellaisenaankin. 7D:ssa on muistaakseni pienempi kenno. Silloin voisi apupeilin koosta hieman nipistää. Canonin runkopaksuus on 44mm. Tarkoittaa että kennon pinnasta objektiivin kiinnityspintaan on tuo mitta. Fokuksen on tultava vähintään tuon verran tarkentimesta ulos, siitä voi lähteä mitoittamaan rakennetta. Kollimoimaan pääset kun olet ensin rakentanut putken.

Kaizu
Kai Forssen

Timpe

Täältä löytyy myös mitoitusapua ongelmaasi: http://stellafane.org/tm/newt-web/newt-web.html
Syötä laskuriin putken nykymitat ja katso mitä tuloksia tulee muilta välilehdiltä.
- Timo Inkinen

Juhanitee

Siihenpä se sitten muljahti ja aika vähäisin värkkäämisin. Säätövara riittää Canonille kun kohteena on koivu noin 100m päässä, mutta okulaarille on vähän siinä ja tässä. Vielä pitänee viritellä jokin moottori tuohon nuppiin ja saada aurinko edes vähän alemmaksi yölläkin.