Guidaus parametrit vanhalla SX MX 716 / STAR 2000 yhdistelmällä

Aloittaja MLa, 16.04.2013, 23:40:47

« edellinen - seuraava »

MLa

Moi

Olen yrittänyt guidata Celestronin CGEM jalustaani otsikon Starlight Xpress MX 716 / STAR 2000 yhdistelmällä. Systeemi antaa käskyjä jalustalle ja guidaus boxin ledit vilkkuvat eli käskyt näyttäisivät liikkuvan. Kuitenkin viime kuvaamisen jälkeen huomasin, että useimmissa kuvissa tähdet ovat riisinjyvän mallisia eli jotain feelua on guidauksessa. (Valotusaika 3 min, 620 mm, kuvauskamera Nikon järkkäri, guidausputki 300 mm Nikkor, jossa guidausvalotusaika 3 sek).

Nyt seuraa todellisa peruskysymyksiä SX parametrien merkityksestä ja asettelusta ajatellen mahdollisimman tarkkaa guidausta em. jalustalla, eli mitä ne tarkoitavat ja miten ne tulisi asettaa:

STARLIGHT XPRESS

NORMAL CAMERA OPERATION
Radius of guide star mask: 7,8,9,11,13 or 15 pixels

TELESCOPE GUIDING PARAMETERS
Pixels per sec in RA
Pixels per sec in DEC
RA backlash
DEC backlash
Hysterisis in RA   (0--20)
Hysterisis in DEC (0--20)

Guide training time 1, 2 or 4 sec.

Ignore drift < 1 pixel, rasti ruutuun
70ms delay when changing correction direction, rasti ruutuun

TELESCOPE DRIVE DIRECTION
Swap n/s direction
Swap e/w direction

Jos joitain vinkkejä löytyy, olen kovasti kiitollinen jottei kaikki hyvät kuvausyöt mene painiessa tekniikan kanssa.

MLa

Timpe

Taisin aikoinaan kysellä samantapaisia asioita Starlight Xpress Lodestarin ohjelman käyttöönoton kanssa ja sain tuolloin neuvon siirtyä ilmaisen PHD Guidingin käyttöön. Tottelin neuvoa, enkä enää kaivannut takaisin SX:n oman seurantaohjelman pariin... Suosittelen siis samaa, koska PHD on todellakin niin hyvä/helppo/pätevä ohjelma kuin sen ennakkomaine kertookin. (Maksoin jopa vapaaehtoisesti pienen tukimaksun Craigille, kun tajusin kuinka paljon tuota ohjelmaa aikoinaan käytin :azn:) Sittemmin olen siirtynyt guidaamaan MaxIm DL:llä, mutta sen käyttö tuli kuvioihin vasta CCD-kameran oston pakottamana.
- Timo Inkinen

Lauri Kangas

Veikkaan että PHD ei ehkä osaa käyttää MX716:n "hienouksia" eli sitä interlace-guidaamista. Paitsi jos on tarkoitus käyttää MX716:n koko kennoa guidaamiseen ja kuvata jollain muulla kameralla, niin onnistumistodennäköisyys kasvanee jo ihan urakalla.

Jos PHD saa kameralta kuvan ja onnistuu käskyttämään noiden releiden ja rensseleiden kautta jalustaa, niin ei sitten ei kyllä oikeastaan edes voi olla toimimatta. :smiley:

Timpe

Vastaan kumminkin julkiselle puolelle, kun asiassa ei ole mitään salattavaa...

Lainaus käyttäjältä: MLa - 23.04.2013, 23:16:10
Vaikka suosittelitkin siirtymistä välittömästi PHD ohjelman pariin, ajattelin kuitenkin vielä piinata sinua SX guidauskysymyksillä, koska sinulla on ilmeisesti kokemusta laajemmin em. valmistajan oudosta ohjelmistomaailmasta.

Itse asiassa ei ole, koska katsoin aikani SX:n ohjelman oudolta näyttävää käyttöliittymää ja lukuisia säätöjä. Taisin sitten laittaa foorumille samanlaisen kysymyksen noista säädöistä, koska epäilin ohjelman olevan liian "insinöörivetoinen" omaan käyttööni. Sieltä tuli sitten se kehoitus siirtyä PHD:n käyttöön jne... (kuten kerroin yllä).
Yritin kyllä lukea ohjelman opasteita, mutta en tullut paljoakaan viisaammaksi niiden suhteen ja hylkäsin sitten tuon SX:n ohjelman saman tien.

Lainaus käyttäjältä: MLa - 23.04.2013, 23:16:10
Olen muutamana yönä testannut seurantaa mutta tulos ei ole tyydyttänyt. Guidaussysteeemi ja jalusta näyttäisivät keskutelevan keskenään mutta tähdet ovat enemmän tai vähemmän riisiryynin mallisia esim. 5min valotuksella.
Kuvauskalusto: Jalusta Celestron CGEM, guidausputki SX MX 716/Nikkor 300mm, kuvausputki WO 621mm/Nikon D90.
Ohjaustähden valinnan ja guidaustoiminnan käynnistämisen jälkeen LEDit alkavat harvakseltaan vilkkua STAR 2000 boksissa indikoiden korjausliikkeistä. Käsittääkseni käskyt kulkevat em. LEDien palaessa joten korjaukset ovat hyvin lyhytaikaisia, lähinnä väläyksiä. Onko em. normaalia? Vertailuna minulla oli kokeiltavana Celestronin NexGuide laite ja sen korjausliikkeet olivat tarvittaessa monta sekuntia kestäviä ja tähdet pysyivät pisteinä yli 10 min valotuksilla.
Aiemmin kysyin eri parametrien asettelusta ohjelmistossa ja kysymys on edelleen voimassa; Jos sinulla on mitään ajatusta, miten ne pitäisi säätää, niin olisin kovasti kiitollinen neuvoista. Uskon kuitenkin, että em. valmistajan vehkeet toimivat oikeilla säädöillä edes kohtuullisesti.

Lyhyet välähdykset korjauskomennoissa ovat ihan ok, sillä ainakin oma jalustani saa sellaisia koko ajan. Guidataan siis usein, mutta vähän kerrallaan (kuten kuuluukin tehdä, jotta korjaus ei näkyisi loppukuvassa saakka). Jos tulee pitkiä korjauskomentoja, niin silloin tiedän että jotain on vialla ja tähti on luisunut kauas pois "ristikon alta" = huono juttu!

Parametreista osaan sanoa, että jokaiselle kuvauskokoonpanolle pitää löytää sopiva aggressiivisuussäätö ja sopivat korjauskomennon kestot/nopeudet. Jalustan tulisi vastata guidauskomentoihin viiveettä (tai vain pienen backslash-viiveen jälkeen, kun rattaat muuttavat suuntaa). Jos guidaat kolmen sekunnin valotuksilla, niin jalusta ehtii mennä pois kohdistuksesta jo pitkän aikaa ennen kuin korjauskomento tulee ja vie sen takaisin oikeaan kohtaan. Kokeilisin siis guidata esim. 1,0s...1,5s ajoilla, niin näkisin onko tällä vaikutusta. Entä millä nopeudella jalustasi vastaa guidauskomentoihin? Yleensä tässä on käytössä pienin sidereal-nopeus eli jotain 0,4...0,6x.

Entä onko jalustassa kuinka paljon backslashia eli klappia? Jos on, tämä pitäisi saada melkein kokonaan pois jalustan mekaanisilla säädöillä. Jos teet hyvän napasuuntauksen driftaamalla, niin voit jättää kokeeksi DEC-guidauksen nollaan. Siellähän tulee vain tasaista valumista johonkin suuntaan (N/S) taivaannavasta, eikä mitään jaksollista virhettä kuten RA seuranta-akselissa. DEC-korjauskomentojen pitäisi siis olla vain lyhyitä tökkäyksiä ja aina vain yhteen suuntaan eli takaisin kohti taivaannapaa. Sitten odotetaan hetken ajan guidaamatta lainkaan, kunnes puutteellisen DEC-suuntauksen takia tapahtuva tähden valuminen tuo tähden taas korjausrajalle -> annetaan taas lyhyesti uusi korjauskomento kohti taivaannapaa. Jos jalustassa on liikaa DEC-backslashia, niin edellinen takaisinohjautuva mekanismi ei toteudu (kun korjaus menee vain jalustan "löysien poistoon") ja jalustalle pitää antaa uusi, entistä voimakkaampi komento DEC-korjaukseen (jne. jne.) kunnes komennosta tulee viimein niin voimakas että rattaat ottavat kiinni ja tähti heilahtaa nyt "liikaa ylitse" ja korjaussuunta pitää vaihtaa nopeasti päinvastaiseksi (=turhaan alkuperäisen korjaustarpeen mukaan asiaa ajatellessa). Ymmärsitkö nyt DEC-korjauksen luonteen ja backslahin poistamisen tärkeyden? Jos saat ohjelmasta jotain guidauskäyrää, niin sen voisi liittää foorumille analysoitavaksi. Liitteenä on mallia oman 1500mm kuvausputkeni seurantakäyrästä vuodelta 2011.

En tiedä mitä säätöjä tuolta SX:n ohjelmasta löytyy, mutta luulisin niiden olevan suunnilleen kohdallaan jo vakioasetuksilla keskiverto-kuvauspolttovälille. Kun guidaat 300mm polttovälillä ja kuvaat 621mm polttovälillä, saatat tarvita kohtuullisen suuret korjauskomennot tuonne ohjelmaasi. PHD Guidingissa oli käyttöohjeessa suuntaviivoja sen suhteen, kuinka guidauksen säätöarvoja pitää muuttaa eri polttoväleillä kuvatessa. Lyhyillä kuvauspolttoväleillä nuo perussäätöarvot olivat moninkertaisia suhteessa yli 1000mm kuvauspolttoväliin, joten eikö SX:n ohjelmaopas osaa neuvoa tässä mitään?

Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 18.04.2013, 01:25:03
Veikkaan että PHD ei ehkä osaa käyttää MX716:n "hienouksia" eli sitä interlace-guidaamista. Paitsi jos on tarkoitus käyttää MX716:n koko kennoa guidaamiseen ja kuvata jollain muulla kameralla, niin onnistumistodennäköisyys kasvanee jo ihan urakalla.

En tiedä tuosta Laurin mainitsemasta Interlace-guidauksesta mitään. Ottaako kamera lomiteltuja kuvia ja käyttää niistä joka toisen guidaamiseen ja joka toisen kuvauskameralle? Outo systeemi... :shocked:
- Timo Inkinen

Kaizu

Hammasvälysten haitoista pääsee eroon epätasapainottamalla akselit niin että välykset eivät vaihda puolta silloinkaan kun guideri korjaa eri suuntiin.
Tuntiakselilla olen käyttänyt "mustekalan" kuminauhaa silloin kun deklinaatioakseli on lähellä pohjois-etelä suuntaa.

Kaizu
Kai Forssen

jaffons

Itse olen huomannut tärkeimmäksi seuraavat seikat (phd):
1. jalusta tarkasti drift alignilla kohdistettu
2. seurantakameran valotus min 4s
Heq5pro, kwiq
WO ZII80/545
450Dmod, tsflat2

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 24.04.2013, 18:54:19
En tiedä tuosta Laurin mainitsemasta Interlace-guidauksesta mitään. Ottaako kamera lomiteltuja kuvia ja käyttää niistä joka toisen guidaamiseen ja joka toisen kuvauskameralle? Outo systeemi... :shocked:

Kapineella on mahdollista kerätä pitkää valotusta joka toiseen raitaan ja käyttää muita raitoja guidaamiseen. Valotuksen puolivälissä osia vaihdetaan, jolloin koko kuva tulee valotetuksi. Tietysti puolet fotoneista menee silloin (guidaaville) harakoille. Mutta eipähän tarvitse seurantaputkea.

Kirkkonummen komeetalla on tuollainen kamera. Ymmärtääkseni joku on onnistunut saamaan sillä ainakin yhden kuvan, joskus 2004.

Lainaus käyttäjältä: jaffons - 25.04.2013, 18:57:36
Itse olen huomannut tärkeimmäksi seuraavat seikat (phd):
1. jalusta tarkasti drift alignilla kohdistettu
2. seurantakameran valotus min 4s

Kovasti kalustoriippuvaisia ohjeita. Olen joskus guidannut menestyksekkäästi 1) tosi huonolla napasuuntauksella 2) 0.5 s valotuksella. Käytössä oli ehkä PHD.


einari

Jep, lyhytpolttovälisellä linssiputkella ja hyvin polaarisuunnatulla jalustalla joka vielä seuraakin kohtalaisesti 4 sekuntia voi olla sopiva.
Jollekin Paramountille (kuten Tähtikalliolla) 30 sekunnin guidevalotuskin voi olla paikallaan...
___
Tapio