Lähivuosina taivaalle ilmestyy uusi tähti - muutaman päivän ajaksi

New York Timesin mukaan taivaalle syttyy syyskuuhun mennessä uusi paljain silmin näkyvä tähti. Kyllä, T Coronae Borealis on purkautumassa, mutta se tapahtuu joskus lähivuosina.

Pohjan kruunun tähdistössä sijaitseva T Coronae Borealis (T CrB) kokee novapurkauksen noin 80 vuoden välein. Kirkastumisen myötä se muuttuu muutaman päivän ajaksi paljain silmin havaittavaksi.

Sama uusiutuva nova purkautui viimeksi vuonna 1946. "Jos purkausväli olisi sama kuin edellisellä kerralla, seuraava purkaus tapahtuisi vuoden 2026 tienoilla", Arto Oksanen toteaa.

"Ei ole mitään varsinaisen tieteellisen mallin mukaista syy-seuraus-tietoa, jonka mukaan purkaus tapahtuisi tämän vuoden puolella”, Oksanen sanoo. "Se voi tapahtua aivan yhtä hyvin 2026, 2025 tai vasta 2027."

Arto Oksanen on konkaritähtiharrastaja, joka on osallistunut uusiutuvien novien tieteelliseen tutkimukseen yhteistyössä yhdysvaltalaisten tutkijoiden kanssa.

New York Timesin populaariartikkelissa esitetty arvio edustaa Oksasen mukaan lähinnä valistunutta veikkausta. Se perustuu huomioon siitä, että noin vuosi ennen vuoden 1946 purkausta tähdessä tapahtui himmeneminen, ja viime vuonna T CrB:ssä havaittiin hieman sitä muistuttava valovoiman heikkeneminen.

Nyt himmeneminen on kuitenkin jatkunut edelleen, eli kohde ei ole käyttäytynyt samalla tavalla kuin viimeksi. "Tämä romuttaa pohjaa sille arviolle, että purkaus tapahtuisi nimenomaan tänä vuonna."

T Coronae Borealiksen purkaus on alan tutkijoille ja harrastajille kiehtova ja harvinainen tapahtuma. Viimeksi hieman T CrB:hen verrattuna kirkkaampi nova purkautui vuonna 1975.

Suurelle yleisölle ilmiö on kuitenkin verraten vaikea nähdä. "Se on kaltaiselleni muuttujahavaitsijalle varmasti vuoden kohokohta, mutta ei tavallisille ihmisille", Oksanen arvioi. Purkauksen magnitudin odotetaan olevan 2-3 välillä, mikä käytännössä tarkoittaa keskikirkasta tähteä.

”Maallikot eivät sitä helposti näe. He eivät tunnista sitä heti muista tähdistä, koska saman kirkkauksisia tähtiä on samalla suunnalla näkyvissä lukuisia."  

Erityisen haastavaa Suomessa on ilmiön ajoitus. Koska kirkkauden maksimi kestää vain nelisen päivää, se voi osua umpipilviselle jaksolle. Ja jos tähti syttyy kesän valoisille taivaille, tapahtuma jää kotimaassa näkemättä.

T Coronae Borealiksen tulevasta purkauksesta ja ilmiön havaitsemisesta kerrotaan lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä numero 4/24.