Ongelma Megrezin tarkennuslaiteessa

Aloittaja spuge, 19.02.2013, 14:19:10

« edellinen - seuraava »

spuge

Kyseessä on siis tällainen putki:

http://stargazerslounge.com/topic/104706-unboxing-a-william-optics-megrez-72-fd-ddg-rev-2-apo-w-lots-of-pictures/

Ongelmana on, että tarkennuslaite liukuu, kun putken kääntää kohti zeniittiä. Pohjassa on nupikka, josta tarkennuslaitetta saa kiristettyä, mutta käytännössä sillä voi vain lukita fokuserin, jolloin se ei liu'u, mutta silloin ei voi myöskään tarkentaa. Jos fokuseria höllää vähänkään, niin sitten se taas liukuu. Juu ja siinä ei tarvitse olla kiinni mitään hehto-okulaaria tai kameraa, vaan ihan pelkkä tarkennuslaitteen paino riittää liu'uttamaan sitä.

Onko kellään mitään ehdotuksia, miten tämän voisi korjata? Help!
WO Megrez 72/432, SW SkyMax 180/2700

Ransu

Linkin "Underneath the Focuser" kuvassa fokusnuppien keskilinjalla fokuserin alapuolella on kahdet reiät joista näkyy kuusiokoloruuvin kantoja. Kuva on vähän huono, mitta luultavasti noissa isommissa rei'issä on säätöruuvit joita VAROVASTI hiukan kiristämällä fokuserin akselia saa painettua vastakiskoa vasten tiukemmin ja lipsuminen loppuu.
Se nupikka tosiaankin on lukitusta varten. Omassa megrezissä ei ole tuota ddg fokuseria, mutta periaatteen pitäisi olla sama
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

MarkoM

Kuvauksesta päätellen arvaan, että tarkennuslaite on niin sanotusti "kitkavetoinen", joissa tuo Maan vetovoima tuntuu olevan ongelma...

En tiedä, auttaako mitään, mutta eräs vaihtoehto olisi avata tarkennuslaite ja karhentaa vaikkapa hienolla hiekkapaperilla tarkennusruuvin ja -laitteen kosketuspinnat. Lisäksi kannattaa kokeilla, että kaikki ruuvit ovat riittävän tiukalla.
Marko Myllyniemi
"Koskenkorvan kivennäisvesi on valmistettu kirkkaasta, vähänatriumisesta lähdevedestä, siksi sen maku on niin päähännousevan raikas. Maista Koskenkorvan kivennäisvettä. Tulet hyvälle tuulelle!"
astro.kuvat.fi
Kuvagalleria
Lakeuden Ursa ry

Tikkes

Kannan korteni kekoon  :azn:.

Kuvassa sen LOCK-ruuvin vieressä on laatutarkastus tarra (QC). Eihän sen alla ole sitä tension ruuvia? Jos sieltä alta löytyy 2,5mm kuusioruuvi, niin tuota LOCK-ruuvia löysätään ja sitten kuusioruuvilla säädetään ja sitten taas LOCK-ruuvilla lukitaan säädetty kireys.

Edit: kuvassa siis oli se tarra. Sinullahan se voi olla jossain ihan muualla.  :oops:
Celestron C8 SCT XLT
Sky Watcher ESPRIT 100ED SUPER APO
Sky Watcher EQ8
ATIK 314L+ / SBIG ST-8300M /Canon 80D

-Esko

siro46

Meinasin jo että olisi helppo auttaa, kun omasta varastosta löytyy samainen Megrez, mutta ei olekaan...
Tarkennuslaite on aivan toisen mallinen. Siinä on selkeästi erikseen tarkennuksen lukitus ja kitkan säätö.  on William Opticsilla monenlaista tarkenninta - tämä on jo kolmas vastaan tullut malli.
En tiedä onko  näistä kuvista mitään apua, mutta tässä linkki omani kaltaiseen Megreziin:

http://www.dangl.at/ausruest/wo_megrez72/wo_megrez72_e.htm


Ransu

Tarkistin kotiin päästyäni oman putkeni tarkentimen. Eli kiristysruuveja on yksi ja se on keskellä, lukitusnupin takapuolella. Olisiko tuossa linkin kuvissa QC tarran alapuolella, tarra laitettuna reiän päälle. Minulla tuo tarra on hiukan reiän takapuolella.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

spuge

Kiitos kaikille hyvistä neuvoista! Totta tosiaan kiristysruuvi on ovelasti piilotettuna tarran alle  :shocked: enkä sitä varmaan olisi sieltä ihan heti löytänyt omin neuvoin. Eiköhän tämä tästä ratkea, kunhan ensin löydän tuollaisen pienen kuusiokoloavaimen. Kiitos Tikkes myös tiedosta, että tarvittava kuusiokoloavain on kokoa 2.5mm - helpottaa kaupassa.
WO Megrez 72/432, SW SkyMax 180/2700

Timo Kuhmonen

vastaava lipsumista, on ollut myös minun WO SCT tarkentimessa. Siihen auttoi kitkaruuvin säätö (rulla painaa tiukemmin fokuseriputkea). Rakenne niistä ajoista, on muuttunut yllä olevan tarkentimen kuviin verrattuna...

Lisäksi WO SCT fokuserissani on toinenkin kohta, missä lipsumista tapahtuu (vaikka kitkaruuvin säätö olisi tehty). Karkeasäätönuppia pyörittämällä fokuseriputki liikkuu normaalisti, koko matkalla. Hienosäätönuppia pyörittämällä löytyy tietty kohta, jossa lipsumista esiintyy. Joko alennusvaihteistossa joku osa on heikosti kiinni, tai jonkun nupin kiristysruuvi saattaa olla löysällä -> pitää ottaa tehtäväksi säätää ja tutkia...

spuge

Jep, pieni kiristys kuusiokoloruuvista ja nyt toimii täydellisesti! Kiitoos!
WO Megrez 72/432, SW SkyMax 180/2700