Puolen taivaan röntgenkartoitus julkistettiin

Saksalais-venäläinen Spectrum-RG-avaruusteleskooppi on ollut avaruudessa 4,5 vuotta. Tällä viikolla julkistettiin sen tekemä röntgenkartoitus, joka kattaa puolet koko taivaanpallosta.

Kartoitusdatasta on tunnistettu noin 900 000 pistemäistä röntgenlähdettä. Kyseessä on laajin koskaan julkaistu röntgenalueen kohdeluettelo.

Kohteiden joukossa on noin 710 000 aktiivista galaksiydintä eli supermassiivista mustaa aukkoa, 180 000 röntgenlähdettä Linnunradassa ja 12 000 galaksijoukkoa. Lisäksi mukana on pieni määrä eksoottisempia röntgenlähteitä.

"Nämä ovat tyrmistyttäviä lukuja röntgentähtitieteelle", selittää kartoitusta johtanut Andrea Merloni. "Olemme havainneet enemmän säteilylähteitä kuudessa kuukaudessa kuin lippulaivaluokan XMM-Newton ja Chandra yhteensä 25 vuoden toiminta-aikanaan."

Dataluettelon julkistukseen on ajoitettu 50 uutta tieteellistä tutkimusta. Aiemmista havainnoista on tehty tätä ennen jo yli 200 tutkimusta.

Spectrum-RG on maailmankaikkeuden suurienergistä säteilyä havainnoiva kaksoisteleskooppi. Sama alusta sisältää saksalaisen eROSITA-röntgenteleskoopin sekä venäläisen ART-XC-gammateleskoopin.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan Saksa lopetti kaiken tiedeyhteistyön Venäjän kanssa, minkä vuoksi eROSITA kytkettiin horrostilaan. Dataa oli saatu siihen mennessä kerättyä neljästä koko taivaan skannauksesta, joita oli suunniteltu yhteensä kahdeksan. Seuraava datajulkistus on luvassa vuoden 2025 lopulla.

Aiheesta lisää Max Planck -instituutti (englanniksi)