GoldFocus kollimointi/tarkennusmaski

Aloittaja Timpe, 16.04.2013, 21:42:54

« edellinen - seuraava »

Timpe

Pitänee kirjoittaa muutama rivi tästä GoldFocus maskista, kun tein sellaisen omaan putkeeni. Kyseessä on siis Bahtinovin maskin kaupallinen jatkojalostus eli maskia + sen käyttöön tarkoitettua oheisohjelmaa myydään kohtuullisen arvokkaaseen hintaan jenkeissä. GoldFocus maskin kotisivu löytyy täältä: http://www.goldastro.com/index.php

Epäilin tuon maskin toimintatarkkuutta, joten päätin tehdä koemaskin itselleni tähtitestiä varten, jotta en investoisi maskiin pelkkien jenkki-lupausten perusteella. Maskin tekeminen kotiverstaassa ei onnistunut ensimmäisellä kerralla riittävällä tarkkuudella, kun yritin tulostaa maskikuvan paperille + leikata aukotuksen paperiin ja sitten piirtää leikattava kuva 3mm paksun PE-muovilevyn pintaan. Leikkasin tuon jälkeen lopullisen aukotuksen muoviin käyttämällä kuviosahaa ja viimeistelin reunat viilalla ja puukolla. Tuloksena oli muutoin toimiva maski, jonka diffraktioviivat eivät kuitenkaan olleet ihan täysin linjassa keskenään ja maskin mittatarkkuus oli tämän takia hiukan pielessä  :undecided:

Maskin kakkosversio syntyi aukottamalla PE-muoviin tarvittava hila-alue suunnilleen oikeaan kokoon ja sitten liimaamalla aukotuksen päälle oikeaan kohtaan kontaktimuovilla päällystetty paperimaskikuva, mihin oli tehty leikkaukset kynsisaksilla ja missä leikkausten työstötarkkuus oli aiempaa parempi. Tällä maskiversiolla tähden diffraktiokuvat olivat jo oikean näköisiä, mutta ehkeivät silti ihan vieläkään tehtävän vaatimalla tasolla. Tästä siis lisää testikuvan muodossa... (3326px × 2504px / 316 kB)



Kuvassa on Arcturus tähti kuvattuna ensin maskin läpi ja kopioituna sitten PhotoShopissa ilman maskia kuvatun tähtikenttäkuvan päälle. Kuten noista tähtikentän tähtien muodoista näkee, niin GSO:n kollimointi ei ole ihan 100% tikissä, kun tähdistä tulee tuollaisia pienen pieniä koma-tähtiä koko kuva-alalle. Samalla tavoin näkee, etteivät kirkkaan tähden diffraktiopiikit ole ihan 100% symmetrisiä muodoltaan eli klo 10 <-> klo 16 linjalla diffraktiopiikki on aavistuksen paksumpi kuin klo 1 <-> klo 7 linjalla. En tiedä näkeekö joku vastaavaa kollimointivirhettä tuossa GoldMaskin läpi kuvatun tähden kuvassa/diffraktiopiiikeissä. Itse en tätä kykene näkemään paljaalla silmällä eli tuon maskikuvan mukaan putki olisi nyt kollimoitu onnistuneesti silmätarkkuudella mitattuna. Tarkempi säätö pitäisi varmaan tehdä tuolla mittausapuohjelmalla.

Tuo maski toimii kuten Bahtinovin maski toimii eli keskimmäinen diffraktiopiikki vaihtaa sijaintia tarkennuksen mukaan. Koska piikkejä on symmetrisesti kolmeen suuntaan, putken ollessa täydessä fokuksessa kaikkien piikkien pitäisi siis keskittyä ja risteytyä täydellisesti kollimoidussa kaukoputkessa tuossa keskellä tähteä. Toisin sanoen, jos putkessa on kollimointivirhettä niin sen tulisi näkyä tähden yhden tai kahden suunnan keskimmäisen diffraktioviivan sivuttaissiirtymänä eikä täyttä viivojen keskitystä synny. Säätö on hyvin tarkka ja diffraktiopiikit tottelevat apupeilin kollimointiruuvien kääntämistä, mutta tämä maski ei taida erotella esim. pääpeilin suuntausvirhettä apupeilin suuntausvirheestä (kumpikin virhe näkyy siinä, ettei noita diffraktioviivoja saa keskitettyä millään tarkennuksella). Tässä mielessä maskin käyttöajatus jää puolitiehen ilman tuota lisäohjelmaa, mistä minulla ei ole nyt kokemusta.

Oma kokeiluni jäi siis hiukan kesken, koska en edelleenkään osaa sanoa olisiko tästä maskista oikeasti apua putken tarkkaan kollimointiin. Ideana tuollaisen maskin käyttö tuntuu ihan toimivalta, kun maskin saa pyöriteltyä apupeilin säätöruuvien mukaisesti ja säätöjen vaikutuksen näkee "livenä" testikuvia jatkuvasti ottamalla. Mutta onko maskin $113.99 hinta veroineen ja tulleineen Suomeen tuotuna sopivan pieni tästä härpäkkeestä? Enpä tiedä edelleenkään vastausta tuohon kysymykseeni :huh:

Ai niin, täällä on toinen testitähtikuva tuolta illalta, jos haluatte katsella niitä tähtien muotoja:
http://astrokuva.galleria.fi/kuvat/Kuvauslaitteistot/GSORC10/CCDImage198.jpg/_full.jpg
- Timo Inkinen