Lasia?

Aloittaja awallin, 07.07.2008, 15:39:36

« edellinen - seuraava »

awallin


Mistä saisi 200-300 mm peili-aihioita ? Kannattaako ulkomailta tilata, mistä ?

Katsoin että teknofokuksen sivulla on 200mm hintaan 101eur.

awallin


Wezen

Saksanmaalla myy lasia ja hiomatarvikkeita mielestäni sopuhintaan kaveri nimeltä Stathis Kafalis (googlaa nimellä). Olen joskus ostanut hioma-aineita, yksi erä osoittautui vialliseksi, samaan aikaan Stathis itse oli huomannut saman ja infosi ostaneita asiakkaitaan aktiivisesti ja lähetti uuden virheettömän erän tilalle. Minusta luotettava kaveri.

Saksassa rakentelu ylipäätään on aktiivista ja tarjoajia paljon.

Dollarimaista saa tietysti tällä hetkellä halvalla. Kokemusta ei ole.

Itse olen ostanut Suomesta yksityishenkilöiltä muutaman keskenjääneen peiliprojektin (lasia & hioma-aineita) mielestäni sopuhintaan.

Tammilasi Hangossa myy isompia aihioita.
An tti Veit ola

awallin


kiitos vinkistä !

siellä puhutaan myös graniitin käytöstä hioma-työkaluna. Onko tästä kokemuksia?
Jos ymmärrän saksankielistä sivustoa oikein niin siellä sanotaan että K-rauta tai Bauhaus tyyppisestä kaupasta voisi saada sopivaa graniitti-kivi laikka joka on tarkoitettu pihalle kävelypolkujen tms. tekemiseen.

voiko 30 cm graniitti-työkalulla hioa 20cm peilin? vai onko aina työkalu yhtä iso tai pienempi kuin peili? (silloin pitäisi ilmeisesti itse leikata/sorvata graniitti-levy 20cm halkaisijaan)


Wezen

Karkeaan hiontaan voi työkaluna käyttää melkeinpä mitä vain melko kovaa ja sitkeää materiaalia: kiveä, keramiikkaa, monia eri metalleja ja ennen kaikkea lasia, joka on ensimmäisen peilin tekoon varmasti yllätyksettömin materiaali. Pienen ja keskikokoisen peilin teossa työkalun halkaisija on sama kuin peilillä (karkea hionta hiotaan peili päällä), isompien ja valovoimaisten peilien teko onnistuu nopeammin ja ehkä halvemmilla materiaaleilla alikokoisilla työkaluilla, jotka ovat muuta materiaalia kuin lasia.

Sinun varmaan kannattaisi hankkia peilin teon perusopas (Jari Turusen kirja "Kaukoputken rakentajan opas" lienee viimeinen suomeksi ilmestynyt - kirjastosta tai Ursasta). Tai sitten valitset lukuisista englanninkielisistä (esim. Sky & Telescopen, Amazonin tai Willman-Bellin valikoimista).

Netistäkin löytyy joitain kohtuullisia selostuksia peilin teosta, mutta en ole itse tutkinut tarkemmin, mitä voisi suositella.
An tti Veit ola

awallin


hm

Ensimmäistä peiliään tekevän kannattaa pitäytyä 20-25 cm:n kokoluokassa ja käyttää lasista työkalua. Isommissa peileissä voi kokemuksen karttuessa käyttää esim. metallista tai keraamisista paloista tehtyä työkalua kuten esim. Markus Tuukkanen: http://www.teknofokus.fi/Atm/ATMgalleria02/ATMg02.htm

Graniittisen työkalun käyttö ei oikein vaikuta tarkoituksenmukaiselta. Sopivan kuperalla työkalulla voi varmasti tehdä karkeaa hiontaa, vaan hienohionnassa saattaa tulla ikäviä yllätyksiä kiviaineksen epähomogeenisuuden takia. Perinteisesti teollisessa optiikan hionnassa on käytetty valurautaisia työkaluja. Yhden peilin tekijälle se ei vain ole taloudellisesti järkevä vaihtoehto, sillä moisen teettäminen ylittää reilusti lasityökalun kustannukset. Tilanne saattaa toki olla toinen, jos tekijän nurkissa pyörii numeerinen jyrsinkone...

Suomessa on satamäärin keskeneräisiä peiliprojekteja, joten tarvikkeita kannattaa kysellä tämän foorumin markkinapaikalla. Myös runsaan viikon kuluttua alkavan Cygnus-tapahtuman kirpputorilla voi tehdä löytöjä. Kevään laitepäivillä taisi 30 cm:n lähes valmis projekti vaihtaa omistajaa muutamalla kympillä.

Hannu Määttänen / Teknofokus

awallin

Lainaus käyttäjältä: hm - 07.07.2008, 23:17:21
Perinteisesti teollisessa optiikan hionnassa on käytetty valurautaisia työkaluja. Yhden peilin tekijälle se ei vain ole taloudellisesti järkevä vaihtoehto, sillä moisen teettäminen ylittää reilusti lasityökalun kustannukset. Tilanne saattaa toki olla toinen, jos tekijän nurkissa pyörii numeerinen jyrsinkone...

Jep, cnc-jyrsin on käytössä, mutta sen Y-liike on n. 200mm eli jos hommaa 8" peili aihion niin ihan täysikokoista teräs-työkalua ei saa jyrsittyä.
Voikohan työkalun jyrsiä ihan normaali rakenneteräksestä, vai onko valurauta jotenkin parempaa?
Ilmeisesti työkalun pinnasta tehdään pallopinta samalla kaarevuussäteellä mitä halutaan lopulliseen peiliin + uria vedelle/hioma-aineelle.
Jyrsitty pinta on n. 0,03 mm toleranssilla ja voi olla hieman karkea jyrsinnän jälkeen, mutta se varmaan tasottuu myös peiliä hiottaessa?

AW

hm

Valurauta on ainoa oikea rauta, rakenneteräksillä saa vain naarmuja aikaan. Työkalun teon jälkeen jyrsimeen timanttiterä ja peiliin tarvittava kuoppa. Tämän jälkeen kuluu sitten pari päivää jyrsimen johteita lasijauheesta puhdistaessa.

Hannu Määttänen

Wezen

#9
Sanoisin kyllä näin amatöörin neuvona, että hanki kaksi lasikiekkoa ja ajattele, että kohtuullisella vaivalla aikaan saatu 20 cm F5 tai F6, joka antaa hyvän kuvan, on hyvä ensimmäinen kaukoputki. Sitä tehdessä pääpaino ei ole mahdollisimman nopealla kuopankaivuulla vaan karkea- ja hienohionnan suoritus kohtuullisessa ajassa ja oikein ja panostus kiillotuksen ja muotoilun opetteluun. Rakennat kunnollisen Foucault-testerin, se palvelee myöhemmissäkin projekteissa. Siinä voit hyödyntää metallintyöstötaitoja.

Lasityökalu on ylivoimaisen helppo, se saa karkea- ja hienohionnassa saman muodon kuin peili ja toimii ihanteellisena kiillotusalustana. Sen saa varmasti puhtaaksi hienompiin hioma-aineisiin siirtyessä, eikä yllätyksiä tule, jos et pudota lattialle. Olen kokeillut kipsistä valettuja hionta- ja kiillotusalustoja, laattoja ja metallipyörylöitä ja erilaisia raudankappaleita karkeahionnassa. Mielenkiintoisia kokeiluja, mutta lasityökalulla olisi kyllä tullut yleensä nopeammin valmista. Kuperia lasikiekkoja voi käyttää työkaluina uudestaan niin kauan, kun paksuutta riittää.

An tti Veit ola