CH Cyg kampanja vuoden 2012 loppuun asti

Aloittaja Mika Luostarinen, 12.09.2012, 04:25:12

« edellinen - seuraava »

Mika Luostarinen


Moi kaikki,

Tässä jälleen havaintokampanja johon voi osallistua:

http://www.aavso.org/aavso-special-notice-294

Luvassa on siis Joutsenen tähdistössä sijaitsevan CH CYGNI tähden havainnointia vuoden 2012 loppuun asti. Tässä kampanjassa ei tarvitse ottaa aikasarjoja, vaan riittää että tähdestä otetaan 1-2 kuvaa per yö. Käytettävät filtterit ovat V ja B. Näistä B (Blue) on tärkeämpi.

Kampanja vaatii siis CCD-kameran ja fotometrisen V ja/tai B suodattimen.

-ML


Mika Luostarinen

Tässä vielä hieman lisätietoja tästä hienosta ja mielenkiintoisesta muuttujasta:

http://www.aavso.org/vsots_chcyg

Hyvää luettavaa kaikille niille, jotka aikovat bongata tätä selkeinä öinä.

CH Cygni tähteä on tutkinut mm Seppo Mikkola joka on suomalainen tähtitieteen professori:

http://www.astro.utu.fi/staff/MikkolaSeppo.shtml

Sepon paperi (yhteistyössä Tanikawan kanssa) aiheesta CH CYGNI:

http://iopscience.iop.org/1538-3881/116/1/444/pdf/1538-3881_116_1_444.pdf

Lisätietoja mainitusta Kozai resonanssista:
http://en.wikipedia.org/wiki/Kozai_mechanism

Cheers,
-Mika

Timo Kantola

Tuntuu että olisi hieman hukkaan heitettyä efforttia havaita tätä kohdetta, kun se on Keplerin näkökentässä ja tarkassa 24/7/365 seurannassa:
http://www.astronomerstelegram.org/?read=2707
Timo Kantola

Jyri Lehtinen

Heh, sait Kepler-datan kuulostamaan taianomaisemmalta kuin mitä se todellisuudessa onkaan. Käytännössä sillä on useita rajoituksia ja maanpäällisten teleskooppien käyttäminen tukevan fotometrian keräämiseen voi olla erittäin suotavaa tai jopa täysin pakollista.

Ensiksikin Kepler on suunniteltu yksinomaan eksoplaneettojen ylikulkujen etsimiseen. Kaikki muu sillä tehtävä tiede on tämän projektin sivutuotetta. Tämän suunnitteluperiaatteen johdosta Kepler-data on oivaa nopeiden ja matalien valonvaihteluiden tutkimiseen, mutta pitemmät aikasarjat kärsivät suurista hyppäyksistä ja fotometrian nollatason vaeltelusta. Maanpäällinen fotometria on helpompaa käsitellä ja ottaa luotettavaksi lähtökohdaksi pitkien aikaskaalojen kirkkauskehitykselle.

Toiseksikin Kepler tekee fotometriaa yhdellä ainoalla kaistalla, joka sekään ei ole millään muotoa standardi. Syyttäkää taas kerran eksoplaneettayhteisöä. Tässä kampanjassa halutaan monikanavafotometriaa, joten Kepler voisi parhaassakin tapauksessa tarjota vain osan kaikesta tarvittavasta datasta.

Viime aikoina CH Cyg näyttää vaihdelleen V-kaistalla 7 ja 8 magnitudin väliltä. Se on siis vähän kirkkaanlainen parhaan mahdollisen tarkkuuden saavuttamiseen Keplerin havainnoista. Tämä on tosin vähän sivuhuomio, koska Kepler-datasta näkee silti nopeat välkkeet paremmin kuin maanpäällisistä havainnoista.