NGC 4725

Aloittaja Make, 12.04.2012, 23:17:13

« edellinen - seuraava »

Make

Aloitin tälle oman ketjun, koska Abell 1656-ketjussa tarkastellaan isompia alueita. Aikaisempi pelkkä luminanssikuvani oli tuossa ketjussa: http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=6375.msg92118#msg92118.

Tässä kevättalven lopputulos valotuksilla L: 4 tuntia 20 min ja RGB: 2 tuntia eli yhteensä 6 tuntia 20 min. Kuu ja pilvet häiritsivät tämän himmeän kohteen kuvaamista, joten PhotoShop oli lopulta käytössä ahkerasti. Toivottavasti ei liian ahkerasti  :wink:. Klikkaamalla kuvaa pääset 100% resoluution versioon. Siinä voidaan havaita pääkohteen lisäksi ainakin galaksit NGC 4712, NGC 4747, PGC 86434 ja PGC 4537881. Tässä kohteessa riittäisi vielä paljon haastetta. Käykää vaikka vilkaisemassa APOD-kuvia tästä kohteesta (aiemmassa ketjussa Timpe laittoikin jo linkin). Isommasta apertuurista olisi selvästi apua verrattuna 10-senttiseen linssiputkeeni (APODit yleensä otettu 20 tuuman RC:llä!). Kenties ensi kaudella...

Markku Kellomäki
Make's Space Station-blogi

einari

Upeasti näkyy tuollakin optiikalla.
Tämän voisi ottaa omallekin listalle mutta taitaa kausi loppua kesken.
___
Tapio

Timpe

Nyt kun mainitsit PhotoShopin, niin tämä versio meni jo omaan makuuni hiukan liian pehmeäksi ja muoviseksi tuon galaksin suhteen (sopiva pikkukohina parantaisi kuvaa ja Abell-ketjussa tuo oli vielä tallella). Mutta plussaa tulee yksityiskohtien määrästä ja hienon kohteen löytämisestä. Ja kyllähän tuo toimii galaksikuvana hienosti, kun ei takerruta pikkuseikkoihin käsittelyn suhteen. (Jep, tiedän tuskan tämän suhteen ja onhan tuo mainitsemani APOD-kuvakin melko plastinen himmeämmiltä osiltaan :wink:)
- Timo Inkinen

Make

Kiitos palautteista, einari ja Timpe. Tämä kohde vaatisi valosaasteettoman kuvauspaikan, jotta kohinasta pääsisi eroon ilman "puolilaillisia" keinoja. Halusin kuitenkin ottaa mukaan mahdollisimman paljon himmeää ainestakin, jotta kohteen luonne ja koko tulisivat paremmin esiin. Tähtien käsittelyssä koettelin omia kohtuullisuuskäsityksiäni (melko brutaaleja keinoja oli käytössä). Olisin saanut tähdistä nätimmätkin, mutta niiden värit alkavat hävitä jo tässä rouhennuksessa. Ehkä palaan vielä myöhemmin viemään tähdetkin esteettiseen sopusointuun muun "muovimaisuuden" kanssa  :laugh:.
Markku Kellomäki
Make's Space Station-blogi

Ransu

Hyvä kuva hienosta galaksista, tuossa toisiksi suurimmassa galaksissa NGC4747 on aika mielenkiintoisen näköinen rakenne.
Ilmeisesti on tuon pääkohteen vuorovesivoimien repimä?
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Make

Lainaus käyttäjältä: Ransu - 13.04.2012, 15:45:07
Hyvä kuva hienosta galaksista, tuossa toisiksi suurimmassa galaksissa NGC4747 on aika mielenkiintoisen näköinen rakenne.
Ilmeisesti on tuon pääkohteen vuorovesivoimien repimä?

Kiitos!

Joo, vuorovesivoimista on kyse. Esim täältä löytyy syvempi kuva, jossa rakenteet näkyvät paremmin sekä juttua vuorovesivoimista. Samassa linkissä mainitaan NGC 4725:n erikoisuus: sen spiraalirakenteessa on vain yksi haara, kuten minunkin kuvastani näkyy. Tieteellisempää juttua näiden galaksien myrskyisästä yhteiselosta löytyy täältä.
Markku Kellomäki
Make's Space Station-blogi

Jouko_Kettunen

Kohde on aika hyvä harrastelijan kalustollekin, suurempi ja kirkkaampi kuin monet Bereniken Hiuksissa olevat Messierin kohteet - kumma ettei Messier ollut tätä havainnut. Minäkin kokeilin kuvata 11cm:n linssiputkella tätä kohdetta 31.3., mutta en ehtinyt saada valotusta 5min otoksina enempää kuin 3h 50min, tästä 95min luminessikuvia. Galaksin yksityiskohdat jäivät himmeiksi ja kohinan peittoon. Suuremmasta kaukoputkesta olisi varmasti apua.

Make

Hyvinhän se galaksi on sieltä noussut esiin, Jouko. Itse käytin 20 minuutin osavalotuksia luminanssille, mikä osaltaan auttoi kohinan voittamisessa valosaasteisessa paikassa. Ei tämä kumminkaan mikään hirveän kirkas kohde ole, vai mitä?
Markku Kellomäki
Make's Space Station-blogi

Ransu

Hyvin tuossa Joukon kuvassakin galaksi näkyy, kiinnostaisi tietää minkälaisella linssiputkella ja kameralla tuo on on otettu?
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Jouko_Kettunen

Havaintopaikkani on kaupunkiolosuhteissa, joten joihinkin ilmansuuntiin viisikin minuuttia kerralla valotusta tuntuu liian paljolta. Kaukoputkeni on William Optics 110, triplettti. Kamerana on SBIG ST-8300M Baaderin suodattimien kanssa. Olen ollut hyvin tyytyväinen tähän kokoonpanoon. Kuvat ovat hyvän seeingin sattuessa oikein teräviä. Kokemukseni mukaan tähdet ovat aavistuksen suurempia sinisellä suodattimella otetuissa kuvissa. En ole kuitenkaan kokeillut, paranisiko tulos, jos tarkentaisi kaukoputken erikseen sinisellä suodattimella otettaville kuville. Olen tehnyt tarkennuksen aina luminenssisuodattimen kanssa. NGC 4725 oli kuvattu bin 1x1.

Murtsi

Tästä kohteesta piti tulla ensivalo GSO:n 6" RC putkelle mutta säänhaltija ja kuu päättivät toisin, M 13 kerkesi edelle. Tähän kuvaan sain kerättyä valotuksia kyseisellä putkella ja modaamattomalla CANON EOS 1000D kameralla 10 tuntia ja 20 minuuttia kymmenen minuutin osissa. Suuremmasta apertuurista tosiaankin olisi ollut apua yksityiskohtien esiinsaamiseksi mutta olen tyytyväinen siihen mitä tällä putkella sain kaiveltua. Kuva on kuvattu 10.3-31.32013 välisenä aikana. Rajaus ei ole paras mahdollinen koska en viitsinyt käännellä kameraa joka välissä, kuvailin yleensä kollimointisäätöjen jälkeen ja kollimoidessa pidän kameran aina samassa asennossa, se helpottaa säätösuuntien muistamisessa.

Täytyy todeta että tässä putkessa hinta/laatu kohtaavat täydellisesti, kertokaapa joku toinen putki millä saa korjatun kentän järkkärin kroppikennolle alle 500 euron hintaan uutena, voi olla että kovin montaa ehdokasta ei löydy. On tässä tosin säätämistäkin jonkun verran muuten ei täyttä hyötyä saa optiikasta irti.

Foorumikuva toimii linkkinä 2400x1600 432 kt kuvaan. Kuvaan olen kokolailla tyytyväinen, lopputulos hieman yllätti itsenikin positiivisesti. Olkaa hyvät.




Kuvausvälineet: GSO 6" RC, CANON EOS 1000D, CELESTRON CGEM, KWIQ guider.

monni

Mun mielestä upea kuva Murtsilla ihan kalustoon katsomatta.
https://www.facebook.com/monni

"En ole tähtitieteen tohtori mutta voin vilkaista."

Nurinniska Observatory

Onpas hieno kuva. Ja kohde menee omallekin kuvauslistalleni. Värit vedetty aika pinkeälle, mutta omakin prosessointityylini on kyllä menossa tasaisesti samaan suuntaan.

Putken hinta-laatusuhde tosiaan vaikuttaisi olevan vähintään erinomainen...
Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/

Ransu

Hienoa jälkeä taas ja kaunis galaksi. Täytyy ihailla miten hienosti saat nuo tähtien värit näkyviin.
Tuo pikku RC tosiaankin on hinta/laatusuhteeltaan kova peli!
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Jyrki

Murtsilla tuttua laatutavaraa  :cool:
En kyllä tajua miten joku voi saada digijärkkärillä syntymään noin upeaa jälkeä.
Officina Stellare Veloce RH200 F/3.0, Canon FD 300mm F/2.8, ASA DDM60 PRO, SBIG STF-8300M.
http://www.flickr.com/photos/67018317@N07/