Keski-Uudenmaan Altairilla on vuodesta 2010 lähtien ollut koekäytössä laitteisto äkillisten ionosfäärin häiriöiden havaitsemiseen VLF-signaalin avulla. Idea tämäntyyppisen havaintovälineen rakentamisesta syntyi radiotekniikasta kiinnostuneiden harrastajien keskuudessa Altairin entisellä kerhohuoneella Järvenpään Sahankaarella. Nykyinen sijainti on Järvenpäässä osoitteessa Mannilantie 25, jossa Altair nykyisin kokoontuu.
Rakennettu laitteisto sijaitsee sisätiloissa ja koostuu antennista, vahvistimesta, äänikortista ja tietokoneesta. Puisen antennikehikon halkaisija on noin 60 cm ja siinä on 120 kierrosta 0,5 neliömillimetrin kuparijohdinta. Antenni vastaanottaa muutamilta n. 500-2500 km:n päässä sijaitsevan VLF-aseman, ns. radiomajakan signaalia yleensä kolmella eri taajuudella. Antennin herkkyyttä eri taajuuksille voidaan säätää, ja vahvistin on välttämätön, jotta signaali on voimakkuutensa puolesta mittauskelpoinen. A/D-muuntimena toimii mittaustietokoneen äänikortti, ja Spectrum Lab -ohjelma tallentaa tiedot. Havaintomenetelmän avulla on mahdollista erottaa Auringon pinnan roihuista ja muista purkauksista johtuvat äkillisen ionosfäärin häiriöt (SIF, Sudden Ionospheric Disturbance).
Laitteisto ei ole vielä kytketty suoraan verkkoon, vaan havaintodata kerätään mittaustietokoneelta ja siirretään manuaalisesti. Tällä hetkellä uusin verkosta saatava data on maalis-huhtikuun vaihteesta. Havaintopaikan häiriöisyydestä huolimatta flare-purkauksia on saatu onnistuneesti havaittua ja Auringon aktiivisuuden kasvun pystyy myös huomaamaan. Käytetty KHz-tason taajuusalue ei estä laitteiston käyttöä paikoissa, joihin perinteistä radioteleskooppia ei voisi ikinä kuvitella sijoitettavaksi. Altairin teleskooppi on tiettävästi Suomessa ainoa laatuaan. Se on kytketty kansainväliseen verkostoon, jonka kautta havaintoaineisto on myös muiden kiinnostuneiden saatavilla, ja syvällisempää analyysia voidaan tehdä.
Altair on myös hiljattain käynnistänyt Ursan Aurinkojaoston ja Lahden Ursan kanssa projektin, jossa tavoitteena on yhdistää perinteisten optisten havaintojen, H-alfa -havaintojen ja radioteleskooppimittausten parhaat puolet. "Auringon moniaaltoalueen havaintoprojektin" virallinen käynnistyspalaveri oli viikko sitten, ja tuloksia on tarkoitus tarkastella viimeistään ensi syksynä.
Laitteen kotisivuKäsittelemätöntä havaintoaineistoaSolar Storm Radio Telescope NetworkRadioteleskoopit ja niiden käyttämät VLF-mittausasemat