NGC 281 "Pacman-sumu"

Aloittaja Timo-Pekka Metsälä, 13.08.2006, 20:53:34

« edellinen - seuraava »

mickut

#60
Kun ei parvekkeelle oikein muitakaan kohteita näkynyt, edes pohjantähteä suuntausta varten, niin parisataa 20s valotusta (yhteensä 1h23min) tuotti tällaisen otoksen:C8 + reducer, modattu 350D.

Edit:
seuraavana yönä oli lisää kirkasta, joten parvekekuvaus sai aikaiseksi lisää ruutuja, 3h 31min 50s, myös 30s valotuksia ja runsasta käyrien vääntelyä tuotti tällaisen:


--a

Librari

Tulipa kokeiltua kuvata Pacman -sumua 8.- 9.- ja 10.9.2010 öinä. Valotusta kertynyt tähän mennessä 2h 24min 48s, 3min pätkissä ISO1600.
Testailin samalla autoguidering toimintaa CG-4 jalustalla ja hyvin pysyi tähdet pyöreähköinä 3min valotuksilla. Kamerana modaamaton 30D ja putkena Omni xlt 150.
Käsittelyssä oli ongelmia kaivaa sumua esiin niin että tähdet eivät palaisi puhki, mutta niinhän ne paloivat.  :undecided:
Lisää valoa tekisi mieli vielä saada, mutta säät eivät vaan suosi... jatkuuko projekti??

-Antti
Celestron Omni  XLT 150, EQ-6, Canon 30D (mod)   http://robsastronomy.blogspot.com/
- Ant ti T

naavis

Lainaus käyttäjältä: Librari - 18.09.2010, 19:18:44
Käsittelyssä oli ongelmia kaivaa sumua esiin niin että tähdet eivät palaisi puhki, mutta niinhän ne paloivat.  :undecided:

Kannattaa yrittää soveltaa J-P:n "tonemapping"-tekniikkaa, eli erotella sumu ja tähdet toisistaan ja säätää näitä erikseen.

J-P

Modaamaton kamera tuottaa kaunista jälkeä, koska myös muut värit, kuin punainen, pääsevät esille.
Antin kuva on tästä hyvä esimerkki.

Nurinniska Observatory

Tällainen kuva syntyi Pacman-sumusta täällä Nurinniskassa. Valotusta 45x10 minuuttia, iso 400. Kamerana modattu eos 1000d ja teleskooppina 200/1200 Newton.
Valotin kaikki ruudut yhden yön aikana nukkuen suurimman osan ajasta :)

Modatulla tosiaan muut värit jäävät paitsioon kun punainen jyrää kaiken alleen.
Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/

DarkSide

Tarkka ja yksityiskohtainen kuva siitä tuli.. Mahtavaa Tero  :shocked:

t.Jyrki

PetriKe

Hienoja kuvia eri henkilöiltä!

Olen päässyt kuvaamaan tätä kohdetta nyt parina iltana pari tuntia alkuillasta, viimeksi eilen 23.10. Pilvethän ne aina ovat saapuneet ja keskeyttäneet homman.
Löysin tästä kuitenkin lisävaloa viimevuodelta n. 3 tunnin verran, joten tässä yhdistettynä 2009/2010 kuvat. Pinossa valoa nyt 5,6 tuntia Ha:ta.

Kuva on croppi 100% resoluutiolla sumun keskusalueesta.Täällä siis se 100% resoluutiopala.

Eipä voi vieläkään olla seurantaan täysin tyytyväinen, kun tähdet eivät ole symmetrisiä. Jotain ihme nykäsyjä (n. 2 - 4 pikseliä, 0,82"/pix) deklinaatiosuunnassa tapahtuu 30 minuutin valotuksen aikana.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Nurinniska Observatory

Hienolta näyttää. Komeita nuo pölypilarit.
Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/

J-P

Petrillä on mahtava resoluutio kuvassa! Mikä mahtoi olla FWHM kuvausaikana?
Kauniisti ja luonnollisen näköiseksi prosessoitu otos.

Ihme juttuja nuo tekniikkaongelmasi, varsinkin tuon tasoisen laitteiston kanssa. No hyvältä ainakin nyt näyttää.

PetriKe

Kiitos J-P ja muut palautteesta.

Sain kuvattua tähän RGB-dataa pari yötä sitten ja tässä taas sumun keskustaa Ha+RGB datalla. Värit hiukan väärät, koska kikkailin Ha:sta ja RGB:stä tähän luminanssin.
Seeing ei ole ollut kuvaushetkellä hääppöinen. Resoluutio on 1"/pikseli.Täällä 100% resoluutiolla sama.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

DarkSide

Lainaus käyttäjältä: Petri Kehusmaa - 12.11.2010, 23:37:14
Sain kuvattua tähän RGB-dataa pari yötä sitten ja tässä taas sumun keskustaa Ha+RGB datalla. Värit hiukan väärät, koska kikkailin Ha:sta ja RGB:stä tähän luminanssin.
Seeing ei ole ollut kuvaushetkellä hääppöinen. Resoluutio on 1"/pikseli.
Hui, kylläpä on iso Pacman. Lihonut viimeaikoina. Ja kylläpä tuollakin resolla yksityiskohtia näkyy kiitettävästi. Hieno on  :shocked:
Pölypilvet näkyvät tosi selkeästi.
Jos Ha-kanavaa on koossa 5,6 tuntia, niin mitäpä valoitit noita RGB-kanavia? Väritasapaino on minusta hyvin kohdallaan ja tykkään...

t.Jyrki

PetriKe

Kiitos Jyrki ja mukavaa jos maistuu jo tuollaisenaan.

Valotus RGB = 40:30:40 minuuttia.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Timpe

Jonon jatkoksi tällainen Pacman-sumu, jonka tekemisessä on esiintynyt erään sorttista ramppikuumetta. Tämä kohde on HII emissiosumu, joten modaamattomalla kameralla värit ovat lähtökohtaisesti hukassa ja pinottu kuva on lähes mustavalkoinen (sumun väreistä on tallella vain aavistus). Käsittelin tästä lukuisia eri versioita (>5 kpl), joista tämä olisi parhaiten onnistunut viritys. Keinotekoiset värit tuossa sumussa, mutta tähdissä on sentään vielä jotain tallella luonnostaankin.

Anyway, tässä on kolmen minuutin osavalotuksia yhteensä 1h 28min edestä kuvattuna 300/1500mm Newtonilla (8.11.2010) ja modaamattomalla Canon EOS 7D:llä. Guideriputkena oli vielä SW100/900ED ja ohjaimena LVI SmartGuider, filtterinä Baaderin Moon&Skyglow/Neodymium ja Baaderin MPCC komakorjain, järkkärin kuvausherkkyytenä ISO800. Kuvassa on koko croppaamaton ruutu, sillä tämä kohde sopi hyvin 1500mm polttovälille sellaisenaan. Sommittelin kuvan siten, että Pacman näyttää keräävän pisteitä tähdistä samoin kuin tuossa klassikko tietokonepelissäkin :tongue:Lisään vielä foorumille näkyviin tuon DeepSky Stackerista tulleen alkukuvan kevyen levels-käsittelyn jälkeen, niin näette mistä tähän yllä olevaan on tultu. (Turhautuminen on lievä sana, kun tätä käsittelin loppukuvaksi... :undecided:)
- Timo Inkinen

Lauri Kangas

Hieno suoritus modaamattomalla!

Mulla menee vähän yli hilseen, miksi DSS:stä pitää tulla niin värittömiä pinoja ulos. En tiedä kuin yhden tavan laskea summa, ja siihen ei liity värien katoamista. Mitä se softa oikein tekee?

Timpe

Tattis!  :angel:
Tätä värien hukkautumista DSS:ssä olen itsekin kiroillut, sillä yksittäisruuduissa ne ovat vielä tallella. Alla malliksi muokkaamaton 3 minuutin RAW->JPG -samppeli...
(Ja jos joku keksii syyn tähän, niin vinkit tuonne DSS:n omaan ketjuun, minne ne kuuluvatkin. Kiitos!)
- Timo Inkinen