Uusi harrastus aloitettu

Aloittaja Pikkutonttu, 19.05.2012, 01:22:00

« edellinen - seuraava »

Pikkutonttu

Kävin ensimmäistä kertaa kaukoputken kanssa ulkona. Kokoaminen onnistui hämärässä helposti, optiikka ja tarkennus toimivat ja onnistuin kohdistamaan kaukoputken venukseen, vaikka se oli vaikeaa. Venus oli hyvin matalalla puolen yön jälkeen ja näytti ohuelta sirpiltä.  Paljon on opittavaa ennen kuin perusasiat ovat hallussa.

naavis

Onnea uuden harrastuksen johdosta! Siitä se lähtee. Kesän aikana voi mukavasti harjoitella havaitsemista planeettojen kanssa, ja syksyn tullen havaittavien kohteiden määrä kasvaa valtavasti. Tervetuloa joukkoon!

Celest1al Sphere

Lainaus käyttäjältä: Pikkutonttu - 19.05.2012, 01:22:00
Kävin ensimmäistä kertaa kaukoputken kanssa ulkona. Kokoaminen onnistui hämärässä helposti, optiikka ja tarkennus toimivat ja onnistuin kohdistamaan kaukoputken venukseen, vaikka se oli vaikeaa. Venus oli hyvin matalalla puolen yön jälkeen ja näytti ohuelta sirpiltä.  Paljon on opittavaa ennen kuin perusasiat ovat hallussa.

Hieno homma, tervetuloa tähtien ja muiden maailmankaikkeuden ihmeiden maailmaan! Kesällä tosiaan on vielä planeettoja hyvin näkyvissä, ja kuutakin on mukava tarkkailla. Ehdit hyvin opetella kaukoputken käytön ennen syksyn pimeitä öitä!

/Juha

Pikkutonttu


Kokkonen

Minäkin olen suht tuore harrastaja, joten tiedän että kädet hikoaa kun pitäisi pimeään päästä.
Eikä kannata lannistua jos jotain ongelmaa tulee, olen aivan varma että jokaiseen ongelmaan tältä foorumilta vastaus löytyy.
Onnittelut uuden harrastuksen johdosta! "One of us, one of us"

-V.K.-
Albert Einstein asked the question that makes me hazy: "Am i or the others crazy?"

Person who reads, lives a thousand lives, person who doesn't read, lives only one.

Lithos

Tervetuloa joukkoon!

Minkä putken päädyit hankkimaan, pitää ihan uteliaisuudesta kysyä. Itse en ole päässyt venusta näkemään vielä kertaakaan kaukoputken läpi, omalta havaintopaikaltani ei ole siihen suuntaan taivasta näkyvyyttä missä se olisi illalla ja se on niin lähellä aurinkoa että keskipäivällä näön menetyksen pelossa uskalla.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

Pikkutonttu

Lainaus käyttäjältä: Lithos - 19.05.2012, 16:41:15
Minkä putken päädyit hankkimaan, pitää ihan uteliaisuudesta kysyä.

Celestron C8 Schmidt-Cassegrainin NEQ-5 jalustalla.

Lithos

Tuo on erittäin hyvä ja riittää vuosiksi, tuolla on tehty aika monia sekä planeettojen että DS havainnoinnin urotekoja. Yksi kovimmista ellei kovin planetaaristen havainnoijista muunmoassa käyttää juurikin kyseistä tuubia. Joku DS ihminen saattaisi muistaa herran nimen, itse en muista muuta kuin että sukunimi oli Wallace ja lista havaituista planetaarisista sumuista järkyttävän pitkä. Yksi parhaista yhdistelmistä apertuuria ja siirrettävyyttä jokatapauksessa.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

Meade-mad

Nyt kun on kesä alkamassa, kaukoputken eteen kannattaa hankkia aurinkosuodin. Sen kanssa voi seurata vaikkapa tulevaa Venuksen ja Auringon kohtaamista.

http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=9859.0

Seuraava vastaava onkin sitten vuonna 2117:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Venuksen_ylikulku

Suotimeksi käy tarkoitukseen tehty kalvo. Sen avulla Auringon pinnasta näkyy pilkut.

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

naavis

Lainaus käyttäjältä: janius - 19.05.2012, 18:24:06
Jos aurinko nyt jotenkin sattuu keskelle näkökenttää niin sen kyllä huomaa ennen kuin pysyviä vaurioita tulee.

Ei, sitä ei pahimmassa tapauksessa ehdi huomata ajoissa. Vähänkään isommalla putkella vakavia vaurioita syntyy käytännössä välittömästi. Kaukoputki on sen verran iso valosaavi, että sen kanssa sietää olla varovainen.

Venus on tällä hetkellä sen verran kaukana auringosta, että suoja ei välttämättä ole tarpeen, mutta näkönsä kanssa ei kannata juuri ottaa riskejä. Aurinkoa ei tarvitse kuitenkaan kovin montaa sekunnin murto-osaa kaukoputkella katsoa ennen pysyvää sokeutumista.

Jyri Lehtinen

Pienikin kaukoputki kerää hyvin paljon enemmän valoa kuin ihmissilmä päivällä. Auringon katsominen jo paljain silmin on varsin epämiellyttävää ja tuottaa pitkät jälkikuvat. Silmän pupillin koon vaihteluväli riippuu ihmisestä toiseen, mutta sanotaan sen nyt olevan n. 2 mm päivällä. Kaukoputken valonkeräyskyky kasvaa objektiivin halkaisijan toisen potenssin mukaan. Jo 5 cm etsinputken läpi katsottuna on silmään osuva valoteho (50/2)^2 = 625 kertaa voimakkaampi kuin ilman kaukoputkea katsellessa. 10 cm putkella ero on (100/2)^2 = 2500 kertainen ja 20 cm putkella jo (200/2)^2 = 10000 kertainen.

Jos ei koe numeroita vakuuttaviksi, voi Auringon suojaamattomien havaintojen vaaroja havainnollistaa suuntaamalla kaukoputken ilman suodinta Aurinkoon ja pistämällä okulaarista tulevaan kirkkaaseen valokimppuun mustan paperilapun. Sauhut alkavat kohtuu nopeasti. Ennen tätä koetta kannattaa tosin varmistaa, ettei suojaamaton Aurinkoon suuntaaminen voi vahingoittaa okulaaria (linssikitin sulaminen) tai kaukoputken sisärakenteita (esim. hajavalosuojien palaminen).

Ransu

Onnittelut täältäkin uuden harrastuksen ja putken johdosta :azn: C8 on erinomainen putki, kevyt ja helposti kuljeteltavissa.
Putki sopii hyvin esim. planeettojen, kuun, pallomaisten joukkojen havaitsemiseen. Tuohon kannattaa tosiaan hankkia tai askarrella astrosolarista aurinkosuodin, saat havaittavaksesi erittään mielenkiintoisen ja joka päivä erilaiselta näyttävän lähitähden.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

pappa

Aina on juhlahetki kun uusia ja nuoria harrastajia liittyy luonnontieteiden harrastajain joukkoihin. Lämpimästi tervetuloa joukkoon.
Tähtiharrastusta aina -60 luvulta tähän päivään.
Nikon D200/D7000x/FE /FM/Nikkormat+MD-11 Nikon manuaaliroinaa.
Tamron SP AF 10-24 f3.5-4.5 Di II NEF
Sigma18-50 f 2.8 NEF Samyang 8mm f3.5 NEF
Manfrotto 055+RC128
Carl Zeiss Diascope FL 85 20-60X Manfrotto 028+HD501
Helios Quantum 4 15x70
Skywatcher Evostar Black Diamond 102/EQ3-2/DX-stat+Baader Planetarium 8-24mm Mark III + Baader Hyperion 2,25X Barlow
William 2" dielectric diagonal Baader Solar Continuum+JS

Pikkutonttu

 Olen sitkeästi tiiraillut taivallle koko kesän, vaikkei mitään ole tahtonut näkyä. Saturnuksen havaitsin toukokuun lopussa ja kesäkuun alussakin, kunnes se katosi naapurin talon katon alapuolelle. Heinäkuun lopusta lukien yöt ovat kivasti pimenneet ja tähtiäkin alkaa näkyä lukemattomia määriä. Viime tiistaina onnistuin näkemään Andromedan galaksin. Se löytyi yllättävän helposti W-tähdiston avulla. Stellariumin avulla etsin lähimmän kirkkaan tähden ja tunnistin sen W-tähdistön avulla. Pikku korjaus oikeaan suuntaan tähtäinputken avulla ja muuta ei tarvittukaan. Saa nähdä miltä se näyttää kun yöt pimenevät, nyt se oli hyvin vaatimaton harmaa tuhru.
Parveke on osoittaunut helpoksi paikaksi katsoa taivaallle, vaikka näkymä on rajoitettu ja katuvalotkin häikäisevät. Hietsun uimarannan liepeillä näkymät ovat mainiot, vaikkei se ole täysin pimeä. Luulen, että Hietsu säilyy viikon pääkatselupaikkana kunnes säät käyvät liian kylmiksi. Suomenlinna on vielä kokeilematta, mutta sieltä löytyy valaisemattomia paikkoja, eikä kävelymatka ole mahdoton. Lautalla on ikävä kyllä 20Kg tavarankuljetusrajoitus (enemmän saa kuljettaa lisämaksusta). Saa nähdä miten tarkasti sitä valvotaan.

jaapas

#14
Eka kertaa kattelin putkella. Mutta en saanut tarkenettua oikein mihinkään. No tässä seuraavana päivänä laitoin putken sisälle vaakaan ja aloin tarkenteleen noin 150m päässä olevaan kuusenlatvaan.
Tosi sumusta oli ja hokasin että ei riitä zuumausvara mitenkään. Heh no aloin sitten tutkiin noita okun kierteitä ja ruuvailin niitä irti. Hokasin sitten ruuvailla irti noita tarkentimen koroterenkaita, ja siinähän olikin piilotettu koroterenkaita ;) ja yhen otti irti niin alakopa näkyyn. nyt pystyy laskeen kuusessa olevan kävyn suomut.

Eipä ole tällästäkäään yksikertaista ohjetta tullut vastaa missään. Vaikka noin 3viikoa lukenut foorumeita. Tästä se lähtee :rotfl:

Jos kehtais niin voislaittaa mun jalustasta kuvan ;) nimesin se evvk1:seksi

tuolla on kalustosta kuvaa youtube. http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=4374.msg98779#msg98779
sw20cm, neq5,dmdeq5,canon650d,mslifecam.