Tuoreimmat viestit

#1
Myydään / M: Skywatcher Evostar 120ED DS...
Viimeisin viesti käyttäjältä Mumakil - tänään kello 10:49:51
Laitetaanpa kalustoa kiertoon kauden päätteeksi. Totesin että omat tarpeet on muuttuneet sen verran että näin iso putki ja sen säilyttäminen ei ole enää perusteltua.

Eli myyntiin Skywatcherin Evostar 120ED DS Pro. Linssi 120mm, polttoväli 900mm ja f/7.5. Olen tämän hankkinut käytettynä ja päivittänyt jotakin osia. Asennettu toinen vixen-kisko jossa lisävarustekenkä ja vaihdettu losmandy-kisko alkuperäisen vixenin tilalle. Fokuseri vaihdettu 2-nopeuksiseen TS:n 2" monorail -fokuseriin.

Mukana etsinputki, 0.85x reduceri ja Baaderin 2" kulmapeili 1,25" clicklock-adapterilla sekä alkuperäinen fokkari. Koko hoito matkustaa kunnollisessa metallisalkussa. Mukaan myös 3D-tulostettu EAF-fokkarin adapteri. Voidaan tarpeen mukaan katsella myös kiskojen vaihtamista ja esimerkiksi lämmityspantojen tai 2" jatkopalojen leipomista pakettiin.

You cannot view this attachment.You cannot view this attachment.You cannot view this attachment.

HP 800€. Putki sijaitsee Helsingissä Vallilassa. Lisää kuvia ja lisätietoja tarpeen mukaan.
#2
Yleinen keskustelu / Museot, näyttelyt ja Museokort...
Viimeisin viesti käyttäjältä ispa - tänään kello 08:27:50
Heurekassa on meneillään (10.2.2024 - 11.1.2026) näyttely Matkalla avaruudessa. Sinne pääsee ilmaiseksi Museokortilla (ja myös Heurekan klubikortilla).

Toinen museo on tiedemuseo Liekki. Nyt siellä on sellainen tarjous, että Näyttelytilan lipulla pääsee myös Observatorioon. Museokortilla niihin pääsee ilmaiseksi.

Onko olemassa muitakin avaruusaiheisia näyttelyitä ja museoita tai tapahtumia, jonne pääsee Museokortilla ilmaiseksi? Olisi kiva olla luettelo sellaisista paikoista.
#3
Satelliitit ja avaruustutkimus / Vs: LSST-teleskooppi ja JWST
Viimeisin viesti käyttäjältä ispa - eilen kello 22:30:18
Kun Vera Rubinin havaintoja prosessoidaan koneellisesti, saataneen entistä enemmän uusia tunnistettuja taivaankappaleita tunnetuiksi (ja tietokantoihin).
#4
Havaintokohteet ja havaitseminen / Vs: Tyhjin kohta taivaasta
Viimeisin viesti käyttäjältä einari - eilen kello 12:45:29
Sattumalta tuli vastaan.
https://www.youtube.com/watch?v=UTv6bz42y00

Edelleen luulen että normiputkella on lähdes mahdotonta saada tähdetöntä aluetta kuvattua.
#5
Satelliitit ja avaruustutkimus / Vs: LSST-teleskooppi ja JWST
Viimeisin viesti käyttäjältä mistral - eilen kello 10:42:16
Uutisessa näytettiin 8,4m pääpeilin pinnoitus, erikoinen operaatio. Pelkkä pinnoituslaite näyttää siltä ettei rahaa ole säästetty.
Lisäys: Kun katsoo pääpeiliä, sen kaarevuussäde on niin pitkä ettei mene yksiin ilmoitetun polttovälin 9,9m kanssa, ainakin siltä näyttäisi. Siispä se 9,9m on koko optiikan polttoväli.
Lyhyttä polttoväliä voi havainnollistaa vaikka 200mm newtoniin, silloin se olisi alle 200mm pitkä putki kun osa polttovälistä menee apupeilin kautta sivusuuntaan. Aika lyhyt newtoni. Lyhyys ei ole se mitä haetaan LSST:ssä vaan laaja kenttä.
#6
Havaintokohteet ja havaitseminen / Vs: Tyhjin kohta taivaasta
Viimeisin viesti käyttäjältä AstroIle - eilen kello 10:02:32
Hei,
Muistelen, että Hublen ensimmäinen pikän valoituksen deepspace "tyhjästä avaruudesta"  on otettu muutama aste Otavan kauhasta alaspäin.

T.Astroile
#7
Havaintokohteet ja havaitseminen / Vs: Tyhjin kohta taivaasta
Viimeisin viesti käyttäjältä einari - eilen kello 09:17:22
Epäilen että vaikea löytää,tai ympyrä aika pieni.
Pitäisi siis varmaan määrittää ympyrän koko.
#8
Havaintokohteet ja havaitseminen / Tyhjin kohta taivaasta
Viimeisin viesti käyttäjältä LGM-1 - eilen kello 08:48:10
Tässä syksyä odotellessa ja tulevia havaintokohtia pohtiessa jäin miettimään, että mikä kohta pohjoisen pallonpuoliskon tähtitaivaasta olisi suurinpiirtein tyhjin.

Formaalisti esitettynä: mikä on sellainen ympyrä, jonka sisäpuolella ei ole 12,7 magnitudia kirkkaampia tähtiä?

Kirjoitin eilen pienen tietokoneohjelman jolla ratkon tuota kysymystä, mutta keksimäni algoritmi on vähän hidas, ja sekin vastaa oikeastaan vähän eri kysymykseen. Se pyrkii löytämään sellaisen tähden, joka on muista tähdistä kaikkein kauimpana. 12,7 mag on tulevan teleskooppini havaintoraja.

Jos jollakulla on ehdottaa parempaa algoritmia niin pystyn kyllä implementoimaan sellaisen ja ajamaan sen. Katalogina käytän AT-HYG 2.4:sta. https://www.astronexus.com/hyg
#9
Aurinko / Vs: Aurinko 2024
Viimeisin viesti käyttäjältä Petrus - 02.05.2024, 21:25:13
Vappupäivän aurinko paistoi lähes aamusta iltaan, josta pääsi nauttimaan useamman putken kera. Datan käsittely ottaa aikansa, nyt kun kelien puolesta seuraavana päivänä on jo luvassa lisää työstettävää.  Alemmasta kuvaajasta käy hyvin ilmi, että aika hiljaista oli pitkään flarepurkausten osalta. Onneksi viimein osui peräti kaksi M-luokan purkausta erittäin lyhyen aikavälin sisään.

Lunt80THa ST, Saturn-M SQR, 2x barlowlinssi, Sky-Watcher AZEQ6GT, Hinode Solar Guider.
UTC 11:30-16:30.

The Sun in Ha 1st May 2024 by Petrus Kurppa, on Flickr

#10
Aloittelijan tähtikuvat / Vs: Mitähän minä kuvasin?
Viimeisin viesti käyttäjältä tiiraaja - 02.05.2024, 19:45:30
Lainaus käyttäjältä: Pappis - 02.05.2024, 18:54:28Jätit kuitenkin aluksi kertomatta, että kuvasit sisällä?! Kokeneemmat olisivat sen tiedon perusteella kyllä osanneet arvata syyn...

Kokeneemmat joo. Kokematon ei osannut arvata, että se olisi ollut oleellinen tieto. Jos olisi arvannut, ei olisi tarvinnut lainkaan kysyä täältä.