Innostunut nuori

Aloittaja Nuorukainen, 11.01.2013, 15:55:44

« edellinen - seuraava »

Nuorukainen

Olen 16 vuotias ja lukion ensimmäisellä luokalla ja tähtitaivas kiinnostanut kovasti pienestä asti. Suuri osa rahoista mitä saan menee koulutavaroihin, siispä etsiskelin kaukoputkeja jotka ovat 0-150e välillä ja tälläinen pisti silmään, mutta se onkin loppuunmyyty, mutta olisiko tuollainen ollut aloittelevalle hyvä? http://munkauppa.fi/mikroskoopit/index.php?main_page=product_info&cPath=35&products_id=115&zenid=16ec4c5b544e89e8bd2d2162fe1150b9

eruppa

Hei!

Olen Erkki-papparainen, katsellut taivasta yli 70 vuotta ja omatekoisilla kaukoputkilla lähes 40 vuotta.

Ensimmäisen kaukoputken hankintaan vaikuttaa esim. asuinympäristösi. Jos asut taajamassa valosaasteen keskellä, ei kannata hankkia kovin valovoimaista putkea. Noin 100 mm peilikaukoputkella näkee kuun,Auringon (hyvän aurinkosuodatinkalvon avulla!), planeetat,kaksoistähdet, avoimet tähtijoukot ja osan pallomaisista tähtijoukoista. Syvän taivaan kohteita, kuten himmeitä tähtisumuja ei isollakaan putkella näe valosaasteympäristössä.

Itse vaihdoin omatekoisen 200 mm dobsonini Skymax 127:aan, kun nykyisessä asuinympäristössä ei suuremmasta ole hyötyä.

Itse ehdottaisin, että pyrkisit ostamaan hintahaarukkaasi sopivan peilikaukoputken käytettynä (edellyttäen, että laite on hyvin pidetty). Kaukoputki ei käytössä juurikaan kulu peilipinnoitteita lukuunottamatta. Jos peili on pinnoitteeltaan huono, Teknofokus Oy suorittaa pinnoittamista. TAL 1 tai pieni dobson on hyvä ostos, koska niissä on kunnon jalusta. Tuon hintaluokan uusissa kaukoputkissa kolmihaarainen metallijalusta on yleensä surkea rimpula, joka on hankala havainnoinnissa ja "kehittää luonnetta ja sanavarastoa". Riittävän laadukas jalusta on pienelläkin putkella ehdoton perusvaatimus. Itse valitsisin parempilaatuisen käytetyn kuin tuon hintaluokan uuden, koska "mopon hinnalla et saa Cadillacia".

Tärkeää on vielä, että putkeen sopivat 1 1/4 tuuman vakio-okulaarit. Hyvin vanhoissa putkissa löytyy tuuman okulaareja ja jos tällainen okulaari on kehno, ei uutta saa tilalle. Okulaari onkin ostoputkissa jalustan lisäksi usein heikko lenkki, mutta kelvottoman tilalle voi ostaa kunnollisen Plössl:in tai ortoskoopin. Jos peilin halkaisija on 100 mm luokkaa, on 30-50-kertainen suurennus yleisokulaarille sopiva. Liian lyhytpolttovälisellä ei Suomen ilmastossa tee mitään.

yst. terv. Erkki Porista 

Jutte

Eipä ollut ylisanoja säästelty mainostekstissä "riittää näyttämään jopa Venuksen" haloo se näkyy paljain silminkin.
Asiaan: Linkin putki on lelu, joka ei tule paljoa antamaan. Samaan tulokseen pääsee kiikareilla.
Jos lähelläsi sijaitsee tähtitieteellinen yhdistys kannattaa sinne mennä toimintaan tutustumaan ja saada kokemuksia heillä olevista laitteista. Eli jäitä hattuun ennen kuin maksaa turhasta.
J-P
J-P Teitto

RL

#3

Celest1al Sphere

Tervehdys!

Mukava kuulla, että sinäkin olet löytänyt tiesi tämän hienon ja antoisan harrastuksen pariin, Nuorikainen!

Minä suosittelisin kuitenkin aloittelijalle ensimmäiseksi havaintovälineeksi kiikareita. Oletan, että sinulla ei ole ollut vielä minkäänlaista havaintovälinettä tätä aikaisemmin?

Kiikarit ovat hyvä apuväline tähtitaivaan tuntemuksen opettelussa. Kiikareiden kanssa voi helposti lähteä ulos tähtiä katselemaan, mukaan vain tähtikartta/planisfääri ja reilusti lämmintä vaatetta päälle! Kiikarit ovat kevyet (poikkeuksena jättikokoiset monsterikiikarit, mutta minä en puhu nyt niistä) ja ne kulkevat helposti mukana. Lisäksi kiikarien näkökenttä on paljon laajempi kuin kaukoputken näkökenttä. Lisäksi kiikarit ovat edullisia. Kun olet jonkun aikaa tutkinut taivasta paljain silmin ja kiikarien avulla ja olet opetellut tuntemaan tähtitaivaan riittävän hyvin ja intoa vielä piisaa, kannattaa kaukoputken ostamista harkita vasta sitten!

Jos aluksi menee innostuksissaan ostamaan kaukoputken, mutta sen käytöstä ei sitten tahdokaan tulla mitään eikä homma pelitä, niin lupaavasti alkanut harrastus saattaa pahimmillaan lopahtaa siihen tykkänään. Tämän vuoksi kannattaa ensin hankkia kiikarit, ja opetella tuntemaan tähtitaivas. Ja jos intoa vielä piisaa, niin sitten kannattaa hankkia kaukoputki ja opetella käyttämään sitä. Tällä tavalla saat uudesta harrastuksesta ja kaukoputkesta paljon enemmän iloa irti!

Lisäksi paikalliset tähtiharrastusyhdistykset (monella on tähtitorni) ovat hyviä paikkoja kysellä neuvoja ja opetella kaukoputken käyttöä. Lista paikallisista tähtiyhdistyksistä löytyy Ursan sivuilta: http://www.ursa.fi/harrastus/paikallisyhdistykset.html

Kiikareita ja kaukoputkia saa Ursasta, lisäksi Ursasta saa myös opastusta havaintovälineiden käyttöön.

Terveisin,

Juha

Nuorukainen

Asun maalla jossa ei ollenkaan valosaastetta, jos pilvitön sää niin tähdet näkyvät todella hyvin. Elikkäs mistähän käytettyjä putkia saisi ostettua ja millainen hintahaarukka kiikareissa on? pitääkö kiikareilla olla jalusta jos ei ole hirveän vakaa käsi? http://www.huuto.net/kohteet/tahtikaukoputki-optica-500-x-114eq-peilikaukoputki/250339102 tuossa olisin jonkunlainen mutta en tiedä yhtään olisiko tämä sopiva.

Meade-mad

Oletko huomannut että tälläkin foorumilla on markkinapalta?
http://foorumi.avaruus.fi/index.php?board=15.0
Siellä on ajoittain myynnissä myös kaukoputkia.

Ursalla on tämän lisäksi oma markkinapalsta.
http://www.ursa.fi/tori/
Kannattaa tutustua molempiin. Niihin voi myös laittaa ostoilmoituksen.

Tuo huutonetissä oleva putki ei ole pyyntihintansa arvoinen. Ei kannata panostaa siihin.

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas


avanti

Lainaus käyttäjältä: Nuorukainen - 16.01.2013, 23:42:31
katselin tässä että onko tälläinen edes kohtalainen aloittelijalle? http://munkauppa.fi/mikroskoopit/index.php?main_page=product_info&cPath=35&products_id=117&zenid=16ec4c5b544e89e8bd2d2162fe1150b9

Tämä munkauppa.fi näkyy kertovan ärsyttävän vähän tärkeitä tietoja. 250 x suurennus on aivan liian paljon noin pienelle kaukoputkelle. Okulaareja silti näkyy olevan, mutta mitä polttoväliltään? Minkä halkaisija on 114 mm, pääpeilin vai koko putken? Pääpeilin halkaisija on se tärkeä tieto. Mikä jalusta? Sinänsä riittänee noin pienelle kaukoputkelle.

Riittänee vasta-alkajalle, mutta entä sitten? Sitä ei kristallipallo kerro.

ML
Lammisen Matti
Galileoscope
Baader Planetarium 15 x 80 kiikari
7 x 50 kiikari
Omegon 2,1x42 kiikari

Meade-mad

EI.

Tuosta keinotekoisesti pidennetystä newtonputkesta varoitetaan yli-innokkaita noin kerran kuukaudessa. Tuossa laitteessa on pallopintaisen pääpeilin polttoväli noin 500mm ja sitä on jatkettu tarkennuslaitteen sisälle kiinteästi asennetulla yksinkertaisella lisälinssillä, jotta mainokseen on saatu komea polttoväli. Tästä seuraa kehno kuva. Tuon laitteen jalusta on ko. polttovälille liian hento. Katselu ei onnistu juuri yli 50x suurennuksella värähtelyjen takia. Laitteen mukana tulevista okulaareista vain pisin (pienin suurennus) on auttavasti siedettävä.

Ensimmäinen kaukoputki kannattaa ostaa asiantuntevalta myyjältä.
Tutki vaikkapa Ursan tai saksalaisen TS:n valikoimaa. Vältä leluputken ostoa ja säästä tuo summa pesämunaksi asiallista laitetta varten. Huono kaukoputki jalustoineen saattaa tuhota orastavan mielenkiinnon.

Kunnon laitteella on myös jälleenmyyntiarvoa. Nämähän eivät juuri kulu käytössä eivätkä juurikaan vanhene niin kuin monet muut nykypäivän muotivärkit.

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

antero65

Entäs jos juttelisit fysiikan opettajan kanssa - voisiko kouluun perustaa tähtitiedekerhon, jonka hankintoihin voisi saada rahoitusta kunnalta/kannatusyhdistykseltä?

antero65

Tai kunnan nuorisotoimeen?

Lithos

Taitaa tuo kuntien rahatilanne tällä hetkellä vähän olla mitä on, voi olla hankala saada edistystä sillä suunnalla.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

antero65

Meinaat ettei kannata kysyä? Missään kunnassa?

Kouluissa tosiaan ainakin ennen oli kannatusyhdistyksiä tai vanhempainyhdistyksiä. Koulu(i)lla tai nuorisotoimella voi jopa olla varastossa pölyttymässä värkkejä.