Uusi kamera planeetta/guidauskäyttöön

Aloittaja einari, 20.01.2013, 21:04:54

« edellinen - seuraava »

einari

Tuli hommattua uusi kamera joten kokemuksia/kuvia siitä.

Olin katsellut jonkin aikaa ulkomaisilla foorumeilla uutta tulokasta planeettakuvaajille - ASI120MM-kameraa.
Foorumeilla kamera oli saanut varsin positiivisia arvioita ja ominaisuudetkin olivat hyvät (riittävä kuvausnopeus - fps jopa 100 ja hyötysuhde - QE jopa 75%) - samoin myös kameralla otetut kuvat.
Kun lisäksi hintakin oli kohdallaan niin päätin vinguttaa visaa ja tilata moisen idän ihmeen itselleni.
Tilaustapahtuma oli varsin jännittävä kokemus kun hyväksytyn tilauksen ja vhvistuksen jälkeen sainkin uuden viestin jossa tilaus olikin peruutettu ja maksuvaraus palautettu. Kysyin mistä oli kyse mutten saanut kovin ihmeellistä vastausta. Kuitenkin kun kysyin asiaa toimittajalta niin sieltä tuli viesti että paketti on jo tulossa ja voin maksaa paketin kun olen saanut kameran käsiini.
Yllätys olikin jonkinmoinen kun kolmantena päivänä tilauksesta FedExin kuriiri soitti ja sovimme toimituksen töihin.
Paketti ole sellainen kuin pitikin ja bonuksena kamerassa oli mukana 150 asteen kalansilmälinssi (jonka testikuva ohessa).

Kamera toimii tällä hetkellä SharpCap-ohjelmalla ja uudella FireCapture:n beetta-versiolla.
Samoin PHD-guidauksen kanssa kamera pelittää. Vielä kun sen saisi pelittämään HandyAvi:n kanssa niin tarpeeni olisi täytetty.

Tilauksen jälkeen huomasin että Teleskop-Service on ottanut myös tuotteen valikoimiinsa. No olisin varmaan tilannut sieltä jos olisin ajoissa huomannut,mutta sainpahan nyt tavaran hieman edullisemmin.





Näkyy olevan nykyään myös TS:llä tarjolla.
___
Tapio

kissamies

Hei,

olisiko tässä helppo askel minulle siirtyä planeettakuvauksen alkuun.

Eli meneekö homma näin, laitain kyseisen kameran kiinni adapterilla sw 200/1200 dopsoniin jossa ei ole mitään seurantaa. USB-piuha läppäriin kiinni. Jupiter kuvaruutuun etsintäkaukoputkella, tarkennus läppärillä ja videokuvaus käyntiin. Sitten videopätkistä erilaisten softien kautta upeita kuvia.

Jos tosiaan näin niin tilaus lähtee tänään.

//pete

einari

Näinhän se periaatteessa menee.
Käytännössä haasteena on kohteen saaminen kennolle, tarkennus ja kohteen pitäminen kuvakentässä kun kuvaus on käynnissä.
Noihin auttaa moottoroitu seuranta mutta kyllä tuo onnistuu pienellä harjoituksella ilmankin.
___
Tapio

rintape

Itse otin ensimmäiset kuvat juuri noin. Putki taisi olla 130/900 peili hontelolla jalustalla ilman seurantaa.

Vaikeata, mutta ei mahdotonta. Kun Jupiterin löysi kuvaan, piti putkea siirtää hiukan "ennakkoon" ja antaa jalustan tärinän rauhoittua. Sitten kun planeetta tuli kuvaan, n. 20 sekunttia aikaa tarkentaa, sen jälkeen kohde katosi toisesta nurkasta ulos. Taas sama uudestaan ja muutaman kierroksen jälkeen tarkennus siellä päin. Ja välillä planeetan löytäminen uudestaan oli hiukan tuskaista.

Kun sitten tarkennus hoidettu, samalla tavalla ennakko ja heti kun planeetta tuli kuvan nurkkaan kuvaus käyntiin. Siinä ehti sen 20 sekunttia saada videota. Välillä tuo kuvaus ei edes ollut hauskaa, mutta jos edes jotain sai pinoamisen jälkeen näkyviin niin ilo oli sitäkin suurempi.

Petri
Petri Rintala, Espoo
Panasonic DMC-GX8
Draco 80/500 APO
Celestron CGEM
QHY8L

Ari Haavisto

Lainaus käyttäjältä: einari - 20.01.2013, 21:04:54
...(riittävä kuvausnopeus - fps jopa 100 ja hyötysuhde - QE jopa 75%)...

Aa, onpas melkomoista, nyt alkoi kiinnostaa...
CN - foorumilta löytyi QE-vertailukäppyröitä tälle ja mm. ICX618:lle (DMK21) esim. tämä. Näyttäisi tosiaan olevan kovastikin herkempi kuin DMK21 tuolla vihreän ja sinisen alueella. Punaisella sitten DMK alkaa mennä ohi ja infrapunalla DMK on vastaavasti herkempi mutta ei tuokaan huono ole. Spekseissä lukee "infrared blocking filter included", mutta ei selvinnyt onko se irtosuodatin jonka saa pois jos IR:aa mielii kuvata?  Kaikenkaikkiaan näyttää erinomaisen herkältä kameralta mukavalla resoluutiolla ja frameratella.

Näin pikaisella pohdinnalla Suomessa on neljänlaista seeingiä:

  • Se yleisin on se huono seeing.
  • Toiseksi yleisin on tosi huono seeing.
  • Sitten tulee pienellä kaulalla yleisyydessä kolmoseksi semmoinen hyvä seeing, jossa paras terä on IR-alueella ja värikanavat vain keskinkertaisia.
  • Ja se harvinaisempi neljäs laji on se, kun hyvä seeing ulottuu pitkälle visuaalialueelle asti, jopa siniseen väriin. Tällöin IR monesti on hieman huonompi kuin edellisessä tapauksessa, mutta punainen ja vihreä ja joskus sininenkin kanava taas parempia kuin IR kummassakaan tapauksessa. Eli tämä on se paras seeing kaikista (EDIT: Niin ja se teoreettinen erotuskykykin paranee kohti lyhyempää aallonpituutta eli siniseen päin)
Tämä pohdinta johtaa siis siihen, että oikein huippuseeingillä tämä kamera voisi tuottaa parempaa tulosta kuin muut ja muilla keleillä kelpo jälkeä myös. Toki QE on vain yksi tekijä ja sitten on kaikenlaisia lukukohinoita ym. tekijöitä joihin en ole sen enempää perehtynyt, mutta jotka myös vaikuttavat.

Hmmm... Täytyisi olla sellainen kaksiosainen moottoroitu "suodinpyörä", jossa voisi pyörittää barlowin perään sekä haluamansa suotimen, että haluamansa kameran... Mielenkiintoista kuulla einarin kokemuksia lisää jahka pilvisakko on lusittu. Onnittelut uuden kameran johdosta!
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

einari

Lainaus käyttäjältä: Ari Haavisto - 21.01.2013, 18:39:11
Spekseissä lukee "infrared blocking filter included", mutta ei selvinnyt onko se irtosuodatin jonka saa pois jos IR:aa mielii kuvata? 

Tästä olin myös hieman epävarma mutta nyt ainakin paketissa oli mukana kirkkaan näköinen suodin (jossa ei mitään lue), joten eiköhän se IR blokki ole siinä.
Odotan myös kovasti sitä keskinkertaista kolmosen seeingiä että pääsisi kokeilemaan mihin tämä kamera pystyy.
___
Tapio

Ari Haavisto

No sitten on kyllä todella houkutteleva kamera! Miten muuten tuon ROI:n käyttö esim. Firecapturessa menee, kun en ole päässyt sattuneesta syystä moiseen tutustumaan. Voiko pienempää ROI - aluetta liikutella kesken kuvauksen koko kuva-alueella ja siten kompensoida esim. huonosta tai puuttuvasta seurannasta aiheutuvaa Jupiterin liikettä kennolla? Muistelen EosMovRecissä digijärkkärillä toimineeni juuri siten.

Sitten tässä alkaa myös herätä kaikenlaisia ajatuksia LRGB-planeettakuvauksesta dispersiokiilan avustuksella, jota olen jo jonkun aikaa pohtinut, mutta kelit eivät ole rohkaisseet: IR/UV-block suodin nokalle, dispersiokiila säätöihin ja sitten tuolla kameralla 100fps matalalla gainilla luminanssikanavaa Jupiterista hyvällä kelillä ja piiiitkäää videota. Lopuksi värikanavat vielä erikseen ja AS!2 + Winjupos derotaatio. Niin ne taitaa isot pojat hyvällä kelillä tehdä, vaan olisiko Suomessa kelejä moiseen?
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

einari

En ole tuollaista ROI:n liikuttelua keksinyt edes kokeilla.
Täytyypä tutkia.
Samoin minulle oli outo sana tämä dispersiokiila ? Mikähän se on alkukielellä ?
___
Tapio

Ari Haavisto

Taitaa olla yleisimmin tunnettu lyhenteellä "ADC", eli atmospheric dispersion corrector. Mm. Laurilta varmaan löytyisi tähän enemmänkin faktaa. On ymmärtääkseni ammattiobservatorioiden vakiovarusteita. Ja Damiankin tuollaista on käytellyt. Tässä yksi sivusto aiheesta: http://www.skyinspector.co.uk/Atm-Dispersion-Corrector-ADC(2587060).htm

Kun ilmakehä siis taittaa eri aallonpituudet erilleen, määrä riippuen mm. kohteen kulmakorkeudesta taivaalla, tällä järjestelyllä taitetaan värit takaisin yhteen. Värisuotimilla tätä pystyy aika pitkälle korjaamaan, muttei kokonaan. Etenkin sinisellä värillä hyvällä seeingillä voisi tällä saada hiukan lisää erottelua. Mutta sitten jos haluaa kuvata L-kanavaa, tällä onkin jo merkitystä. Samoin voisi ajatella värikameralle tästä olevan apua.

Tuollaista pierro-astron mallia olen pohtinut:
http://www.pierro-astro.com/accessoires-optiques/correcteurs-reducteurs/a-d-c-correcteur-de-dispersion-atmospherique.html

Suomessa kun kohteet on useimmiten suhteellisen matalalla, tuollaisella voisi kerran vuodessa saada 5% lisää detaljeja tms... :tongue:
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

Lauri Kangas

Muistelisin noista olleen jossain mainintoja, mutta enpä ole koskaan tarkemmin perehtynyt. Noissahan on tavallaan kapeakulmainen prisma, jonka kulma on säädettävä ja säätö tehdään pyörittämällä kahta vinoa prismaa toistensa suhteen.

Kun prismat ovat vastakkaisissa suunnissa, toimii laite vinona tasolasina ja pitää värit ennallaan mutta siirtää hieman kuvaa (yhdensuuntaissiirtymä). Kiertämällä toista palaa etu- ja takapinta ovat sitten vähän eri kulmassa ja koko hökötystä kiertämällä voidaan värkki asemoida siihen kierto- ja prismakulmaan joka niputtaa ilmakehän suttaamat värit takaisin päällekäin.

Ei muuta kuin testiin ja sitten kokemukset julki. :smiley:

Ransu

Ostin myös saman kameran TS:ltä, pari kokeilukertaa olen saanut, mutta surkean seeingin takia kuvat eivät ole sellaisia että ilkeäisi julkaista. Mukana tosiaan tulee erillinen 1,25" suodin joka oletettavasti on IR-block. Myös mukana tuleva laajakulmalinssi on käyttökelpoinen ja kamera olikin viime yöna kyttäämässä josko citykettu olisi uskaltautunut kuvaan, taisi mokoma arvata joutuvansa filmitähdeksi ja pysytteli piilossa.

Firecapture ohjelmassa minulla oli sellainen ongelma, että se ei tunnistanut kameran täyttä resoluutiota, vaan väitti max resoluution olevan 640x480. Nettisivuilta löytyi ohjeet asetuksen muuttamiseksi INI filessä, tuolla sain täyden resoluution käyttöön.
En tuosta firecapturen ROI asetuksesta löytänyt Arin kysymää alueen liikuttelumahdollisuutta.
Firecapture ottaa minun Intel Atom/WIN7 starter miniläppärillä täydellä resoluutiolla vain n.11 fps, 640x480 n 45fps.
Maksimivalotus firecapturessa on 60s

Sharpcap tunnistaa 1280x960 resoluution automaattisesti ilman kikkailuja,  ja miniläppäri ottaa sillä tarkkuudella n 22fps.
640x480 nopeus on n.65fps ja 320x240 n.127fps.
Maksimivalotus sharpcapilla on 1024s, joten siitä riittää pitempäänkin valotukseen.

Täydet nopeudet saadakseen pitää molemmissa ohjelmissa käydä laittamassa täppä hihg speed kohtaan valikossa.

Pääsin ottamaan pari  30s. kokeiluvalotusta C14/0.33X reducerilla, M1 tuli selvästi näkyviin ja jopa C/2012S1 ISON tarttui kennolle. Kova pakkanen varmaan vaikutti edullisesti kuvan kohinattomuuteen, joka tapauksessa kamera tuntuu olevan erittäin herkkä, tästä voisi olla ainesta DS-kuvaukseenkin.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

einari

Jahas, joku muukin oli ehtinyt tarttua tilaisuuteen.
Kai Ransu muuten käytit 2.2 beta-versiota FireCapturesta ?
___
Tapio

Ransu

Lainaus käyttäjältä: einari - 22.01.2013, 06:54:14
Jahas, joku muukin oli ehtinyt tarttua tilaisuuteen.
Kai Ransu muuten käytit 2.2 beta-versiota FireCapturesta ?
Juu, käytössä on tuo 2.2 beta versio, pitää illalla vielä testailla tuota normaalikokoisella, nopeammalla läppärillä ja kokeilla minkälaisia fps nopeuksia saa aikaan. Epäilen että miniläppärin vääntö ei riitä firecapturen pyörittämiseen kunnolla ja se syö nopeutta. Tai sitten taas puuttuu joku täppä tai asetus jostain,.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Lauri Kangas

Lainaus käyttäjältä: Ransu - 22.01.2013, 10:07:18
Epäilen että miniläppärin vääntö ei riitä firecapturen pyörittämiseen kunnolla ja se syö nopeutta. Tai sitten taas puuttuu joku täppä tai asetus jostain,.

Omalla miniläpyskällä ja QHY5:llä ainakin muodostui pullonkaulaksi kirjoitusnopeus tälle aika laiskalle SSD-kovalevylle. Jos näihin ostaisi riittävän paljon keskusmuistia, voisi virittää Windowsiin RAMdiskin joka näkyy levyasemana. Sinne kirjoittelun pitäisi ainakin olla aika nopeaa, ja sitten voisi tyhjentää oikealle levylle välillä.

Ari Haavisto

Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 21.01.2013, 23:56:22
Muistelisin noista olleen jossain mainintoja, mutta enpä ole koskaan tarkemmin perehtynyt. Noissahan on tavallaan kapeakulmainen prisma, jonka kulma on säädettävä ja säätö tehdään pyörittämällä kahta vinoa prismaa toistensa suhteen.

Kun prismat ovat vastakkaisissa suunnissa, toimii laite vinona tasolasina ja pitää värit ennallaan mutta siirtää hieman kuvaa (yhdensuuntaissiirtymä). Kiertämällä toista palaa etu- ja takapinta ovat sitten vähän eri kulmassa ja koko hökötystä kiertämällä voidaan värkki asemoida siihen kierto- ja prismakulmaan joka niputtaa ilmakehän suttaamat värit takaisin päällekäin.

Ei muuta kuin testiin ja sitten kokemukset julki. :smiley:

Niinhän siinä nyt sitten kävi, että järki ei voittanutkaan ja tuollainen Pierro-Astron ADC nyt sitten lähti tilaukseen ja sille vielä ASI120MM kaveriksi  :oops:
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"