USB-okulaarit

Aloittaja Juha, 15.12.2006, 14:05:22

« edellinen - seuraava »

Juha

Näin opiskelijan budjetille näyttäisi nuo Villen myymät usb-liitettävät okulaarit varsin mukavilta. Vähäisellä harrastuskokemuksellani kuitenkin luulisin noiden suurimmaksi viaksi sen, että suurennosta ei juuri muutella, ellei käytä barlowia (siis erilaisia sellaisia).

Ideana mulla olisi mökillä pistää putki (siis jalusta) saunan edustalla olevaan kiveen kiinni pysyvästi ja siitä usb-piuha saunalle, josta taivasta voisi katsella läppärin ruudulta isommallakin porukalla. Mahtaneeko toimia muuten kuin planeettojen ja kuun kohdalla? Kyseinen mökki sijaitsee kaukana valosaasteesta, joten luulisin ainakin kirkkaimpien sumujen näkyvän kivasti.

Osaako joku kertoa miten noissa menee valotusajat, millainen säätöalue?

Kiitoksia!

einari

Eipä noilla muita kuin kuuta ja planeettoja katsella koska valotusaikaa ei saa säädetyksi niin että himmeämmät kohteet näkyisi.

Kannattaa ehkä harkita ennemmin modattuja webkameroita, esim tämmöisiä:
http://astronomiser.co.uk/cams.htm
___
Tapio

Arcade

Einarin kanssa samaa mieltä. Kannattaa myös harkita tällaista

http://www.modernastronomy.com/mintron.html

yhtenä vaihtoehtona. Mulla on näitä kaksi kiinni ETX90:ssä, toinen kurkkii putken sisälle Atikin 0,5x FR avustuksella ja toinen on repparissa kiinni 75 mm zoom-linssissä. Sisätiloista onnistuu videosignaalin vaihto (toteutettu releellä) ja lähitulevaisuudessa myös kameroiden menujen ohjaus. Kunhan vaan jaksaisin tarvittavien mikrokontrollereiden softat väsätä. Kuvakenttää on etsimessä noin 3x2 astetta ja ETX:n läpi katseltaessa noin 30' x 20'. Magnitudeissa päästään jonnekin luokkaa 10 tuolla zoomilinssillä ja 13+ ETX:n läpi. Tämä siis reaaliajassa, kuvia stakkaamalla jälkikäteen voi magnitudin pari lisätä.

Juha

Lainaus käyttäjältä: einari - 15.12.2006, 15:19:11
Eipä noilla muita kuin kuuta ja planeettoja katsella koska valotusaikaa ei saa säädetyksi niin että himmeämmät kohteet näkyisi.


Tuota ymmärsinköhän oikein, siis tarkoitus olisi katsella porukalla läppärin näytöltä, ei kai siinä valotusajalla ole mitään merkitystä? Silmät meillä on suht samanlaiset  :)

Niin ja kuvaamisesta sitten, siihen en paljoa ajatellut panostaa, mutta tuolla otettuja kuviahan voisi periaatteessa pinota, jolloin saataisiin enemmän valotusta. Eikö homma mene näin? Olen yrittänyt etsiä netistä käyttäjäkokemuksiä näistä, muttei tahdo löytyä. Toisaalta taas jos kerran web-kameran valotusaikaa voi muokata (siis kolvilla), niin miksei esim. tuon Sky-Watcherin pikku CCD-kameran?

http://www.villenkello.fi/shop/kauppa2/index.php?nayta=tuote&kategoria=204&offset=15

No jos tuo edellämainittu on täysin toivoton, niin mitenkä esim. Meaden Lunar & Planetary Imager? Hintaa olisi tuplaten, mutta paraneeko katselu/kuvausmahdollisuudet olennaisesti?

Itselläni kolvi pysyy kohtalaisesti käsissä, mutta olen hieman arka tuon itse modaamisen suhteen. Ehkäpä voisin tilata joltain osaavalta modauksen..

Kiitoksia jos saan näihin vastauksia!

einari

Tuota noin, alkuperäisessä kysymyksessä kysyit valotusajoista joten siksi vastasin että valotusaikaa ei noissa VK:n usb-okulaareissa juuri säädellä.
Joka tapauksessa noissa halvoissa kameroissa ei yksinkertaisesti kennon herkkyys riitä muuhun kuin kuuhun ja planeettoihin.
Noissa kameroissa max valotusaika on yleensä 0.2 sekuntia joten aika paljon niitä saa pinota että kunnon kuvaa saa aikaiseksi (eikä silti oikein vastaa yhtä pidempää valotusaikaa).
cmos-pohjaisista kameroista ei juuri löydy käyttökokemuksia (tai rakentelukokemuksia) kun harrastajat suosii ennemmin herkempiä ccd-kennoisia kameroita.
Lisäinfoa vaikkapa täältä:
http://www.ursa.fi/ursa/jaostot/valokuvaus/digikuvaus/webkuvaus.html

Meade LPI:n max valotuaika on 16 sekuntia (ja siinä myös cmos-kenno). Ehkä sillä kirkkaimpia kohteita saa kuvatuksi.

Millaiseen putkeen on muuten aikomus kamera liittää ?
Jos aikoo valottaa pidempään niin seurannankin pitäisi olla kunnossa.
___
Tapio

Juha

Juu mä ymmärsin väärin tuon valotusaikajutun  :)

Putki on 150/750 peili ja jalusta EQ3-2, 1kpl seurantamoottoreita on hankintalistalla. Homman ei pitäisi siis kaatua siihen.

Yritän vielä kaivaa infoa tuolta QCUIAG - sivuilta, jos löytyisi ohjeita noihin halpiskameroihin.

Olen tässä vaan yrittänyt päästä kotalaisiin tuloksiin kohtuu halvalla, olisihan tuossa toi canonin A540 mille voisi ostaa tarvittavat lisäpalikat ja kuvata sillä. Tosin siinäkin valotusaika jää 15 sekuntiin, että jos niiden lisäpalikoiden hinnalla saisi vaihtoehtoisen järjestelmän niin hyvä niin.

Etsintä jatkuu.

Meade-mad

Tarpeeseesi helppoja valmiita ratkaisuja voisi olla esimerkiksi:

Celestron NexImage http://www.celestron.com/c2/product.php?ProdID=354 ja
Meade Lunar & Planetary Imager (LPI) http://www.meade.com/autostar/lpi.html

Näillä pääsee alkuun. Deep sky kohteissa tulee rajoituksia mutta taivaalla on paljon koluttavaa ja katseltavaa näilläkin. Molempien mukana tulee kaikki vermeet mukaan ohjelmineen ja kaapeleineen.

Molemmat ovat WEB-kamerapohjaisia eivätkä sinänsä mitään kummallisuuksia mutta helppoja ja toimivia laitoksia.

Hieman kehittyneempi ja hinnakkaampi mutta yhtä helppo ratkaisu olisi myös
Meade DS imager http://www.meade.com/dsi/overview.html

jk

Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas