Nuoret tähtisukupolvet eivät enää levitä raskaita alkuaineita maailmankaikkeuteen

Tähän asti tähdet ovat tuottaneet raskaita alkuaineita ja levittäneet niitä ympäri kosmosta. Uuden tutkimuksen mukaan tulevat tähtisukupolvet eivät kuitenkaan toimi samalla tavalla.

"Tiedämme, että jaksollisen järjestelmän kaksi ensimmäistä alkuainetta, vety ja helium, luotiin alkuräjähdyksessä. Myöhemmin tulleet tähdet tuottivat ajan myötä raskaammat alkuaineet", valaisee Amanda Karakas Monashin yliopistosta.

Tähtien elämän päättyessä ne heittävät fuusioreaktioissa tuottamiaan alkuaineita kauas avaruuteen seuraavien tähtisukupolvien raaka-aineiksi. Nykyiset tähdet sisältävätkin jo valmiiksi merkittävän määrän raskaita alkuaineita.

Uuden tutkimuksen mukaan tällä on suuri vaikutus tähden kehittymiseen.

Jos tähdellä on liikaa raskaita alkuaineita muodostuessaan, se ei kuollessaan enää levitä tuottamiaan raskaita alkuaineita avaruuteen.

"Nämä tähdet edelleen muuttuvat punaisiksi jättiläisiksi ja päättävät elämänsä valkoisina kääpiöinä, mutta silloin ne eivät heitä raskaita alkuaineita pois. Ne jäävät vangiksi valkoisen kääpiön sisälle", selittää Giulia Cinquegrana Monashin yliopistosta.

Tuloksella on merkittävä vaikutus siihen, miten Linnunradan ajatellaan kehittyvän tulevaisuudessa.

Aiheesta julkaistu lehdistötiedote (englanniksi)