Avaruus.fi & astronetin uudet sivut (ja matkoista)

Aloittaja Riqis, 14.04.2007, 14:01:46

« edellinen - seuraava »

Riqis

Hei vaan kollegat,

Nyt kun nämä ihan Astronetissä T+a:lle toivotut ja keksityt kilpailut on saatu käyntiin, niin voisi olla paikallaan luoda lyhyt katsaus siihen, että mitä kaikkea muutakin on internetissä tapahtumassa ainakin Tähdet ja avaruuden osalta.

T+a:n internet-sivut olivat aika ennätysankeat vielä noin 1,5 vuotta sitten. Oikeastaan parempi sana voisi olla "kuolleet". (Eli ruoskin tässä nyt lähinnä itseäni esimerkillisesti niitä haukkumalla, en ketään muuta.) Jorma Kosken ryhdyttyä Ursan puheenjohtajaksi ja linjattua kehitystoiveeksi yleensä Ursaa koskien nettikehityksen, näitä ideoita kuunneltiin korvat höröllä.

Samoihin aikoihin aloitimmekin nettiuutisten tekemisen. Sakari Nummila teki pioneerityön niiden eteen, mistä kaunis kiitos. Nyt ihan viime aikoina internet-uutistiimiin ovat liittyneet Mikko Suominen (jopa 4-5 uutista viikossa panoksella), vanha konkari Kaj Luukko (joka on pitänyt Aurinkokunta tänään sivustoa) ja nyt viimeksi eilen mukaan lupautui myös Leena Tähtinen. Tuloksena yhteistyöstä osoitteesta www.avaruus.fi löytyy nyt käytännössä joka päivä tähtitieteen ja -harrastuksen uutisia.

Ja sitten sellainen ihan "pieni" "detalji". Marko Myllyniemen kanssa olemme viime aikoina myös viritelleet isompaa yhteistyötä. Todennäköisesti aiomme yhdistää jollain aikavälillä nettisivumme yhdeksi kokonaisuudeksi eli Astronetti ja T+a:n verkkosivut yhdistyvät. Tavoitteena on palvella netissä Suomen tähtiharrastajia entistä paremmin, ja kaikki ideat & korret kekoon ovat erinomaisen tervetulleita.

Nyt täällä artjärvellä alkaa kiinnostava tulipallokameraosio, jota Esko Lyytinen ja Janne Pyykkö vetävät...

Mitä parhain terv. kaikille, 

Marko 
Marko Pekkola / www.avaruus.fi

MarkoM

#1
Niin, tavoitteena tosiaan on pyrkiä kehittämään Suomen tähtiharrastusta palveleva sivusto, jolta löytyvät niin tuoreet uutiset kuin hieman staattisempaakin tähtitieteeseen ja sen harrastamiseen liittyvää sisältöä sekä paljon muuta, mitä tässä nyt ei tule mainituksi.

T+A:n ja Astronetin yhdistäminen tulee todennäköisesti olemaan lopullinen päämäärä, jonka toteuttaminen kuitenkin vaatii aikaa eli ulkoisia muutoksia odottavat joutunevat odottamaan hyvän tovin. 

Ehkä näkyvimpänä muutoksena tulee lähimmän viikon aikana olemaan tähtikuvausasioiden ja gallerian siirtyminen omalle henkilökohtaiselle sivustolleni www.tahtikuvaus.info.
Marko Myllyniemi
"Koskenkorvan kivennäisvesi on valmistettu kirkkaasta, vähänatriumisesta lähdevedestä, siksi sen maku on niin päähännousevan raikas. Maista Koskenkorvan kivennäisvettä. Tulet hyvälle tuulelle!"
astro.kuvat.fi
Kuvagalleria
Lakeuden Ursa ry

Riqis

#2
Lainaus käyttäjältä: MarkoM - 14.04.2007, 15:35:57
Niin, tavoitteena tosiaan on pyrkiä kehittämään Suomen tähtiharrastusta palveleva sivusto, jolta löytyvät niin tuoreet uutiset kuin hieman staattisempaakin tähtitieteeseen ja sen harrastamiseen liittyvää sisältöä.

T+A:n ja Astronetin yhdistäminen tulee todennäköisesti olemaan lopullinen päämäärä, jonka toteuttaminen kuitenkin vaatii aikaa eli ulkoisia muutoksia odottavat joutunevat odottamaan hyvän tovin. 

Jep. Ja tässä yksi mahdollisuus, jota koskien ideat & kritiikki olisi erityisen tervetullutta.

Pelkät tähtitieteen ja -harrastuksen uutiset ei ole riittävän elävää sisältöä yksinään. Sen sijaan tuleville T+a & Astronetti-sivuille olisi kiva saada jotain juuri nähdyn & nyt kesällä tulevan havaintokertomuskisan kaltaista sisältöä ihan jatkuvasti. Eli olisi hirmu hauska perustaa sellainen käyttöliittymältään mahdollisimman suoraviivainen blogi, johon kuka tahansa kiinnostunut harrastaja voisi sijoittaa mahdollisimman uunituoreita ja hyvin lyhyitä havaintokertomuksia & kuvia.

Joko toimitus tai vapaaehtoisten tiimi editoisi ne lähinnä Suomen kielen/sujuvuuden osalta esim. kerran päivässä, jolloin ne ilmestyisivät nettiin. Muutamia niistä napattaisiin sitten T+a:ssa julkaistavaksi (olisivat siellä ensin).

Parhain terv.

Marko
P.S. Niin ja niiden tulevien yhteissivujen visuaalinen ulkoasu olisi tarpeen korjata modernimmaksi. Esimerkiksi nykyisten avaruus.fi sivujen ulkoasussa ei ole paljon kehumista, ovat jämähtäneet jonnekin kekkosajalle. Uutissisältöä alkaa nyt löytyä, mutta ulkoasu on lattea.
Marko Pekkola / www.avaruus.fi

PETK

Terveisiä Artjärvelle.
Käymätön paikka minulle.
Pankaapa tänne astronettiin juttua tulipallo-tapaamisestanne.
Mitä tulee T&A:n ja Astronetin yhditymiseen, niin kuulostaa hyvältä.
Sillon kaikki "tarpeellinen" löytyy yhdestä osoitteesta.
T: Pekka
Pekka Kokko

pappa

Hienoa, että nettiin panostetaan. Autoton ja hieman liikuntarajoitteinen havaitsija joka ei pääse jäsenyydestään huolimatta juuri mihinkään muuhun yhteistoimintaan. Tällä seudulla ei ole kovin montaa jatkuvasti genreä seuraavaa joten kiitos kaikille tekijöille. Tosin Lahteen olisi n. 32 km...
Tähtiharrastusta aina -60 luvulta tähän päivään.
Nikon D200/D7000x/FE /FM/Nikkormat+MD-11 Nikon manuaaliroinaa.
Tamron SP AF 10-24 f3.5-4.5 Di II NEF
Sigma18-50 f 2.8 NEF Samyang 8mm f3.5 NEF
Manfrotto 055+RC128
Carl Zeiss Diascope FL 85 20-60X Manfrotto 028+HD501
Helios Quantum 4 15x70
Skywatcher Evostar Black Diamond 102/EQ3-2/DX-stat+Baader Planetarium 8-24mm Mark III + Baader Hyperion 2,25X Barlow
William 2" dielectric diagonal Baader Solar Continuum+JS

Riqis

No niin. Nyt pitkästä aikaa palataan tähän hankkeeseen. Ensi viikolla poistuu yksi tulppa T+a:n & Astronetin internet-sivujen kehityksen tieltä. Saamme perjantaihin mennessä esimerkiksi tietää millä sisällönhallintaohjelmalla meidän kannattaa alkaa kehittää internet-sivuja (ym. tapahtuu muuta tarpeellista ja keskeistä kehitystä toisaalla, mikä on ilahduttavaa).

Miten näitä voisi kehittää? Onko ideoita? Kysymme seuraavina viikkoina useammassa paikassa ja tilaisuudessa samaa asiaa järjestelmällisesti. 

1. Tähdet ja avaruus -lehden internet-sivut (tarvitseeko millaista täydennystä /ulkoasumuokkausta ym.?)
2. -"-  uutisblogi (miten sitä voisi parantaa?)
3. Astronetin staattiset eli html-sivut.
4. Mahdollinen havaintokertomus-blogi (?). Kaivataanko tällaista ja jos niin millaista.

Ideoita ja mielipiteitä voi kirjoittaa joko tähän viestiketjuun tai sitten lähettää minulle yksityismailina ( marko.pekkola@ursa.fi ). Vasta kun kasassa on tasan sata ideaa alamme karsia niistä parhaita. Ylimääräistä aikaa ei tietysti ole kenelläkään eikä rahaakaan ole vielä juuri olleskaan, mutta ehkä emme anna näiden pienten detaljien häiritä ideointia ;) .

Tervetulleita ovat myös mielipiteet tätä koskien:

5. T+a:n lukijamatkat.

Päätämme ihan kohta kaksi lukijamatkaa syksylle 2008. Emme ole lähdössä Siperian pimennystä katsomaan (ainakaan Siperiassa missä hotelleilla on ilmeisestikin kartelli ja pilvisyysennusteet eivät ole järin rohkaisevia), mutta toivotamme hyvää menestystä niille jotka lähtevät yrittämään. Muusta maapallosta kiinnostavia kohteita vuonna 2008 ovat ainakin nämä:

A. Teneriffa (tähtitaivasta & esimerkiksi NOT, Nordic Optical Telescope)
B. Malediivit geminidien aikaan
C. Mauritius ja syvän etelän tähtitaivas
D. Guianassa rakettilaukaisun (ja eteläisen tähtitaivaan) ihailu
E. Chile, VLT ja syvän etelän tähtitaivas

Toiveet näistä valinnoista ovat erinomaisen tervetuilleita. Alkaa olla jo kiirus järjestää jotain syksylle. Tavoitteena on 2 kpl matkoja vähintään 20 hengelle, mahdollisesti 25-40 hengelle (innostuksesta ja epäilemättä matkavaihtoehtojen hinnoista riippuen). Erikseen räätälöidyt ja kaukaiset kohteet tulevat aika hintaviksi, mutta Teneriffa on edullisemmasta päästä vaihtoehto. Eli tuossa yllä on viisi vaihtoehtoa joista korkeintaan kaksi toteutuu. Mikä tai mitkä tahansa matkat lopulta ovatkin, niin sen/niiden ilmoitus tulee seuraavaan Tähdet ja avaruus -lehteen eli numeroon 2/2008.

Ja myös kommentteja tästä voi kirjoittaa joko tähän viestiketjuun tai lähettää yksityismaililla minulle ( marko.pekkola@ursa.fi ).

Parh. terv.
Marko
Marko Pekkola / www.avaruus.fi

Kalendae

Lainaus käyttäjältä: Riqis - 03.02.2008, 11:34:41

5. T+a:n lukijamatkat.

Päätämme ihan kohta kaksi lukijamatkaa syksylle 2008. Emme ole lähdössä Siperian pimennystä katsomaan (ainakaan Siperiassa missä hotelleilla on ilmeisestikin kartelli ja pilvisyysennusteet eivät ole järin rohkaisevia), mutta toivotamme hyvää menestystä niille jotka lähtevät yrittämään.

Onko millään taholla suunnitelmia vuoden 2009 Kiinan pimennyksen osalta? Kartan mukaan se näyttäisi menevän Shanghain kohdalta.
Asko Palviainen

Riqis

Lainaus käyttäjältä: Kalendae - 03.02.2008, 11:48:50
Onko millään taholla suunnitelmia vuoden 2009 Kiinan pimennyksen osalta? Kartan mukaan se näyttäisi menevän Shanghain kohdalta.

Se on niin ilmeisen upea kohde, että T+a:n ehdottomasti kannattaa järjestää sinne lukijamatka. Eli vastaus on kyllä.
Marko Pekkola / www.avaruus.fi

awallin


harrastajien ylläpitämiä blogeja on varmaan aika paljon ympäri maata.

miten olisi perustaa jonkinlainen feed-aggregator tyyppinen sivu jonne RSS/ATOM tekniikalla kerättäisiin viimeisimmät blog-postaukset kaikilta halukkailta astro-bloggaajilta?
yksi tällainen softa on esim. planet (http://www.planetplanet.org/)

Timo Kuhmonen

Millainen homma käytännössä olisi saada helpommin selattavaan muotoon vanhojen lehtien sisällysluettelo ?

Tällä hetkellä ne saa näkyviin klikkaamalla "Vanhat numerot" kohtaa sivun vasemmalta laidalta. Mutta mutta... niitä html -linkkejä onkin n -kappaletta jotka on läpi käytävä, kukin erikseen. Esimerkki tästä on kun hakee jonkun laitteen testietoja, joka on "vuonna x ja y" testattu havaintovälineet -palstalla t&a lehdessä...

Poro

Yksi mielenkiintoinen matka vaihtoehto olisi astrofest 2008 http://www.astronomynow.com/astrofest/exhibition.html tai vastaava suuri harrastaja ja väline tapahtuma.
Asuminen maapallolla on kallista, mutta sisältyyhän siihen matka auringon ympäri.
S-W Star Adventurer, Nikon D750, Celestron telephoto SCT 750 mm f/6, samyang 135 f/2, sigma 24 mm f/1.4
Juha Raitio

J.Tuukkanen

 Jos matkalle pitää lähteä Photokina Kölnissä , on hektaari tolkulla kaukoputkia ja vehkeitä niin ja tietysti kameroita.
Jari Tuukkanen

Riqis

Mielenkiintoisia ideoita! Hienoa että tulee freesejä kannanottoja ja ihan kokonaan uudenlaisia matkaehdotuksiakin :).

Kun erilaisia ideoita ja myös vaihtoehtoisia matkakohteita on riittävästi kasassa, kokoonnumme jollain kokoonpanolla niitä miettimään. Aion myös myöhemmin palata kommentoimaan täällä esillä olleita ajatuksia ja ehdotuksia. Keksikää ihmeessä lisää, mikäli vain mieleen tulee.

Parh. terv. ja kivaa viikon alkua,
Marko
Marko Pekkola / www.avaruus.fi

Jorma Koski

Lainaus käyttäjältä: Timo Kuhmonen - 03.02.2008, 21:00:28
Esimerkki tästä on kun hakee jonkun laitteen testietoja, joka on "vuonna x ja y" testattu havaintovälineet -palstalla t&a lehdessä...

Minulla kun oli omassa käytössäni havaintovälineartikkelien sisällysluettelo niin laitoinpa sen tuonne:
http://www.avaruus.fi/foorumi/index.php?topic=2119.0
Jorma Koski "Respondeo veritatem profunda"
Twitter
Facebook

Toni

1./2. T+A:n nettisivut ovat yksinkertaisen selkeät ja hyvä niin. Uutispalvelussa ei kannata tehdä mitään järistyttäviä ulkoasukikkailuja vaan sisältö ja käytettävyys ovat tärkeämpiä. Ajantasaisuus ja luotettavuuskin ovat nykyisten resurssien puitteissa hyvää tasoa. Kuinka moni passiivinen harrastaja kuitenkaan edes tietää että tällainen sivusto on olemassa? Lukijamäärä lisääntyisi jos Ursan pääsivulla olisi edes jonkinlainen maininta T+A:n sivustosta. Ursan sivusto onkin sitten asia erikseen ja kaipaa perusteellisempaa remonttia.

3. Astronetissä on jo monia vuosia ollut hyvin jäsennelty läjä tietoa taivaankappaleista ja tähtiharrastuksesta. Nykyistä tiheämpi päivitystahti olisi kuitenkin hyvä, sillä varsinkin planeetoista on viime vuosina saatu huima määrä lisätietoa. Tähtitieteen sanasto kaipaa vielä laajennusta ja hakuominaisuutta. Varsinkin tähtivalokuvaajien käyttämää termistö voi olla aloittelijalle käsittämätöntä.

4. Blogi madaltaisi varmasti kynnystä omasta havaintotoiminnasta kertomiseen. Ikävä kyllä moni ansioitunutkaan harrastaja ei uskalla lähettää juttujaan T+A:n tai UMI:n toimitukseen siinä pelossa että ei ole riittävän hyvä kirjoittaja. Monet harrastajat ylläpitävät jo nyt omia blogejaan eikä haittaisi yhtään, vaikka heidän parhaita juttujaan päätyisi jonkinlaisen yleisblogiin.

5. Loppusyksy olisi hyvä ajankohta lukijamatkalle. Silloin Suomessa on harmaata ja loskaista, joten tähtitaivaan ihailu jossakin lämpimässä etelän maassa tuntuisi takuulla hienolta monen harrastajan mielestä. Kouroun avaruuskeskus Ranskan Guianassa olisi kiinnostava vierailukohde. Toisaalta Teneriffa on lähellä, sinne pääsee halvalla, observatorioita on monia ja havaintosäissä ei ole moittimista. Kannatan siis A- ja D-vaihtoehtoja. Itse epäilen vahvasti salliiko taloustilanne toista reissua saman syksyn aikana. Olen nimittäin opiskelijoiden kanssa reilut pari viikkoa Uusi-Seelannissa marras-joulukuussa 2008 ja hintalappu on melkoinen.
T. Veikkolainen, Järvenpää
Ursan havaintokeskus Tähtikallio, Syvä taivas - ja Aurinko-harrastusryhmät

"Toisinaan, milloin Venus yksinään hallitsee noin 45 astetta horisontin yläpuolella, se säteilee niin voimakkaasti, että melkein voi lukea sen valossa ja esineistä, joihin se sattuu, jää huomattava varjo."
- Afrikka-kirja (A. Gallen-Kallela, 1931)