Siinä näyttäisi olevan toiminto, kuinka ensin valitaan cut-out - toiminnolla omavalintainen ROI (Region Of Interest) eli croppilaatikko jonka sisältö siis kaapataan videoksi, ja sitten täppä "let cut-out follow the planet" pohjaan ja croppilaatikko seuraa planeetan liikkeitä koko kennon alueen rajoissa. Juurikin Dobson-planeettakuvaajan unelma kompensoimaan epätäydellistä seurantaa. Ja siis ei tarvitsisi itse liikutella, vaan ohjelma COG-toiminnolla (Center Of Gravity) tekisi tuon automaattisesti.
Tämähän kuulostaa älykkäältä. Toivottavasti toimii, odotan innolla tuloksia!
Jatkoin keittiötestejä ja osoittautui, että ei tuo ollut niin hyödyllinen kuin ensin vaikutti. Cut-out ei näköjään määrittelekään ROIta, vaan on oma pienempi laatikkonsa ROIn sisällä ja määrittää vain sen alueen ROIsta joka oikeasti tallennetaan videolle. Eli cut-out ottaa croppivideota ROIsta.
No, määritin ROIksi koko kennon alueen ja siihen sitten pienen cut-outin. Osoittautui, että ROI edelleenkin määrittää frameraten vaikka cut-out olisi kuinka pieni, tässä tapauksessa siis täyden kennon framerate n. 25...28 fps. Vaihdoin kumminkin "auto-align"-valikosta metodiksi COG:n sijaan blob detectionin ja täppä "let cutout follow the planet" päälle ja "cut-out"-täppä pohjaan ja kameran osoittaessa omaa pläsiä vedin hiirellä 300x300 cut-outin keskelle omaa naamaa... Cut-out laatikko lukittui nenääni ja pysyi siinä vaikka heiluttelin kameraa aika rajustikin! Eli sinänsä ominaisuus toimii, mutta huonolla frameratella ja itseasiassa cut-outin käyttö alensi sitä hiukan vielä normaalista, etenkin pienempää ROIta käytettäessä (75fps ROIlla tuli nyt 45...58fps). Lähinnä tuon arvoksi verrattuna täyden kennon kuvaamiseen jää siis levytilan säästö ja se, että kohde on siististi keskellä framea eikä vaeltele ympäriinsä isompaa kuva-aluetta.
Tälle optiolle vaihtoehtoinen tapa näyttäisi olevan Firecapturen "Autoguide" - toiminnon käyttö EQ-jalustalla. Tuolloin ohjataan cut-outin sijainnin sijaan itse jalustaa. Mielessäni on ollut Jupiterin pikkukuiden jahtausprojekti ja siinä tämä optio SW300P + NEQ6pro - putkella voisi tulla kyseeseen. En tiedä saanko GOTO-Dobsonia mitenkään viriteltyä niin, että tuo toimisi myös SW400P:llä.
Kun cut-out-ominaisuus ei osoittautunut ihan sellaiseksi kuin haaveilin, jatkoin ROIn liikuttelun tutkimista. Kun olin valinnut sopivan ROIn nopealla frameratella, klikkasin Firecapturen control-panelissa gain- ja gamma-asetusten alapuolella, exp. range - asetuksen vieressä olevaa rattaan kuvaa (open settings dialog). Siitä aukeaa uusi ikkuna, josta saa säätää kuvausarvoja. Ikkunassa on myös välilehti "ROI Misc.". Siitä aukeaa graafinen näkymä, miten ROI on sijoittunut kennon alueella ja nyt tuossa voi myös hiirellä liikutella ROIta kuvauksen aikanakin. Kokeilin ja toimii eikä fps juurikaan notkahda, vaikka ROIta raahaileekin. Nyt kun saisi vielä cut-out seurannan ohjailemaan sopivalla tiheydellä tuota ROIta, ettei tarvitsisi käsin raahailla, niin olisi hyvä. Pitänee laittaa vihjettä Torsten Edelmannille. Jokatapauksessa tuota ROIn liikuttelua nyt aion kokeilla tositoimissa. Hyvissä olosuhteissa se riittää seurannan epätarkkuuksien kompensoimiseen ja mahdollistaa pienemmän ROIn ja siten korkeamman frameraten käytön.