Sky-Watcher Skymax 127 Synscan AZ GoTo

Aloittaja Iida M, 16.06.2012, 15:58:21

« edellinen - seuraava »

Iida M

Nyt on pitkän harkinnan jälkeen tultu siihen tulokseen että ostaisin uudeksi kaukoputkeksi Sky-Watcher skymax-127 synscan AZ GOTO:n, ja oon miettinyt että miten sillä näkee planeettoja, sumuja ja galakseja?  :rolleyes:
Näkyykö planeetat pieninä pisteinä vai ihan kelvollisen kokoisina, ja näkyykö galakseista ja sumuista minkälainen tuhnu?  :laugh:


-Iida M

Lithos

Planeetat näkyvät oikein mukavasti, pieniä ne aina ovat mutta ihan kelvollisen kuvan tuolla putkella niistä saa. Sumujen ja galaksien kanssa tulee ongelmia laajoissa kohteissa kuvakentän kapeudesta johtuen, joku 32 mm 1.25" perusokulaari antanee laajimman käyttökelpoisen näkökentän tuolla putkella kohtuu hintaan. Sellainen olisi myös hyvä kohteiden löytämiseksi.

Alla oleva sivu helpottaa yleiskuvan saamista. Oman kokemuksen perusteella.. täkäläisessä kelissä 7.5mm okulaari antaa usein suurimman katselukelpoisen suurennoksen. Oikein hienolla kelillä ehkä 6mm mutta niitä ei omalle kohdalle ole juurikaan sattunut.

http://www.12dstring.me.uk/fov.htm

Sivu antaa kuvan vain kohteen koosta koko näkökenttään nähden, ei siitä miltä se varsinaisesti näyttää, eikä siitä onko kuva liian kiehuva ja sumea katsottavaksi jo KO suurennoksella. Switch to visual view linkki antaa valita okulaareja. Planeettojen koko ohjelmassa on kyseisen ajan kulmaläpimitta, joten jupiter näyttää nyt pienemmältä kuin talvella, ja mars mitättömältä siihen verrattuna minkä kokoinen se on kunnon oppositiossa.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

Iida M

Kiitos paljon kommentista  Lithos! :) Ainakin tuon sivun perusteella 127 on hyvä vaihtoehto.

EJP

Aivan hyvä valinta. Galaksit ovat kuitenkin aina kovin pieniä katsoipa niitä millä hyvänsä liikuteltavalla kalustolla. Paras saavutukseni kyseisellä yhdistelmällä oli Sombrerogalaksin (M104) havainto. Ainoa huono puoli tuossa yhdistelmässä on jalusta. Se on melko hutera ja vaikeuttaa jopa tarkennusta mutta on helppo kuljettaa ja pystyttää. Näin tulee ehkä nähdyksi enemmän. Valokuvaukseen ei putkesta kuitenkaan ole.

kimmopaasiala

Jottei tulisi väärää käsitystä Skymax-127 -putken soveltuvuudesta valokuvaukseen, mainittakoon että putki itse on aivan sopiva valokuvaukseen, jopa erinomainen tiettyihin kohteisiin. Tässä kyseisessä mallissa ongelmana on alt-az -jalusta joka aiheuttaa kuvakentän kiertymisen pidemmissä valotuksisssa. Ekvatoriaalisen jalustan kanssa tätä ongelmaa ei ole.
Helios Quantum 4 15x70 kiikarit, Canon 1100D kamera.

Lithos

Omalla kohdallani ärsyttävin osa Skymax 127:lla valokuvausta on ehdottomasti ollut tarkennus, putki on ollut erittäin palkitseva kuu ja planeetta kuvauksen aloitteluun, mutta tarkentaminen ottaa aikansa mekanismin heikkouksista johtuen (peili liikkuu). Adapterilla ja erillisellä tarkennuslaitteella tuostakin ongelmasta pääsee.

Itselläni on tuo skymax ollut viimeaikoina moottoroidulla EQ5 jalustalla, jossa se on uskomattoman vakaa. Kyseisen jalustan liikuttelu ei kyllä tulisi mieleenkään ilman autoa ja paljoa ylimääräistä aikaa. Jos tarkoituksena on havaita kauempaa kuin takapihalta tai parvekkeelta, ja varsinkin jos vain visuaalinen työ riittää tuo goto jalusta on varmasti parempi vaihtoehto.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

Timpe198

Kuinka pitkiä valotusaikoja tämän putken seurannan kanssa voi käyttää, kun kuvailee tähtiä/sumuja/galakseja, ilman että alkaa sitä kiertymistä tapahtua?
Entä planeettojen ja kuun tapauksessa? No kuulle nyt ei pitkiä tarvitse, kun niin kirkas muutenkin, mutta mites planeettojen kanssa?

einari

30s on sellainen peukalosääntö - riippuu tietysti polttovälistä ja mihin päin taivasta kuvaa.
Planeetta- ja kuukuvauksessa jalustan tyyppi ei haittaa kun siinä otetaan korkeintaan muutamien minuuttien videopätkiä.
No jos aikoo ottaa tuntien animaatiota niin pyöriihän se planeetta siinä.
___
Tapio

prototype

Lainaus käyttäjältä: Timpe198 - 07.02.2013, 11:10:31
Kuinka pitkiä valotusaikoja tämän putken seurannan kanssa voi käyttää, kun kuvailee tähtiä/sumuja/galakseja, ilman että alkaa sitä kiertymistä tapahtua?

En halua masentaa ja joku viisaampi saa neuvoa paremmin, mutta on vain sellainen kutina että jos:
Maksimivalotus on 30-40sek. kohdilla valovoima f=11.8, niin nuo sumut ja galaksit voi jäädä kuvaamatta. No andromedasta ja orionista voi saada jotain jo irti.

einari

Koitin etsiä foorumilta vastaavalla putkella otettuja syvän taivaan kuvia.
Ei löytynyt mutta tässä yksi esimerkki omasta muinaishistoriasta.
Pokkari silloin vaan oli käytössä.
Ja todettakoon että voihan niitä 30 sekunnin kuviakin ottaa vaikka 100 kpl niin laatukin paranee.
___
Tapio

Timpe

Lainaus käyttäjältä: prototype - 07.02.2013, 15:23:41
Maksimivalotus on 30-40sek. kohdilla valovoima f=11.8, niin nuo sumut ja galaksit voi jäädä kuvaamatta...

Samaa mieltä. Tuollainen "hidas" f/11.8 Maksutov-Cassegrain ei sovellu deep sky -kohteiden kuvaamiseen (edes ekvatoriaalijalustalla), sillä juuri pintakohteiden kuten sumujen/galaksien kuvaamiseen tarvitaan valovoimaa (f/4...f/6) niiden vähien fotonien keräämiseen. Tähtimäisinä näkyvissä kohteissa (esim. tähtijoukot) riittää hitaampikin putki kuvauskäyttöön. Kuvausputket ja katseluputket pyrkivät yleensä olemaan eri kaukoputkia ts. monilla on erikseen tähtikuvausputki (esim. 80mm linssiputki ekvatoriaalijalustalla) ja sen rinnalla sitten kookkaampi visuaaliputki (esim. 200mm Dobson) katselukäyttöä varten.

Huolimatta Skymax 127:n puutteista ds-kuvaamiseen, tuollainen MCT-putki käy ihan hyvin aloittelijan Kuu- ja planeetta-kuvausputkeksi normaalin visuaalikatselukäytön rinnalla. Esim. tässä kansiossa näkyvät Kuu-kuvat on kuvattu 150/1800mm (f/15) SW Maksutov Cassegrainilla ja digipokkarilla kaukoputken okulaarisuurennusta käyttäen: http://astrokuva.galleria.fi/kuvat/Aurinkokuntamme/Kuu/
- Timo Inkinen

Tikkes

Itse kuvailin syksyllä SW127 putkella ja ATIK314L+ kameralla nostopainosumua. Jalustana Celestron CG5 GOTO.
Valotuksia 7*5min.
Celestron C8 SCT XLT
Sky Watcher ESPRIT 100ED SUPER APO
Sky Watcher EQ8
ATIK 314L+ / SBIG ST-8300M /Canon 80D

-Esko