Meteoritutkat Suomessa

Aloittaja Jarmo Moilanen, 03.03.2013, 13:36:14

« edellinen - seuraava »

Jarmo Moilanen

Osaisikohan joku kertoa miten olisi mahdollista saada meteoritutka Etelä-Suomen alueelle?

Sodankylän observatoriolla on käytössä Slice-projektissa Leicesterin yliopiston kanssa tällainen tutka. Se näkee meteorien ionivanat aika kauas. Keski-Suomeen riittäisi yksi laite joka kattaisi käytännössä koko Etelä-Suomen ilmatilan. Pienet meteorit siinä näkyy yleensä yhtenä tai kahtena datapisteenä, mutta isompien tulipallojen reitti on datasta mahdollista nähdä yllättävän hyvin 3D:nä melko pitkästi. Tutkalla päästäisiin samalla näppärästi eroon päivän ja pilvien aiheuttamasta tarkkailukatkoista.

Tällainen varmaan vaatisi jonkinlaisia lupia? Järjestelmään kun kuuluu oma radiolähetin jonka signaalin paluuta heijastumista sitten tarkkaillaan.

Sodanäkylän meteoritutkan "livedataa":
http://www.sgo.fi/Data/RealTime/meteorRadar.php

http://www.gsoft.com.au/productsandservices/skiymet
Tuolla on Sodankyllässä käytetyn SKiYMET -laitteen  tekniikasta ja periaatteesta jotain. Lähettää siis pulssia HF/VHF taajuuksilla.
Tuolla laitteistolla päästään 20 000 meteorihavainnon päivälukemiin.

Sitäkin on pohdittu olisiko mahdollista käyttää jotain olemassa olevaa radiolähdettä tutkan signaalilähteenä? Vähän niinkuin passiivinen tutkasysteemi joka vain kuuntelee eikä lähetä. Meteorien radiohavainnothan ovat vähän tällaisia, mutta siitä pitäisi saada vielä vähintään signaalin tulosuunta (atzimuutti) ja tulokulma (altitudi) irti. Silloin sillä saataisiin käytännössä sama data irti mitä videokuvista saadaan.
Jarmo

Timo Kuhmonen

Mielenkiintoinen artikkeli, piti itsekin tutustua. Ennen läpilukua mietin, millä tekniikalla voisi olla järjestelmä toteutettu. Niin siellä kuvauksesta löytyikin sama... Lähetin lähettää pulsseja ja saapuvan signaalin perusteella (amplitudi, vaihe-erot jne eri antteiden välillä) lasketaan meteorin heijastusvanan sijainti.

Artikkelissa ei ollut kuvausta, kuinka tiheään tuo systeemi mittaa heijastuksia, varmaan nykytekniikalla helposti saataisiin useita kertoja per sekunti. Se data mikä julkiseksi nettisivuille päätyy, taitaa olla kertaluonteinen mittaus ? En ole laitteistoa tai muutakaan vastaavan tahon radiometeoreihin ylläpitämää laitteistoa nähnyt. Kuvauksen perusteella silti tulkitsin ettei tuo kovin iso "antennifarmi" ole...

Jarmo Moilanen

Se mikä tuossa on ikävää, on lähetysteho. Kilowatteja...
http://www.sgo.fi/Projects/SLICE/description.php

Olikohan jossain että 2000 m2 tarvii pinta-alaa.
Jarmo