fb_entry ohjelma tulipallojen ja meteorien tuloreittilaskentaan

Aloittaja Esko Lyytinen, 20.10.2012, 19:36:35

« edellinen - seuraava »

Esko Lyytinen


Laitanpa tännekin tietoa, ko ohjelmastani joka tuli julkisesti saataville äskettäin samalla kun Maria Gritsevich piti siitä esityksen IMO:n IMC konferenssissa.
Se löytyy, ko powerpoint-esityksineen, esimerkkitaulukkoineen ja alustavine ohjeineen:
http://lyytinen.name/esko/fb_entry_vers_1.zip

Se toimii MS Excelillä ja vaatii aidon sellaisen. Saa olla kylläkin vanhahkokin versio.

Koska mm suuntadatat ym editoidaan taulukkoon, niin vaatii taulukkolakentaohjelman käytön tuntemusta ja melko hyvää perehtymistä ohjelman periaatteisiin, vaikkei trigonometrisiin ym laskukaavoihin perehtymistä pääsääntöisesti vaadikaan. Käyttää havaintosemien paikallisia azimutaalisia suuntia.

Ohjelma ei em syistä myöskään sovi automatisointiin.
Sopii pääasiassa mahdollisimman tarkkojen kamera-ym havaintojen käsittelyyn, mutta sitä voi myös käyttää pelkkien visuaalihavaintojenkin käsittelyyn. Tähän liittyen on vielä helpottava lisuke näennäisten putomaiskulmien käyttöön, mutta se tulee esimerkkitaulukkoihin mukaan vasta kun käyttöohjeissa päästään niin pitkälle, eli pikapuoliin.

Käyttöohjeet on englannin kielellä ja täydentyvät lähitulevaisuudessa. On jo alustavasti kirjoitettu melkein kokonaan.
Lähinnä on tarkoitettu usean aseman meteorien käsittelyyn ja tuloreitin sovittamistä näihin havaintoihin, ajoitettuina sikäli kun ovat ajoitettuja.
Sillä pääsee myös käsittelemään yhden aseman sisäiseti ajoitettuja videhavaintoja, kuten oli mm tuossa toissa-aamun Taurid-tulipallossa, ennen kuin löytyi toisestakin kamerasta.
(Kameroiden kalibrontiin tämä ei ole. Siihen on taas toinen EXcel ohjelma käytössä.)

Ohjelman "perään" voi laittaa Excel linkeillä muun Excel ohjelman laskemaan suoraan meteorien aurinkokuntarataa. Minulla on siinä käytössä Marco Langbroek'n Metorb-ohjelma. Se on minulla niin modifioitu että siinä on mukana maapallon (aurinkokunta-)koordinattien laskenta, mitkä muuten täytyy taas hakea erillisestä ohjelmasta. Sain aikoinaan Marcolta ko taulukon salasanan muokatakseni sitä omaa käyttöäni varten, mutta ulospäin en tietysti saa sitä muokattua antaa.

Esko