Neptunuksen takaiset kohteet

Aloittaja veka, 01.04.2007, 20:31:16

« edellinen - seuraava »

veka

Kuvasin 27.-28.3 2007 kohdetta 136472  2005 FY9, joka kiertää Aurinkoa huomattavasti Plutoakin kauempana. Se on luultavasti kooltaan heti seuraavaksi suurin Pluton ja Eriksen jälkeen näistä tällä hetkellä tunnetuista Neptunuksen takaisista aurinkokuntamme kohteista. Kuvia selostuksineen osoitteessa http://kotisivu.suomi.net/jblkdjgk/2005FY9.htm

Veijo Kallio

kimiza

Ohhoh, jopas onkin kaukainen kohde (Aurinkokunnan rajoissa, siis). Miten sinä tunnistit tuon yhden pläntin planeetaksi erotuksena tähdistä, otit ko. suunnalta tuolla aikavälillä muutaman kuvan ja katsoit, mikä täplä oli liikkunut, vai tunnistitko jo ensimmäisessä kuvassa tuon kohteen jollain ohjelmalla tai tähtikartalla?

veka

Käytän SkyMap -tähtikarttaohjelmaa, johon olen imuroinut MPC:n sivuilta rataelementit myöskin "distant objects" -kohteille. Niinpä huomasinkin 27.3 kaukoputken äärellä, että kyseinen kohde oli mukavasti holilla Bereniken hiuksissa. Suuntasin kaukoputken siten, että kohde jäisi mukavasti leveyssuunnassa CCD:n n. 20' kuvakentän sisään ja saisin vielä yhden galaksinkin kuvaan mukaan. Koska 2005 FY9 liikkuu erittäin hitaasti tähtien suhteen, pystyin vasta seuraavana iltana samaa aluetta kuvatessani näkemään, mikä heikkovaloisista pisteistä oli liikkunut käyttäen kuvien päällekkäin blinkkausta. Olisi sen varmaan saanut tunnistettua yhdestäkin kuvasta käyttäen AstroArtin StarAtlas -karttaa USNO -tähtiluettelolla täydennettynä (käytän tätä paikanmittauksissa). 
Edellistä kohdetta hieman himmeämpi 136108  2003 EL61 (17.4 mag) olisi ollut myöskin kuvattavissa Bereniken hiusten ja Karhunvartijan välimaastosta, mutta se jäi vielä kuvaamatta puolikuun valaisemalta taivaalta.

Veijo Kallio

jmantyla

Tästä tuli mieleen osin off-topic -kysymys, eli mitenkäs Tähdet 2008 -vuosikirja ja sen toimitus aikoo
jatkossa ottaa huomioon nämä Neptunuksen takaiset kohteet?  Nehän eivät virallisen määritelmän mukaan ole
enää planeettoja.
Kirjan toimitustyö lienee nyt menossa.  Eli onko seuraavassa kalenterissa Pluto?  Ja jos se on mukana, pitäisi kai
johdonmukaisuuden vuoksi ottaa mukaan muutkin kääpiöplaneetat.
Henk.koht. toive olisi, että kun noita kääpiöplaneettoja ei ole (vielä) monta ja ne ovat havaittavissa hyvlllä
harrastajavälineillä, niin soisi niiden etsintäkarttojen löytyvän Tähdet 2008 -kirjasta.

Jorma M.
Kangasala

VeikkoM

Lainaus käyttäjältä: jmantyla - 13.04.2007, 13:41:44
Tästä tuli mieleen osin off-topic -kysymys, eli mitenkäs Tähdet 2008 -vuosikirja ja sen toimitus aikoo
jatkossa ottaa huomioon nämä Neptunuksen takaiset kohteet?  Nehän eivät virallisen määritelmän mukaan ole  enää planeettoja.

Pluto säilytetään perinteisistä syistä, mutta toki luokitellaan kääpiöplaneetaksi.  TNO:t kun ovat himmeämpiä ja vaikeammin paerusharrastajien havaittavaksi, niin niitä emme ole ainakaan alustavasti ajatelleet ottavamme listoihin. Kysymyksessähän olisi lähinnä koordinaattitaulukot pikkuplaneettojen yhteydessä.

Ceres pyritään huomioimaan silloin kun se on järkevästi havaittavissa (edulliset oppositiovuodet)..

Olemme kyllä miettineet asiaa ja voimme tehdä ratkaisuja mikäli tila sallii.
Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät

veka

Lainaus käyttäjältä: Kaizu - 09.04.2007, 16:02:51
Kuvasin NGC4314 ja muistin että 2005FY9 piti olla sen vieressä. Hain netistä koordinaatit. Löysin paikat 5.4 ja 15.4 öille.
Piirsin kuvaan mittakepin ja totesin että 9.4 kohdalla oli kohinassa kirkastuma.

Alempi kirkastuma on tähti mutta ylemmän kohdalle tähtiartta ei osoita mitään.

Kaizu

Linkin http://kotisivu.suomi.net/jblkdjgk/Neptunuksentakaiset.htm takaa löytyy mm. kuvasarja tästä galaksin ylikulusta. Kuvauslaitteistona oli 40cm:n f/3 newton + Atik ATK 16HR CCD -kamera ja 2x2 bin. Käytin coma-correctoria + 0.5 reduceria sopivalla etäisyydellä, jolloin f/5 muuttui aukkosuhteeksi f/3 komavirheen jäädessä varsin mitättömäksi kuvakentän reunoillakin. Alkupään kuvissa tosin tarkennus ei ole aivan kohdallaan.)

Veijo Kallio

veka

#6
Olen saanut jälleen kuvattua yhden Neptunuksen takaisen kohteen:
http://kotisivu.suomi.net/jblkdjgk/2002TX300.htm
(Lista 3 muusta TNO:sta, jotka olen kuvannut löytyy linkin http://kotisivu.suomi.net/jblkdjgk/Neptunuksentakaiset.htm takaa)

Veijo Kallio