Enpäs olisi uskonut siitä noin hurjaa hyötyä olevan! Ja vielä vajaasäädöillä. Olisiko muuten niin,
että suurennos on jo liikaa korjaimelle. Riittääkö pienemmällä barlowilla? Jos riittää, niin sen perään
sitten toinen barlow. Tai korjain kokonaan ennen barlowia.
Loppukuva on jo lievästi sanoen huikea!
Kiitosta vaan kaikille kehuista. Yllätyin itsekin. Laitoin tästä dispersiokorjaimesta oman ketjunsa
tänne. Tuolle korjaimelle suositellaan min. F10, eli pitää olla Barlowin jälkeen. Mutta tuonne omaan ketjuunsa laitoinkin, että syynä lienee korjaimen liian pieni etäisyys kennosta. Tuo kun toimii niin, että ei suinkaan kokoa erilleen joutuneita värejä takaisin yhdensuuntaiseksi kimpuksi, vaan aiheuttaa ilmakehälle vastakkaissuuntaisen dispersion siten, että värit kohtaavat toisensa kennon kohdalla (kun säätö on oikein). Ja nyt kenno on niin lähellä, että värit vaan eivät ole täydelläkään säädöllä vielä ehtineet kohtaamaan kennolle tultaessa. Siispä pitänee siirtää korjain barlowin ja filsupyörän väliin, jolloin väreillä on filsupyörän verran enemmän matkaa päästä takaisin yhteen. Toinen vaihtoehto olisi T2 jatkopala, mutta silloin powermaten kerroin kasvaisi hieman eikä se olisi tarpeen.
Semmoiset kutinat on, että niinä muutamana hyvän kelin yönä vuodessa tällä voisi saada tasoitusta muuta maailmaa vastaan. Vielä kun saadaan jokin seeing-korjain

Tosin tässä pari vuotta sahaillessa moottorifokuseria edestakaisin on tullut semmoinen fiilis, että jokin supernopea fokuseri, jota ohjaa tietokone livekuvan perusteella, voisi toimia? Usein kun tuntuu siltä, että seeing pumppaa fokuspistettä edestakaisin sen sijaan että heiluttelisi kohdetta sivusuunnassa (johon pinoamissoftat pystyvät auttamaan), vaikka ihan varmasti putki on jäähtynyt ja lämpötila vakaa.
Mitenkähän se adaptiivinen optiikka toimiikaan ammattiputkissa? Harrastajateleskoopin kokoisia segmenttejä pääpeilistä ohjaillaan eri asentoon, eli muutetaan kyseisen segmentin polttoväliä suhteessa kokonaisuuteen? Tai vastaavasti apupeilillä muutetaan eri pääpeilin osista tulevien valonsäteiden kulmaa. Voisiko sama toimia harrastajaputkessa ihan vaan fokuseria nopeassa tahdissa liikuttamalla, hakien kulloinkin oikea fokuspiste?
Mutta onpa hienoa, että näin paljon on Saturnus-kuvaajia kevätyössä! On tuo vaan niin kaunis planeetta