C/2012 K5 (LINEAR)

Aloittaja veka, 21.12.2012, 02:39:25

« edellinen - seuraava »

veka

Laitoin taivaanvahtiin kuvia tästä kohteesta kahdelta eri yöltä (4.-5.1 -13 ja 5.-6.1 -13):

http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/10071
http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/10073

Aika poikkeuksellinen tilanne, että viikonloppua vasten oli peräti kaksi melkein täysin selkeää yötä !. Niinpä varsinkin jälkimmäisenä yönä innostuin toden teolla kuvaamaan komeettoja. Tuloksena kuvia ainakin 7 eri komeetasta, joista osan laittelen pikkuhiljaa taivaanvahtiin. Suurin osa näistä on kyllä aika mitättömiä ilmestyksiä K5:een verrattuna.


Veijo Kallio

Julius

5.1 oli tämäkin otettu. Otin ehkä turhankin pitkiä valotuksia pyrstön esiin saamiseksi.
Komeetta oli aika vikkelä 2 minuutin valotuksille.
SW80ED, WO 0,8 reducer, Atik 314L luminanssia 13x120s yhdistelmäkuvalla.

einari

Aika muhkealta näyttää.
Eihän tässä ole guidattu komeetalla ?
___
Tapio

Julius

En ole vielä koskaan kokeillut komeettaguidausta. Tässä siis Iriksellä tehty tähtipino ja komeettapino yhdistettynä.
Komeettaguidauksella varmaan saisi näin nopealle komeetalle paremman pyrstön.

veka

Minusta K5:n koman kirkkain osa on tammikuussa näkynyt kuvissa selvästi pistemäisempänä kuin aiemmin, ja pyrstö on levennyt viuhkamaisemmaksi samalla heikentyen. Olisikohan kuvasi liikkuneet hieman pinoamisvaiheessa sivusuunnassa toistensa suhteen ?

Viimeisin hieman kehnoissa olosuhteissa ottamani kuva kohteesta:
http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/10192

Olisihan se mielenkiintoista  kokeilla itsekin guidausta jonkin nopeasti liikkuvan komeetan kirkkaimman "ydinosan" suhteen, mutta omatekoinen jalustarumilukseni ei anna siihen mahdollisuuksia. Niinpä täytyy vain yrittää ottaa kuvat sarjana ilman pienintäkään taukoa valotusten välillä jalustan seuratessa tähtien liikettä. Pinoamisvaiheen suoritan manuaalisesti Astroartilla suurentaen komeetan kirkasta ydinosaa huomattavasti tarkkuuden parantamiseksi.

-Veijo Kallio


Lauri Kangas

Olisiko kellään tiedossa laskureita/ohjelmia/tms. jolla komeetan rataelementtien perusteella saisi laskettua sen hetkellisen nopeuden RA ja DEC -suunnissa? Joku tähtikarttaohjelma tämän kuulemma osaa, mutten muista mikä. Viimeksi kun ihmettelin, niin naavis kaivoi jonkun laskurin mutta siinä ei päivity uudet komeetat listaan muuta kuin ylläpitäjän käskystä.

Jujuhan olisi että esim. EQMODiin saa syötettyä nuo custom-seurantanopeudet jolloin voisi ottaa roimasti pidempää komeettavalotusta, vaikkei komeetta olisikaan riittävän kirkas guidaamiseen. Hartleyllä kokeilin guidaamista ja ihan mukavasti sekin toimi, kun kirkkautta riitti. :smiley:

Timo Kantola

ASA tarvitsee komeetan seurantaan komeetan  nopeuden "/min verrattuna sidereal nopeuteen.

Itse katson koordinaatin muutoksen Cartesista minuutin ajalta ja sain esim Linearille 5.1.2013 klo 18:00 RA -5.39"/min ja Dec -9.3"/min, verrattuna sidereal nopeuteen.
Dec nopeus tulee suoraan miinustamalla, RA nopeus pitää vain laskea kaarisekunneiksi : RA(sek) x 15" x cos(dec)

Joo ei ole yhtänopea tapa, kuin jos joku laskuri hoitaisi ne suoraan rataelementeistä, mutta minä pärjään tuolla.
Timo Kantola

Julius

Lainaus käyttäjältä: veka - 15.01.2013, 01:54:50
Minusta K5:n koman kirkkain osa on tammikuussa näkynyt kuvissa selvästi pistemäisempänä kuin aiemmin, ja pyrstö on levennyt viuhkamaisemmaksi samalla heikentyen. Olisikohan kuvasi liikkuneet hieman pinoamisvaiheessa sivusuunnassa toistensa suhteen ?

Hyvä huomio! Sivuttaisheittoa tuskin on ollut, koska animoin aina pinottavat kuvat. Mutta jotain outoa komeettapinoissa oli. Tallella oli neljällä tavalla pinotut kuvat ja kaikissa oli enemmän tai vähemmän saturoitunut komeetta. Arvelin Iriksen jotenkin nyrjähtäneen tai sitten viimeisen kuvan kirkas tähti on sotkenut pinoa. Tähti oli liki komeetassa. Pinosin uuteen kuvaan vain 12 kpl ja lopputulos paranikin selvästi. Nyt erottuu ydinkin viivana.

veka

Joo selvästi parempi lopputulos nyt !
Minäkin yritin kuvata tätä kohdetta viimeksi 19.1, mutta kuunvalo esti pyrstön erottumisen lähes täysin  kun se on muutenkin himmentynyt vähitellen. Kuvausmahdollisuudet huononevat Kuun väistyttyä vielä entisestäänkin kohteen painuessa talven kuluessa yhä alemmaksi taivaalla.

-Veijo Kallio

jmantyla

Kaivelin 5.1.13 kuvat esiin ja pinosin kaukoputkella otetut. Osa oli pilvisuttuisia, mutta 4x30 s. näytti tältä:

SW ED80 + Pentax K-x ISO1600 Dss.

Tuon 5.1. jälkeen pilvisyys esti havainnot.

Jorma M.
Kangasala

Timo Kantola

Tässä myös 5.1 kuva ja sitten sama kuva väännetty gradient kuvaksi, jossa näkyy hyvin komeetan liikeen ja kuvassa suoraan oikealta puhaltavan Aurinkotuulen vaikutus komaan ja irtoavaan pölyyn. Yksi 10min valotus komeettaa seuraten. Seurannan aikana tähdet
piirtyi 107" mittatikuiksi. SPX300F4 ja MX716 ccd.

Sekä 12.1.2013 klo 17:25 UT yksi 15min valotus - komeettaa
seurattu valotuksen ajan. 30cmF4 putkella ja modattu Canon 350D.
Valotuksen aikana tähdet on piirtänyt kuvaan 82" mittatikut.
Timo Kantola