Kirjoittaja Aihe: MaxIm DL live-drifting (napasuuntauksen hienosäätö)  (Luettu 2083 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 6907
  • Valoa ja varjoja
En tiedä on tämä tuttu juttu kaikille MaxIm DL:ää käyttäneille, mutta huomasin että sen seurantakäyriä voi käyttää melko helposti napasuuntauksen viimeistelyyn eräänlaisessa "live-tilassa". Näet siis reaaliaikaisesti MaxIm:n seurantakäyrästä mihin suuntaan jalustan altitudi/atsimuutti säädöt vaikuttavat ja voit tehdä korjauksen lennosta odottamatta normaaliin drift align menettelyyn kuluvaa aikaa. (Jos Tortilla-tiimi ehdottaa tähän ohjelman Drift shot toimintoa, niin kerron ettei se toimi Generic LX-200 ASCOM ajurilla  :huh:)

Ohjeet tähän "live drifting" -tilaan ovat tässä: (periaate on yksinkertainen, mutta kerron tuon yksityiskohtaisesti)
1.) Huolehdi että seurantakameran kenno on suunnattu jalustan RA/DEC-akselien suuntaisesti (ts. jalustan liike näkyy joko vaaka- tai pystysuunnassa, kun näytöllä pyörii esim. 1s valotussilmukka seurantakamerasta). 45 asteen kulmassa oleva seurantakamera tuottaa liikettä molempiin käyriin, mitä on vaikeampi tulkita.
2.) Keskitä MaxIm DL:n Guide -välilehdellä jokin tähti keskelle seurantakameran kuvaa (Expose 1.0s). Käytä tähden valintaan normaalia "drift align" menettelyä eli hae tähti etelästä atsimuutin säätöön ja idästä/lännestä altitudin säätöön.
3.) Aloita MaxIm:n guidaus normaaliin tapaan (Calibrate/Track) ja odota, että seurantakäyrät vakiintuvat nollan tuntumaan. Käytä lyhyttä 0.5-1.0s valotusaikaa, jotta tähden liiketrendi näkyy nopeasti. (Ota tätä varten näytölle graph-ikkuna esiin ja aseta sille jalustallesi sopivat näyttöasetukset, mutta jätä korkeussuunnassa normaalia enemmän liikevaraa tulevaa säätöä varten.)
4.) Ota esille Guider settings ikkuna ja ota guidaus pois käytöstä joko X tai Y akselilla (valinta X/Y akselin välillä riippuu seurantakameran asennosta, kokeile). Katso seurantakäyrästä kuinka guidauksen lopetus vaikuttaa eli kuinka tähti alkaa valumaan tasaisesti kauemmas nollatasosta.
5.) Säädä varovasti jalustan atsimuutti-säätöä (nyt seurantatähti etelästä) ja katso käyrästä kuinka säätö näkyy seurantakäyrässä. Nopeutuiko tähden valuminen vai hidastuiko sen liike? Jos teit liian äkkinäisen säätöliikkeen atsimuuttisäätöön, tähti saattaa kadota seurantaikkunasta ja tulee "Star faded" herja. Keskeytä tällöin guidaus kokonaan (Stop) ja hae tähti uudelleen seurantakameran ikkunaan normaaliin tapaan (Expose + Tracking -valinnat riittävät, uudelleenkalibrointia ei tarvita). Toista atsimuutti-säätöä kunnes olet tyytyväinen tähden pysymiseen nollatason tuntumassa. Toista sama altitudi-säädölle kääntämällä putki itään tai länteen ja ottamalla sieltä uusi seurantatähti samaan käsittelyyn.

Edellinen vaatii toimiakseen kohtuullisen tarkan napasuuntauksen, mutta tällä saadaan tehtyä napasuuntaukseen loppusilaus live-käyriä seuraamalla. Itselleni on aina ollut hankalaa löytää drift alignissa oikea korjaussuunta/säätömäärä alt/atz-säätöihin ja tämä menettely auttaa siinä nopeammin kuin minuuttien pituiset driftausvalotukset kameraa käyttäen. Jollei tästä ole muille apua, niin unohtakaa tämä ja toimikaa kuten aiemminkin olette parhaaksi katsoneet! :azn:

Edit: tulipas hankala luettavuus alemman kuvan teksteihin, sorry!
- Timo Inkinen

Poissa naavis

 • Taivaanvahti
 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 2284
 • Samuli Vuorinen
  • Samuli Vuorinen - Portfolio
Vs: MaxIm DL live-drifting (napasuuntauksen hienosäätö)
« Vastaus #1 : 16-09-2012, 21:26:37 »
Hyvä että hoksasit kirjata tämän foorumillekin! Olen ajoittain itsekin tätä menetelmää käyttänyt napasuuntauksen hiomiseen, mutta en ole tullut ajatelleeksi, että tästä voisi tännekin huudella.