Webb kuvasi seuralaisgalaksimme tähtiensyntyaluetta

Kaksi vuotta sitten avaruuteen laukaistu James Webb -avaruusteleskooppi paljastaa erikoisia näkymiä maailmankaikkeuteen. Uusin julkaistu kuva esittelee massiivista tähtiä synnyttävää sumua.

N79-nimellä tunnettu sumu on noin 1 600 valovuotta halkaisijaltaan ja sijaitsee Suuressa Magellanin pilvessä. Se synnyttää tähtiä huomattavasti nopeampaa tahtia kuin suurin osa Linnunradan tähtisumuista.

Sumu kiinnostaa tutkijoita, sillä sen tähtien synnyn nopeus ja kemiallinen koostumus muistuttavat varhaista, vain muutaman miljardin vuoden ikäistä maailmankaikkeutta. Sumu on silti aivan Linnunradan naapurissa ja siksi sitä voidaan havaita hyvällä tarkkuudella.

Kuvan spektrialue kattaa 7,7–21 mikrometrin aallonpituuksia keski-infrapunassa.

Kuvassa näkyvät kirkasta nuorta tähteä ympyröivät säteet johtuvat Webbin mosaiikkipeilin kuusikulmaisen rakenteen sekä apupeilin kiinnikkeiden synnyttämästä diffraktiosta. Näin voimakas diffraktio tulee näkyviin silmiinpistävästi vain kirkkaita pistemäisiä kohteita kuvattaessa.

Suuri Magellanin pilvi on Linnunradan suurin seuralaisgalaksi, joka sijaitsee noin 160 000 valovuoden etäisyydellä meistä. Galaksi on taivaalla niin etelässä, että se ei näy Suomesta.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)