Linnunradan keskustasta nousi esiin uudentyyppisiä radiosäikeitä

Radioteleskooppihavainnot ovat paljastaneet galaksimme ytimen mustan aukon läheisyydestä suuren määrän säiemäisiä rakenteita. Ne syntyivät mahdollisesti muinaisessa aukon aktivoitumisessa.

Havainto on jatkumoa Farhad Yusef-Zadehin aiemmalle työlle, jossa 1980-luvulla löytyi pystysuuntaisia säikeitä galaksimme keskustasta. Nyt hänen yhdessä tiiminsä kanssa esiin kaivamat uudet lyhyemmät rihmat ovat vaakasuunnassa galaksimme kiekon tasoon nähden.

"Olin ällikällä lyöty, kun näin nämä", sanoo Yusef-Zadeh.

Keskeinen instrumentti löydössä oli Etelä-Afrikan MeerKAT-radioteleskooppi. "Uudet MeerKATilla tehdyt havainnot muuttivat tilanteen", Yusef-Zadeh toteaa. "Teknologian edistyminen ja annettu havaintoaika on tarjonnut meille uutta informaatiota."

Verrattuna 150 valovuoden pituuteen yltäviin pystysuuntaisiin muodostelmiin, vaakasuuntaiset ovat huomattavasti napakampia 5–10 valovuoden mitallaan. Ne näyttävät asettuneen säteittäisesti Sagittarius A*:han nähden, joka on galaksimme supermassiivinen musta aukko. Niitä on kuitenkin vain aukon toisella laidalla.

Säikeet eroavat toisistaan monella muullakin tapaa kuin asennon ja pituuden suhteen. Niissä esimerkiksi aine liikkuu eri nopeuksilla. Kaikkinensa ne vaikuttavat olevan keskenään hyvin erilaisia.

Toistaiseksi Yusef-Zadehin tiimillä on esittää vain arveluita säikeiden alkuperästä. He ajattelevat niiden saaneen alkunsa aukon aktivoitumisesta muutama miljoonaa vuotta sitten.

"Ne näyttäisivät olevan seurausta vuorovaikutuksesta ulos virtaavan aineksen ja läheisten kohteiden kanssa", Yusef-Zadeh sanoo.

Aiheesta lisää Northwestern University (englanniksi)