Pimeän taivaan suojelualueet

Aloittaja Jutte, 10.11.2011, 11:24:10

« edellinen - seuraava »

Jutte

Ensimmäinen Euroopan virallinen suojelualue on perustettu Exmoor National Parkiin:
http://www.bbc.co.uk/news/uk-15651033
J-P
J-P Teitto

LK

Suomen hallitukselle voisi viedä viestin että kansallispuistot ja erämaa-alueet tulisi säilyttää myös pimeän taivaan suojelualueina.

On se vaan eri mukavaa olla tuolla Lapin syksyllä, kun alkaa jo pimenemään ja ei ole lunta.

Suosittelen kyllä lämpimästi patikointiretkiä noihin virallisiin erämaa-alueisiin ja kansallispuistoihin Lappiin, esimerkiksi parin yötä tunturissa ei vaadi kovin hirveitä kantamuksia ja kun kantamukset on keveät, päivävauhdinkin voi pitää ripeänä. Jos kuvata tahtoo niin jalusta ja digijärkkäri varmasti se viisain vaihtoehto. Muut alkaa painamaan kovin paljon.


Jutte

Eikös nuo kansallispuistot periaatteessa olekin jo suojeltuja rakentamiselta ja toisaalta Lappiin ei turistikeskuksien lisäksi juuri uusia valosaastealueita synny.
Tärkeämmäksi näkisin Etelä-Suomeen saatavaa pimeäntaivaan suojelualuetta ja juuri tähtiharrastuksen näkökulmasta?
J-P
J-P Teitto

verney

Lainaus käyttäjältä: Jutte - 10.11.2011, 11:59:08
Eikös nuo kansallispuistot periaatteessa olekin jo suojeltuja rakentamiselta ja toisaalta Lappiin ei turistikeskuksien lisäksi juuri uusia valosaastealueita synny.
Ei niissä ainakaan sähköjohtoihin törmää. Kanootilla saisi isommankin kaluston kauas sähkövaloista.

Toni

Etelä-Suomessa olen ymmärtänyt, että Luoteis-Uudenmaan ja Lounais-Hämeen metsäalueilla on kohtuullisen pimeää. Ajomatka ruuhka-Suomesta ei ole myöskään kohtuuton. Sielläpäin voisi oikeasti suojella pimeää taivasta, ettei sitä hakiessa tarvitse oikeasti matkustaa Kainuuseen asti. Kyllä tähtitaivaan suojelun pitää olla oleellinen osa luonnonsuojelua, ei siitä mihinkään pääse.
T. Veikkolainen, Järvenpää
Ursan havaintokeskus Tähtikallio, Syvä taivas -harrastusryhmä

"Toisinaan, milloin Venus yksinään hallitsee noin 45 astetta horisontin yläpuolella, se säteilee niin voimakkaasti, että melkein voi lukea sen valossa ja esineistä, joihin se sattuu, jää huomattava varjo."
- Afrikka-kirja (A. Gallen-Kallela, 1931)