Kameran hankinnan pohdiskelua

Aloittaja Lithos, 07.08.2012, 16:12:47

« edellinen - seuraava »

Lithos

Hei!

Toivottavasti tämä on oikea osa-alue, asiani koskee kameroita ja niiden lisukkeita joten toivoisin näin.

Olen Lifecam Cinemalla kuvailun innostamana suunnitellut ottavani askeleen etteenpäin planeettakuvauksessa. Kriteerinin olisivat seuraavat:


  • Saada kamera jolla voisi tulevaisuudessa ottaa RGB ja IR-RGB kuvia välttävällä tai jopa hyvällä laadulla
  • Oppia miten erilaiset suotimet vaikuttavat kuvaan edellämainitun kameran kanssa
  • Mahdollisest kauden tai parin kuluttua hankkia filtteripyörä värikuvien ottamiseksi, kunhan olen oppinut filttereitä käyttämään ja hankkinut ne

Ensisijainen kysymykseni liittyy siis siihen mikä olisi kohtalaisen hyvälaatuinen aloittamiseen sopiva MV CCD (tai cmos) kamera. Tarkoituksena olisi keskittyä aurinkokunnan kohteisiin, siis Planeetat, Kuu ja kesällä kotoinen aurinkomme. Hinnan suhteen ajattelin tuollaista 200 - 300 euron budjettia joka ymmärrykseni mukaan on minimirajoilla.

Toinen kysymys on, kehtaako mustavalkoisia kuvia julkaista missään planeettakuvauksen yhteydessä vai onko ainoa tavara jolla on kenenkään katselun kannalta mitään arvoa värillistä? ajattelin käyttää pelkästään MV otosten ottamiseen varsin pitkän ajan, filtteripyörä ohjaimineen on varsin suuri investointi ja ajattelin hankkia sen vasta kun taidot ovat varmasti kunnossa ettei se mene hukkaan.

Pyytäisin planeettakuvaajilta kommentteja siitä onko ajatus ihan mustavalkoisella aloittamisesta ihan hullu, ja myös suosituksia mahdollisista kameroista ja ensimmäisistä suositelluista filttereistä (IR / UV cut löytyy) mikäli ideaa ei torpata alkuunsa.

Kaukoputkena on 200mm F/5 Newton moottoroidulla EQ5 jalustalla (Explorer 200P) ja ainakin visuaalisesti esim. jupiter näytti aamuyöllä oikeinkin yksityiskohtaiselta joten uskon että laitteiston erottelukyky riittää vakavamman kuvaamisen aloittamiseen riittävän hyvin. Jalustan seuranta näyttää pitävän planeetan muutamia minuutteja kennolla myös joten senkin suhteen pitäisi toimia.

- Mika
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

MarkoM

Lainaus käyttäjältä: Lithos - 07.08.2012, 16:12:47
Toinen kysymys on, kehtaako mustavalkoisia kuvia julkaista missään planeettakuvauksen yhteydessä vai onko ainoa tavara jolla on kenenkään katselun kannalta mitään arvoa värillistä? ajattelin käyttää pelkästään MV otosten ottamiseen varsin pitkän ajan, filtteripyörä ohjaimineen on varsin suuri investointi ja ajattelin hankkia sen vasta kun taidot ovat varmasti kunnossa ettei se mene hukkaan.

Totta kai mustavalkokuvia kehtaa julkaista (värikuvaus on melkeinpä yliarvostettua) ja joskus saattaa olla niinkin, että mustavalkokuvissa erottuu enemmän yksityiskohtia kuin vastaavissa olosuhteissa ja vastaavalla laitteistolla (lukuun ottamatta kameraa) otetuissa värikuvissa. Ja Kuuta kuvatessa väreillä ei oikeastaan ole senkään vertaa merkitystä...

Esim. foorumin Venus 2012 ja Jupiter 2012 -ketjuissa on useita upeita mv-kuvia.
Marko Myllyniemi
"Koskenkorvan kivennäisvesi on valmistettu kirkkaasta, vähänatriumisesta lähdevedestä, siksi sen maku on niin päähännousevan raikas. Maista Koskenkorvan kivennäisvettä. Tulet hyvälle tuulelle!"
astro.kuvat.fi
Kuvagalleria
Lakeuden Ursa ry

einari

Toki mv-kuvaus voi olla jopa parempikin vaihtoehto kuin värikuvaus.
Eipä minullakaan kaikkien näiden vuosien  (yli 10v) ole edelleenkään värifilttereitä - toki minulla sitten on joitain muita suodattimia.
Ja jos haluan värejä niin otan ne sitten väriwebkameralla.
Suodattimista puheenollen - sitten jossain vaiheessa jos suodattimia hommaa niin IR-suodinta suosittelen.
Tämä on siis sellainen suodin joka päästää pelkästään infrapunavaloa läpi (tuotemerkkinä esim Astronomik IR Pro).
IR-alueella usein saa selkeimmän kuvan.
Ja Newtonin kaveriksi sitten kannattaa hommata kunnon barlow, 3X tai jopa 4X/5X.

Kameroista:
Tuossa hintaluokassa vaihtoehtoina on Imaging Source (DMK) ja QHY ja rinnakkaistuotteet (Astrolumina).
Täältä voi katsoa vaihtoehtoja:
http://www.modernastronomy.com/camerasPlanetary.html
QHY:n tuotteet on edullisia mutta softapuoli on heikompaa.
___
Tapio