Okulaarien sopivuus 1200/250 newtoniin

Aloittaja Pentti, 01.06.2012, 00:53:46

« edellinen - seuraava »

Pentti

Minulla on siis skywatcher 1200/250 Dobson ja mukana tulleet 10mm ja 25mm okulaarit, joiden laatu ei tunnu kovin hääppöiseltä, olenkin miettinyt pääni puhki mitä seuraavaksi hankkisin.

tämmöistä ajattelin näin alkuun
televue 15mm 1 1/4
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p848_Tele-Vue-Ploessl-15mm---1-25----50--field-of-view.html

ja televue barlow x2 1 1/4
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p918_Tele-Vue-2x-Barlow---1-25----achromatic--BLW-2125.html

-sopivatko nuo ylipäätään putkeeni(riittääkö tarkennusvara)?
-ovatko laadultaan ja rakenteeltaan ylipäätään sellaisia että niillä saa putkestani irti tarkan kuvan?(kun jostain olin lukevinani että putkeni on sen verta suuri että tarvii myös hyvän okulaarin)
-jos tulevaisuudessa haluan kuvata putkeni läpi esim canon järjestelmä kameralla, onko tuolla barlowilla jotain tekemistä kuvauksen kanssa vai olenko aivan hakoteillä?

tämmöisiä kysymyksiä olisi jos joku osaisi asiassa valaista?

Jyri Lehtinen

Vastaanpa tuohon visuaalipuoleen. Televuen okulaarit ovat laadukkaita eivätkä tuota pettymystä. En muista itse koskaan havainneeni heidän Plössleillään, mutta näiden ei pitäisi olla tarkennusetäisyydeltään kovinkaan epätavallisia. Televuen sivuilta (http://televue.com/engine/TV3_page.asp?id=28) löytyy lista heidän okulaariensa mitoista mukaan lukien etäisyydet polttotasosta okulaarin runkoon (mitta F). Mainitsemallesi Plösslille tämä matka on 0.25" = 6.3 mm, joka on tavallinen arvo. Joku näillä okulaareilla havainnut voinee vielä varmistaa päätelmäni niiden tarkentuvuudesta.

Putkesi mukana tulleilla okulaareilla saat suurennukset 48x (25 mm) ja 120x (10 mm). 15 mm okulaari antaisi 80 x suurennuksen, joka sattuu mukavasti kahden vanhan suurennuksen väliin. Tämä kuulostaa oikein sopivalta valinnalta uuden okulaarin hankkimiselle. Saat sillä keskisuuren suurennuksen (tämän kokoluokan putkelle), jota kuitenkin voit käyttää oikeastaan säässä kuin säässä. Jatkossa voit sitten panostaa enemmän okulaarivalikoimaasi vaikka korvaamalla pitkäpolttovälisimmän okulaarisi jollain laadukkaammalla mallilla.

2x Barlow sitten kaksinkertaistaa kaikki nämä suurennukiset ja onnistuu vieläpä välttämään suurennusten tuplaamista. Suunnitelmasi vaikuttaa siis oikein onnistuneelta.

Mitä laatuun tulee, ylittää Tele Vue Skywatcherin rehellisellä marginaalilla. Saamasi kuvanlaatu ei siis tule riippumaan okulaarista vaan kaukoputkesta. Putkesikin pitäisi kyllä antaa oikein mukiin menevää kuvaa, kunhan tarkistat, että sen kollimointi on suunnilleen kohdallaan.

mistral

Tele Vue Plössl 15mm antaa noin 10,5mm silmävaran, sillä ei ainakaan ole hyvä katsoa laseilla. Muuten oikein hyvä oku.

spuge

Tähtibasaarissa oli vielä vähän aikaa sitten käyttäjän VilleJL myynti-ilmoitus 15mm ja 8mm televue plössleistä. Ilmoitus on poistettu ilmeisesti vanhentumisen takia (yli 2kk vanhat poistetaan), mutta okulaarit saattavat hyvinkin olla vielä myytävänä. Hintaa niillä oli 50€ / kpl. Kysäiseppäs Villeltä...

WO Megrez 72/432, SW SkyMax 180/2700

Pentti

mietin myös että jos bujettia hieman pienentää ja hankkisi hieman edullisempia
saman kokoluokan okulaaria ja barlowia. Kuinka paljon eroa sitten näkymissä jos televuen sijasta vaihtaa pykälää edullisempaan?
esim baaderin. Jos esimerkiksi haluan katsella kuuta, jupiteria ja saturnuksen renkaita, toki orionin sumua on myös tullut katseltua.

spuge

Alkuun hieman mietteitä baaderin okulaareista:

Baaderin okularit ovat myös hyvin laadukkaita. Heillä ei tietääkseni ole plösslejä valikoimissaan (lukuunottamatta myyntiin vasta tulossa olevaa 32mm plössliä), mutta esim. heidän Eudiascopic ja Genuine Ortho -okulaarinsa ovat yhtä hyviä (ellei parempia) kuin televuen plösslit. Kumpaakaan ei tosin enää valmisteta ja niiden saatavuus on jo vähän heikompi. Myös hinta taitaa olla samaa tasoa tv plösslien kanssa. Kaikissa noissa kolmessa vaihtoehdoissa näkökenttä on kapeahko (52 astetta tai alle) ja lyhytpolttovälisissä myös katseluetäisyys melko pieni. Toisaalta ovat optisesti erinomaisia. Sitten baaderilla on vielä Hyperion- sarja, jonka okulaarit ovat selvästi suurempkokoisiia, näkökenttä on laajahko (68 astetta) ja katseluetäisyys oikein mukava. Näistä joutuu kuitenkin jo pulittamaan enemmän kuin tv plösslistä. Suuresta näkökentästä voi kuitenkin olla erityisen paljon hyötyä dobsonin kanssa etenkin suurilla suurennoksilla, koska se vähentää manuaalisen seurannan tarvetta.

..ja televuesta:

Tele vuen okulaarit ovat tunnettuja laadustaan. Yleensä kuitenkin puhe on nimenomaan tv:n kalliimmista laajakulmaisista okulaareista (naglerit, panopticit jne.), joiden suorituskyky etenkin näkökentän reunoilla on parempaa kuin useilla halvemmilla kilpailijoillaan. Okulaarien laatuerot sitten korostuvat vielä nopeissa putkissa (kuten sinun putkesi).

..ja lopulta päästään kai kysymykseesikin:

Jos vaihdat televuen plösslistä pykälän verran edullisempaan, niin näkymissä ei ole merkittävää eroa. Useat halvemmatkin plösslit ovat varsin hyviä ja n. 40 eurolla saat ihan ok plösslin.
WO Megrez 72/432, SW SkyMax 180/2700

Pentti

Tuo silmän etäisyys televuessa alkoi mietityttään.

Toisaalta ajattelin vaihotoehtoja, jos sais rahaa kasaan.

hyperion 13mm
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p133_Baader-Hyperion-Eyepiece-13mm---1-25.html

ja barlow baader x 2,25
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p5503_Baader-1-25--Q-Barlow-Lens---1-3x-and-2-25x---HT-multicoated.html

Olisiko sopiva yhdistelmä putkelleni?
Onko tuossa hyperionissa silmän etäisyys riittävä?
Onko tuo ehdottamani barlow ihan käypänen, ja sillä voi vissiin napsia kuviakin jos liitän siihen canon eos kameran sovitteella? Vai olisko joku muu barlow parempi latseluun/kuvauksen digijärkkärillä?

spuge

Tuo Baaderin uusi barlow ei ole vielä myynnissä. Tulee aikaisintaan syyskuussa (Baaderin nettisivujen mukaan). Barlowin sijasta hyperioneissa voi käyttää finetuning renkaita, joskin niiden ruuvaileminen pimeässä voi olla hieman hankalaa verrattuna barlowiin. Tuota hyperionia voi käyttää myös ilman nokan elementtejä 2" tarkentimessa, jolloin siitä saa lähinnä kohteiden etsimiseen sopivan 22.9mm polttovälisen laajakulmaisen okulaarin.

Hyperionissa katseluetäisyys on hyvä - muistaakseni 20mm, joka on kutakuinkin optimaalinen. Muistelisin lukeneeni, että tuossa 13mm hyperionissa myös näkökenttä on jopa suurempi kuin ilmoitettu 68 astetta, mikä on tietysti plussaa. Myös 17mm hyperionia on paljon kehuttu.
WO Megrez 72/432, SW SkyMax 180/2700

Pentti

Mikä on tuo finetuning setti, josta oli puhetta tuolla toisessa säikeessä? Pitääkö se olla juuri baaderin hyperioneille tarkoitettu vai missä sitä on saatavilla?

jos hyperion 13mm käyttää ilman barlow osaa. huononeeko siinä tapauksessa valoteho tms.?

mistral

Lainaus käyttäjältä: Pentti - 13.06.2012, 23:36:02
Mikä on tuo finetuning setti, josta oli puhetta tuolla toisessa säikeessä? Pitääkö se olla juuri baaderin hyperioneille tarkoitettu vai missä sitä on saatavilla?

jos hyperion 13mm käyttää ilman barlow osaa. huononeeko siinä tapauksessa valoteho tms.?

Finetuningsetti on Baaderin tekoa.

Hämärästi muistelen jonkun täällä kirjoittaneen että jos barlow-osa otetaan pois, niin kuvanlaatu jotenkin heikkenee, kun taas finetuningit ei vaikuta kuvanlaatuun.

spuge

Juu, juuri noin kuten mistral sanoi. Finetuning renkaat ovat siis pelkkiä 2" renkaita, joissa ei ole linssejä tms. eivätkä paljoa maksa. Hyperionin väliin voi laittaa myös esim. 2" suotimia, jotka toimivat samaan tapaan, mutta eivät kasvata suurennosta yhtä paljon.

Baaderin taulukosta näkyy vaikutukset:


Uskoisin, että tuon nokkaelementin poistaminen hyperionista tuossa sinun nopeassa newtonissasi tekee sen, että näkökenttä vääristyy selvästi ainakin näkökentän reunoilta - luultavasti melko suureltakin alueelta. Kuten sanottu - varmaankin toimii kohteiden etsimistarkoituksessa silti ihan hyvin.
WO Megrez 72/432, SW SkyMax 180/2700

Pentti

Tuommoinen baaderin 13mm laajakulma okulaari ja loittorenkaat tuli tilattua.

Heti tilauksen jälkeen alkoikin tuo valosaaste suodin miettyttään, eli pitääkö olla joku tietyn mallinen että sopii baaderiin, vai mihin väliin suodin tulee kiinnittää, ja jos haluan myöhemmin kuvata eos järkkärillä t2 kiinnityksellä , niin saanko saman suotimen sopimaan myös tähän tarkoitukseen, visuaalisen käytön lisäksi?

spuge

Baaderin okulaariin käy sekä 1.25" että 2" filtterit. 1.25" filtterin saa nokkaan ja 2" filtteri tulee siihen väliin loittorenkaan tapaan, jolloin myös okulaarin polttoväli hieman muuttuu. (taulukon mukaan 13mm --> 11.7mm).

Valokuvaamiseen yrittäisin mielummin rakennella 2" ratkaisua, mutta käsittääkseni 1.25" voi myös riittää kamerasta riippuen. Vinjetointia voi tällöin kyllä ehkä esiintyä?
WO Megrez 72/432, SW SkyMax 180/2700

little green man

 Moro. Mulla on samantapainen putki ja okulaarina baader hyperion zoom 8-24mm.  Näky jupiterista pari pilvivyöhykettä-ei tosin ollut pikkuputki jolla katsoin. Ethoksella ei näkynyt! (televuen kallein malli). Hinta hyperionille on noin 160-180 euroa mutta se on zoom eli siinä on 5 eri okulaaripolttoväliä yhdessä paketissa. 8,12 16 20 24mm. Suosittelen lämpimästi, ostopaikka vois olla esim. Teknofokus.
sw 254/1200, js seurantajalusta. olympus e-420.

mistral

Katselin viikolla hyperionilla Jupiteria ja kaksoistähtiä ja totesin vaan että kentän keskeltä siirtyvä Jupiter alkoi mennä soikeaksi reunaa kohti ja n. 30 asteessa oli aikamoinen "kesäkurpitsa". Sitten kokeilin 2xbarlowia, jospa se rauhottaisi optisia virheitä, mutta kävikin päin vastoin. Putkeni on 1200/250 f4,8 newton.

Noin mielessäni pähkäillen olen tullut siihen tulokseen että barlowin pitäisi loiventaa valokartiota eli hidastaa putkea 2400mm:iin ja edelleen optisten virheiden pitäisi vähetä näin huomattavasti, mutta tässä testissä niin ei käynyt. Mikäköhän selittää barlowin virheitä lisäävän vaikutuksen?