Kirjoittaja Aihe: Avaruus.fi & astronetin uudet sivut (ja matkoista)  (Luettu 28381 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Riqis

 • Ylläpitäjä
 • Rinnakkaisuniversumi
 • ******
 • Viestejä: 1547
1./2. T+A:n nettisivut ovat yksinkertaisen selkeät ja hyvä niin. Uutispalvelussa ei kannata tehdä mitään järistyttäviä ulkoasukikkailuja vaan sisältö ja käytettävyys ovat tärkeämpiä. Ajantasaisuus ja luotettavuuskin ovat nykyisten resurssien puitteissa hyvää tasoa. Kuinka moni passiivinen harrastaja kuitenkaan edes tietää että tällainen sivusto on olemassa? Lukijamäärä lisääntyisi jos Ursan pääsivulla olisi edes jonkinlainen maininta T+A:n sivustosta. Ursan sivusto onkin sitten asia erikseen ja kaipaa perusteellisempaa remonttia.

3. Astronetissä on jo monia vuosia ollut hyvin jäsennelty läjä tietoa taivaankappaleista ja tähtiharrastuksesta. Nykyistä tiheämpi päivitystahti olisi kuitenkin hyvä, sillä varsinkin planeetoista on viime vuosina saatu huima määrä lisätietoa. Tähtitieteen sanasto kaipaa vielä laajennusta ja hakuominaisuutta. Varsinkin tähtivalokuvaajien käyttämää termistö voi olla aloittelijalle käsittämätöntä.

4. Blogi madaltaisi varmasti kynnystä omasta havaintotoiminnasta kertomiseen. Ikävä kyllä moni ansioitunutkaan harrastaja ei uskalla lähettää juttujaan T+A:n tai UMI:n toimitukseen siinä pelossa että ei ole riittävän hyvä kirjoittaja. Monet harrastajat ylläpitävät jo nyt omia blogejaan eikä haittaisi yhtään, vaikka heidän parhaita juttujaan päätyisi jonkinlaisen yleisblogiin.

5. Loppusyksy olisi hyvä ajankohta lukijamatkalle. Silloin Suomessa on harmaata ja loskaista, joten tähtitaivaan ihailu jossakin lämpimässä etelän maassa tuntuisi takuulla hienolta monen harrastajan mielestä. Kouroun avaruuskeskus Ranskan Guianassa olisi kiinnostava vierailukohde. Toisaalta Teneriffa on lähellä, sinne pääsee halvalla, observatorioita on monia ja havaintosäissä ei ole moittimista. Kannatan siis A- ja D-vaihtoehtoja. Itse epäilen vahvasti salliiko taloustilanne toista reissua saman syksyn aikana. Olen nimittäin opiskelijoiden kanssa reilut pari viikkoa Uusi-Seelannissa marras-joulukuussa 2008 ja hintalappu on melkoinen.

Olipas tosi hieno maili - järkevästi perusteltua ja hyvin monipuolista palautetta. Suuret kiitokset Toni.

Ehdottamasi yhdistelmä Guiana ja Teneriffa kuulostaa tälle vuodelle hyvältä (jatkossa kannattaa tutkia myös noiden edellä ehdotettujan Fotokinan ja Astrofestin kiinnostavuus harrastajien keskuudessa). Ja loppusyksyn loskaisuus eli ajankohdan sopivuus on hyvin argumentoitu. Blogi-kommentit oli ilahduttavia - ja epäilemättä myös hyvin tosia. Olen pitkälti samaa mieltä myös T+a:n uutissivun kehittämisestä. Kieltämättä yksinkertaisuus voi siellä olla jopa hyväksi.

Astronettia on käytännössä pyörittänyt Marko Myllyniemi ja hänellä on nykyään aikapulaa johtuen lähinnä Lakeuden Ursan töiden kuormittumisesta muutamille aktiiveille - siitä johtunee tuo päivityksen tämänhetkinen tilanne. Tähän kannattaisi tarjota apua mikäli vain saamme käytännössä riittävästi resursseja tähän. Jotain valintoja pitänee kuitenkin tehdä, kuten (esimerkiksi) haluammeko panostaa enemmän Astronetin staattisten sivujen kehitykseen vai havainto/ilmiö/tms. ajankohtaisblogiin?     

Osut mielestäni naulankantaan myös T+a:n uutissivun heikossa näkyvyydessä Ursan etusivulla. Ursan puolen sivujen uudistuksessa T+a:n uutissivun näkyvyyttä aiotaan lisätä - siten, että ainakin tuoreimmat uutisotsikot nousisivat näkyviin uudistetulla Ursan etusivulla. Tai näin viimeksi asiasta keskustellessamme Walter Rydman kaavaili asiaa. Testiversio uudistetuista sivuista valmistuu kuulemma viikoilla 12-13.     

Parh. terv.

Marko
Marko Pekkola / www.avaruus.fi

Poissa Munkki

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 205
Lukijamatkaan liittyen kannatan Teneriffaa. Mieleni tekisi päästä vilkuilemaan eteläisemmän taivaan kohteita ja jos reisuun tulisi lähdettyä pelkästään vaimon ja mukuloiden kanssa, en niitä saa yöllä kaveriksi mihinkään järkevälle paikalla. Yksin ei huvittaisi hotellin parveketta kauemmaksi taas lähteä. Varmaan voitais tosiaan koittaa sitten myös sopia jotain tutustumiskäyntiä oikeaan observatiroon mitä läheltä löytyy.

Tenerffa olisi edullinen kohde ja siellä voisi järjestää monenmoista toimintaa harrastukseen liittyen ja lisäksi tuonne voisi ottaa perheenkin mukaan koska muulle perheellekkin sieltä löytyy noita perinteisiä lomailu aktiviteettejä.
Mikko Salokannel

Poissa sajunu

 • Ylläpitäjä
 • Meteoroidi
 • ******
 • Viestejä: 6
Millainen homma käytännössä olisi saada helpommin selattavaan muotoon vanhojen lehtien sisällysluettelo ?

Tällä hetkellä ne saa näkyviin klikkaamalla "Vanhat numerot" kohtaa sivun vasemmalta laidalta. Mutta mutta... niitä html -linkkejä onkin n -kappaletta jotka on läpi käytävä, kukin erikseen. Esimerkki tästä on kun hakee jonkun laitteen testietoja, joka on "vuonna x ja y" testattu havaintovälineet -palstalla t&a lehdessä...

Itse käytän T+a:n artikkeleita etsiessä googlea ja se on tähän asti aina toiminut hyvin. Ehkä jonkin hakutoiminnon voisi lisätä myös tuonne varsinaisille sivuille. Laitoin kuitenkin nyt myös tuon Kosken lähettämän havaintovälineartikkelien sisällysluettelon T+a:n arkistoon ja yritän päivitellä sitä aina kun muistan.
« Viimeksi muokattu: 14-03-2008, 12:09:13 kirjoittanut sajunu »
Sakari Nummila / www.avaruus.fi

Poissa jonttuli

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 251
 • jaa a.. siinäpä kysymys
  • Joonas H oikarisen astro ja luontokuva blogi
Nyt kun olisi näitä ideoita niin paljon niin taidanmpa ilmiantaa yhden :). Eli voisiko mitenkään astronetin ja t+a:n yhdistyessä käyttäjä profiilia muuttaa siten että sinne saisi oman gallerian johon pystisi laittamaan kuvia mielensä mukaan ja muut voisivat halutessaan katsella niitä. Ymmärrän kyllä jos on outo ajatus, mutta ajattelin vain kysyä. ;). Todella hauska kuulla että joskus tulee olemaan kaikki hyvä samassa paketissa. ;D
Joonas H Oikarinen

binocular 10x-60x10 zoom
Sky-watcher skymax 127 black diamond
Canon EOS 7D

Poissa Riqis

 • Ylläpitäjä
 • Rinnakkaisuniversumi
 • ******
 • Viestejä: 1547
Tämä hanke on nyt sitten pitkästä aikaa taas - vaihteeksi ihan oikeasti - tapetilla.

Mm. sisällönhallintajärjestelmän valinnan odottelussa ehti vierähtää vuosi. Ursa päätyi valinnassaan keväällä typo3:en. Itse sivustoa tekee paraikaa tamperelainen Mediasignal Communications.

Alkajaisiksi foorumi ja T+a:n uutissivut liittyvät yhteen saman "Avaruus.fi"-tunnuksen ja Timo-Pekka Metsälän tähtikuvan alle (eli uudistetuille sivuille tulee sama 100-prosenttisesti kotimainen yläosa). Astronetin staattisten sivujen uudistus jää näillä näkymin viimeiseksi vaiheeksi.

Kuten edellä lukee, päätimme Marko M:n kanssa sulauttaa T+a:n ja Astronetin sivut toisiinsa. Hirmu kiva, että idea sai positiivisen vastaanoton ja kiitos myös kaikista vihjeistä ja toivomuksista.

Marko M. itse valitsi mieluummin "Avaruus.fi" tunnuksen foorumille (ensin harkitsimme monimutkaisempaa yhteisnimeä). Linkki testisivustoon julkaistaan täällä kuukauden sisällä - ja sitten olisi kiva saada palautetta.

P.S. Tässä säikeessä toivottu Kiinan pimennysmatka toteutui eli 22. heinäkuuta meitä on 78 Kiinan maaperällä.    
« Viimeksi muokattu: 01-08-2009, 10:05:00 kirjoittanut Riqis »
Marko Pekkola / www.avaruus.fi

Poissa Riqis

 • Ylläpitäjä
 • Rinnakkaisuniversumi
 • ******
 • Viestejä: 1547
Ja tässä testisivuston linkki:

http://www-test.avaruus.fi/

Viimeinen korjausten, muutosten ja täydennysten viikko alkaa nyt maanantaista. Uusi sivusto on tarkoitus julkaista ensi viikon torstai-illasta alkaen siten että muutos palvelimille päivittynee perjantaiaamuun 7.8. mennessä.

Tässä ei nyt vielä ole ilmiö/havaintoblogia mukana (tai tähtiharrastus-FAQia, joka on uusi idea kaima Myllyniemeltä). Olennaista on se, että päästään käyttämään uutta julkaisujärjestelmää ja että sivut ovat visuaalisesti eri luokkaa kuin vanha avaruus.fi. 

Ensi viikolla täydennämme tutkijoiden eli tähtitieteen FAQia. Nyt siellä on vain 5 summittaista esimerkkiä tulevasta. Lehden esittely on tällä hetkellä "piilossa". Kyseisellä sivulla oli muuten tarkoitus olla credit-merkintä yläreunan kuvan ottajaan eli Timo-Pekka Metsälään, mutta nyt sijoittanemme sen toiseen paikkaan.
Marko Pekkola / www.avaruus.fi

ER

 • Vieras
Hienoa kun löytyy kotimaista aktiviteettia ja kehitystä!

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 7060
  • Valoa ja varjoja
Ja tässä testisivuston linkki:
http://www-test.avaruus.fi/
...sivut ovat visuaalisesti eri luokkaa kuin vanha avaruus.fi. 

Hienot sivut kaiken kaikkiaan, paljon hyvää sisältöä, jonka saatavuus/käytettävyys on pysynyt sisällön määrästä huolimatta hyvänä. Sivustosta tuli "kuluttajille valmiin" lopputuotteen vaikutelma, kun selasin sitä tänään ensimmäistä kertaa. Kyllä tuollaisen paketin voi rinta rottingilla julkaista!  :smiley:
- Timo Inkinen

Poissa Poro

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 151
Todella hieno kasvojenkohotus, tuore näkymä, mutta silti tutun oloinen.
Ainoa mikä hieman pistää silmään on oikeassa kentässä erikokoinen kansi- ja IYA-kuva.
Asuminen maapallolla on kallista, mutta sisältyyhän siihen matka auringon ympäri.
S-W Star Adventurer, Nikon D750, Celestron telephoto SCT 750 mm f/6, samyang 135 f/2, sigma 24 mm f/1.4
Juha Raitio

Poissa Mare Nectaris

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1341
 • Jaa - ja sinulla on kaikki
Hieno ilme!

Selaan sivustoa myös kommarilla (Nokia E90), ja sillä teksti skaalautuu todella pieneksi. Voisikohan tuolle tehdä jotakin (isompi koko ja slideri alas esim.)
Timo Keski-Petäjä

CTheMoon

Havaintosuoja KuuMaja

SW Evostar 120 ED APO*TAL 250K*C8-N*SW 150 Pro*TAL 1 (Mizar)*Celestron Ultima 80*EQ6 Pro Eqmod + TS dual mount*CG-5 GOTO*TV: Nagler Type 4 17 mm, Panoptic 24 mm*Baader Hyperion Clickstop-Zoom 8-24*17 mm UWA-70*TV BIG 2x Barlow*Celestron 2x Barlow Ultima SV Series*TAL 3x Barlow*TS 5 x APO Barlow*TS CCD lunar camera

Poissa Riqis

 • Ylläpitäjä
 • Rinnakkaisuniversumi
 • ******
 • Viestejä: 1547
Hieno ilme!

Kiva kuulla. Ja kiitos aiemmista positiivisista kommenteista Porolle, Timpelle ja ER:lle.

Selaan sivustoa myös kommarilla (Nokia E90), ja sillä teksti skaalautuu todella pieneksi. Voisikohan tuolle tehdä jotakin (isompi koko ja slideri alas esim.)

Sivuilla on yläoikealla tekstin koon valintanäppäimet + ja -, joten toivottavasti niistä on apua (ne lisättiin sinne juuri tällaisia känny ym. erikoistapauksia sekä iäkkäämpiä selaajia varten). Kommunikaattorilla on yleensä hieman hankalaa selata sujuvasti internet-sivuja.   
Marko Pekkola / www.avaruus.fi

Poissa Joke

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 194
  • Kotisivut
Selkeä parannus jo ennestään siistiin ulkoasuun. Hyvä! How about english eller svenska? Onko tulevaisuudessa vaihtoehtoa kielelle valittavissa?
Jouko S.

Meade 6" N-6EC
LXD75

http://koti.mbnet.fi/jomaso

Poissa Riqis

 • Ylläpitäjä
 • Rinnakkaisuniversumi
 • ******
 • Viestejä: 1547
Selkeä parannus jo ennestään siistiin ulkoasuun. Hyvä!

Kiva kuulla jälleen. Ilahduttaa.

How about english eller svenska? Onko tulevaisuudessa vaihtoehtoa kielelle valittavissa?

Tällä hetkellä ei ole moista suunnitelmissa, mutta asia saattaa tietysti tulevaisuudessa muuttua.   
Marko Pekkola / www.avaruus.fi

Poissa Mare Nectaris

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1341
 • Jaa - ja sinulla on kaikki
... jostain syystä nuo sivun koon muutosnäppäimet eivät vaikuta Kommarin näkymään.

Nämä T+A:n ja foorumin sivut ovat paljon matkustavalle iso ilo ja matkalla selaaminen tapahtuu enimmäkseen Kommarilla. Sen takia tätä nostan esille, kun entiset sivut skaalautuivat todella nätisti kämmenlaitteenkin näytölle. Uudella sivulla uutisten leipäteksti on erittäin, erittäin pientä tekstiä (about 1/4 pienempää fonttia kuin mihin vanha skaalautui).
Timo Keski-Petäjä

CTheMoon

Havaintosuoja KuuMaja

SW Evostar 120 ED APO*TAL 250K*C8-N*SW 150 Pro*TAL 1 (Mizar)*Celestron Ultima 80*EQ6 Pro Eqmod + TS dual mount*CG-5 GOTO*TV: Nagler Type 4 17 mm, Panoptic 24 mm*Baader Hyperion Clickstop-Zoom 8-24*17 mm UWA-70*TV BIG 2x Barlow*Celestron 2x Barlow Ultima SV Series*TAL 3x Barlow*TS 5 x APO Barlow*TS CCD lunar camera

Poissa TähtiJussi

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 356
  • Jussi-Pekan kuvablogi
Todella hienot sivut. Erityisesti tulipallolomake ja ulkoasu ovat hienoja.  :smiley:
Jussi-Pekka Blogi
Sky-Watcher 200/1200 dobson, 7x50 kiikarit,
Canon EOS 1000D,  Canon PowerShot A610
"Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving." Einstein