M97 - Pöllösumu

Aloittaja Timo Kantola, 24.03.2007, 15:05:41

« edellinen - seuraava »

JuhaK

Laitetaan vielä seuraksi omat pöllöilyt 18-19.4. väliseltä yöltä! Astronomista pimeyttä taisi täällä kaakossa olla vain 12 minuuttia, mutta kuvausaikaa keräsin kuitenkin lähes 4h. Pitää vielä koittaa ottaa kaikki huvi irti tästä kaudesta!!

Kuvattu ED80 Pron perään laitetulla Atik 314E:llä. Jalustana EQ-6 Syntrek.

Kuva on eksoottinen yhdistelmä LSIIHaOIII (160:30:30:30) 5 minuutin osavalotuksilla.  :rolleyes:
Juha K

MesuMount#2
SBIG STL-11000XM
14" Newton
APM 80/500
Atik314e
http://kepastro.blogspot.com/

einari

Ei ollenkaan pöllömpi  :smiley:
___
Tapio

tähti_ville

Heippa,

M97

Täytyy munkin nyt sitten huitaista tänne oma pöllökin kysymyksineen. Kuva otettu 23042009 canon 450d ja valotusta saatu 59min putkena celestron 9,25 härpäkkeen polttotason läheltä. Seurantakamerana orion star guider. Seurantaputkena käytetty tamron tuupia 70 / ????mm  johon itse tehty kameran sovitin joka tarkennettu parin kilometrin päässä olevaan mastoon ja siitä vielä säätövaraa pikkasen jotta tarkentuu myös tähtiin. Nyt kysyisinkin näin aloittelevana virittelijänä ( kannattaa lukea "ihme viritysten kokeilijana" ), että onko ja miten saisi selville tuon pollttovälin tuosta seurantaputkesta. ( softaa tai muuta sellaista tapaa ) ja saako sen sillä otetusta kuvasta selville.

terveisin Antti.

Kaizu

Jos kameran kennon mitta on tiedossa, niin pysäytä jalusta ja mittaa kauanko tähdeltä kestää valua kuvakentän poikki. Kenno muodosta objektiivistä katsoen kulman joka on 15"/1sek. Kun kennon mitan jakaa ko. kulman sinillä tai tangentilla, saadan polttovälin likiarvo.

Kaizu
Kai Forssen

Vesa Kankare

Astrometry.net blind solve muutamassa sekunnissa:

Field 1: solved with index index-207.fits.
Field 1 solved: writing to file ./pollo.solved to indicate this.
Field 1: solvedfile ./pollo.solved: field has been solved.
Creating new FITS file "./pollo.new"...
Field center: (RA,Dec) = (168.7, 55.02) deg.
Field center: (RA H:M:S, Dec D:M:S) = (11:14:46.6, +55:01:2.14).
Field size: 35.861 x 23.8921 arcminutes
Creating plots...
Your field contains:
  NGC 3587 / M 97 / Owl nebula

Tuosta kentän koosta (tai scalesta: 2.15297 arcsec/pix) ja kameran kennon (tai pikselin) koosta saa laskettua polttovälin näin: F = 2 x d / tan(alpha)

Elikkäs Canon 450D sensorin koko kun on d=22.2mm pitkällä sivulla ja sitä vastaava kulma kuvassa (alpha) = 35,861 kaariminuuttia (eli n.0,598 astetta) polttoväliksi saadaan n 4256mm.

Meniköhän oikein? Tässä tietysti oletuksena, ettei kuvaa ole cropattu tai siinä ole seurannan aiheuttamaa rajautumista. Jos haluat tarkemman lukeman, tehdään sama yhdellä subframella.
Vesku
www.vkastronomy.com

tähti_ville

Hei Vesa.
Kiitos tiedoista ,mutta tuo kuva on otettu celestronilla vai pystyykö siitä mittaamaan jotenkin sitten seurantaputken polttoväliä.?
Eikös se kuva tarttis olla sillä tamronilla otettu mistä saisi informaatiota. kysyypi epätietoinen hauholta.

terveisin Antti

PetriKe

Lainaus käyttäjältä: tähti_ville - 23.04.2009, 20:42:02
Hei Vesa.
Kiitos tiedoista ,mutta tuo kuva on otettu celestronilla vai pystyykö siitä mittaamaan jotenkin sitten seurantaputken polttoväliä.?
Eikös se kuva tarttis olla sillä tamronilla otettu mistä saisi informaatiota. kysyypi epätietoinen hauholta.

terveisin Antti

Juu, jos halutaan mitata seurantaputken polttoväli, tarvitaan sillä otettu kuva ja sen RA- ja Dec-koordinaatit suurin piirtein.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Vesa Kankare

Ai, enhän huomannutkaan tuota, että kysyit seurantaputken polttoväliä. Sorry. No saithan ainakin celikallekin polttovälin tietoon. Ne kun muuttuu SCT:ssä fokuksen mukaan...

Ota kuva taivavaasta seurantaputkella, missä näkyy tähtiä riittävästi (muutaman sekunnin valotus riittänee), niin syötetään se tolle astrometrylle. RA/DEC koordinaatit ei ole tarpeen, mutta saahan niillä varmistettua että solve osui kohdalleen. Tai jos suuntaat sen vaikka plejadeihin tms. tuttuun DS kohteeseen niin kohteen löytymisestäkin voi varmistaa, että kuva on oikein. Astrometry.net tekee nk. Blind Solven, eli sen ei tarvitse tietää kuvasta mitään etukäteen ja osuu silti erittäin luotettavasti kohdalleen.
Vesku
www.vkastronomy.com

jmantyla

Tässä Pöllösumu kuvattuna 18.4.2009 ja kokonaan uudelleen jälkikäsiteltynä:

Härpäkkeet olivat Tal 150P + Atik ATK 16HR + värifiltteripyörä, valotusta noin 22 min + DSS.
Kuva käsitelty uudelleen 3.6.09. Pöllön detaljeja erottuu paremmin sekä PGC34279 pöllöstä vähän alavasemmalle (näyttää tähden komalta,
mutta on galaksi).
Tätä kuvatessa tuli mieleen, että GoTo voisi sittenkin olla hyvä juttu. Kohde on nimittäin huhtikuussa lähes zeniitissä suoraan pään päällä,
ja siten etsintäputken avulla etsiminen aiheuttaa melkoista niskan vääntelyä ja akrobaattiotteita...

Jorma M.

Timpe

Lisätään vielä jatkoksi uusittu kuvankäsittely tuosta viime kevättalven kuvasaaliista (edellissivulla). Nyt PhtoShop-oppia on tullut sen verran, että tämä on vähemmän kohinainen ja erottelee hiukan himmeämpiä yksityiskohtia kuin aiemmat versiot ja onpä PS-käyrissäkin ollut enempi pelivaraa, kun niitä on päässyt vääntelemään 16-bit värisyvyydellä. (Poistan noita vanhempia kuvia, jos on tarpeen ja kun olette nähneet vertailun...)
- Timo Inkinen

DarkSide

#25
Moi..
Vaihteeksi helpompi kohde.. Keli vain hirmu utuinen ja pakkastakin aloittaessa -19.9 (alle asettamani -20 rajan).
Yhden jälkeen -23 ja lopetin kun utukaan ei hävinnyt.
Valoitusta 3,5 tuntia 10 osavaloituksin. Muutama roskakin eksynyt kennolle, harmi.



Edit: Tein aamulla toisen version, mutta kohinasta en vieläkään täysin päässyt..

Timpe

Palasin vielä kolmannen kerran tämän Pöllösumun kimppuun kevättalvella 14.4.-15.4.2010 yönä, jolloin Iso Karhu oli suoraan zeniitissä lyhyen pimeän tultua. Öiset muuttolinnut suhahtelivat tähtikirkkaalla taivaalla tätä kuvatessa ja kevätkeli oli muutenkin leppoisan lauhkea. Tässä 60 min kokonaisvalotus 2 min pätkissä (modaamaton Canon EOS 7D, ISO 800) ja putkena sama 300/1500mm Newton, mikä aiemmissakin yrityksissä (mittakaava on sama, mutta aiemmasta poiketen pinossa on nyt autoguidatut ruudut). Taustalta nousi muutamia himmeitä galakseja lisää ja kohina tippui alemmas, itse kohde taisi saada hiukan himmeää reunoille, muttei paljoa muuten muuttunut...
- Timo Inkinen

Julius

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 28.05.2010, 18:31:47
Taustalta nousi muutamia himmeitä galakseja lisää ja kohina tippui alemmas, itse kohde taisi saada hiukan himmeää reunoille, muttei paljoa muuten muuttunut...

Onhan tuo jo selkeästi parempi! Kannatti työstää. Tuokin jää minulla parvekkeella katveeseen.

DarkSide

#28
Pöllöpäivitys 2011



..Kuvattu lähes täysikuun ja -24 pakkasen kourissa. Kapeakaistaiset Ha ja OIII suotimet.

einari

Melkoisesti kokoa ja näköä tässä.
Well done.
___
Tapio