Tässä kannattaa nyt erottaa toisistaan kaksi eri asiaa. Kovia faktoja ovat:
1) Ha:n yhdistäminen LRGB-dataan onnistuu monilla eri keinoilla ja
2) Kaikki keinot liittyvät siihen että yhden filtterin data on pinottu ensin keskenään ja vasta sitten sotkettu muihin filttereihin.
Eri filttereiden pinoaminen yhteen kuvaan on pöhköä.
Kakkoskohdan perusteena on se, että jos pinotaan Ha ja R yhteen, menetetään täysin mahdollisuus kontrolloida jälkikäsittelyssä Ha:n ja punaisen suhdetta toisiinsa. Lisäksi jos pinossa käytetään jotain muuta kuin yksinkertaista summaa/keskiarvoa, pilataan täysin tilastollisten pinoamismenetelmien edellytykset toimia oikein.
Esimerkiksi kun käytetään sigma-clippiä, saattaisi jollain filtterillä kuvattuna jonkun sumualueen tietty pikseli saada arvoja väliltä 1490..1510. Nyt jos siihen pikseliin osuukin satelliitti joka tuottaa 2500 adua, voidaan tuo yksi väärä arvo heittää hyvillä mielin pois.
Sitten jos laitetaankin samaan pinoon raakadataksi kahden eri filtterin tuotoksia, voi sumun kirkkaus sillä toisella filtterillä olla vaikka 2090..2110 adua. Nyt pinossa lopputulokseksi saadaankin keskiarvoksi noin 1800 adua (jos kumpiakin ruutuja oli sama määrä), mutta vaihteluväli (melkein sama kuin keskihajonta eli sigma) onkin yli 500, kun se äsken oli 20. (tässä on hieman oiottu laskuissa mutta periaate pitäisi selvitä hyvin)
Tuloksena on se että jos sigman kerroin maximissa on vaikka 3, kaikki häiriöt jotka ovat 3*500 = 1500 adun päässä keskiarvosta jäävätkin suodattumatta pois, kun ne edellisessä tapauksessa häipyivät tehokkaasti. Muistakaa että häiriöt voivat olla sekä pimeitä että kirkkaita ja tulla sekä taivaalta että kennosta.
Eli kaikki filtterit aina omiin pinoihinsa jolloin jälkikäsittelyn lähtökohtana on hyvät silkinsileät pinot joka värille/emissioviivalle. Näistä voi sitten siirtyä kohtaan yksi eli yhdistää niitä jollain miljoonasta eri photoshop-taikatempusta tai sitten jotenkin muuten. Nähdäkseni tässä voi joko yrittää toimia jotenkin järkevästi, tai sitten ottaa taiteellisia vapauksia jolloin saa hienompia lopputuloksia nopeammin. En esimerkiksi itse osaa tätä tehdä mitenkään kovin älykkäästi.
Mickut (ja naavis) PixInsight-liikakäyttäjinä ovat puhuneet jostain järkevän oloisesta matikkaan perustuvasta proseduurista jossa yhdistäminen tehdään oikein ja ennenkaikkea toistettavalla tavalla. Varsinkin tuo toistettavuus olisi kyllä tähtikuvien käsittelyssä asia johon kannattaa pyrkiä. Valitettavasti olen itse tippunut kärryiltä ajat sitten.