Tuplasateenkaari

Aloittaja jperala, 08.10.2012, 19:49:57

« edellinen - seuraava »

jperala

Miten tuollainen tuplasateenkaari syntyy, tänään työpaikalla katselin sateenkaarta ja sen yläpuolella pienen välin jälkeen oli toinen mutta himmeämpi sateenkaari ?

Ei kuvaa valitettavasti...

edit: olen töissä hki-vantaan lentokentällä ja pääsen liikkumaan kentän alueella ja tänään tuntui noita sateenkaaria pukkaavaan joka suunnasta :)
SW 72mm ED Pro refractor + AZ Merlin SynScan GoTo
Bresser Messier AR 102/1000mm
Sky Watcher 76/300mm Dobson

naavis

Kyseessä lienee siis pääsateenkaari ja sivusateenkaari. Pääsateenkaari syntyy kun valonsäde heijastuu vesipisaran sisällä kerran. Sivusateenkaari taas syntyy kun valonsäde heijastuu kaksi kertaa pisaran sisällä. Havainnollisia kuvia löytyy mm. Atmospheric Opticsin sivuilta: http://www.atoptics.co.uk/rainbows/ord2form.htm

Lauri Kangas

Normaali sateenkaari syntyy kun valonsäde osuu vesipisaraan, heijastuu sisäpinnalta kerran ja tulee ulos. Sivusateenkaaressa sisäisiä heijastuksia on kaksi. Näillä valonreiteillä säteitä lähtee melkein kaikkin suuntiin, mutta sateenkaaren (42 astetta auringon vastapisteestä) ja sivusateenkaaren (53 astetta auringon vastapisteestä) suunnissa niitä tulee kaikkein eniten.

Ks. Descartes'n piirros: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Descartes_Rainbow.png jossa pääsateenkaari syntyy valoreitillä ABCDE ja sivusateenkaari FGHIKE.

Edit: Naavis oli nopeampi.  :smiley:

jperala

SW 72mm ED Pro refractor + AZ Merlin SynScan GoTo
Bresser Messier AR 102/1000mm
Sky Watcher 76/300mm Dobson