Kaikkien aikojen kirkkain gammapurkaus ei tuottanut rautaa raskaampia alkuaineita

James Webb -teleskooppi on havainnut syksyllä 2022 löydetyn ennätyskirkkaan gammapurkauksen jälkihehkua. Yllättäen siinä ei näyttäisi muodostuneen lainkaan rautaa raskaampia alkuaineita.

Vielä viime vuonna tämän BOAT-nimen saaneen gammapurkauksen syntytavasta oli epävarmuutta. Nyt Webb-avaruusteleskoopilla tehdyt havainnot tapahtuman jälkihehkusta ovat vahvistaneet sen tulleen supernovaräjähdyksestä.

Webb antoi selvyyttä myös räjähdyksen jättämään alkuaineiden palettiin. Universumin syntyräjähdyksessä muodostui vain vetyä ja heliumia, kaikki muut alkuaineet on sittemmin taottu tähtiin liittyvissä prosesseissa.

Rautaa raskaampien alkuaineiden, kuten kullan ja platinan, lähde on edelleen yksi tähtitieteen isoimpia avoimia kysymyksiä. Niitä on varmuudella havaittu syntyneen neutronitähtien törmäyksissä. Kolareita tapahtuu kuitenkin aivan liian harvoin suhteessa siihen, kuinka paljon universumissa on näitä aineita.

"Luultavasti on olemassa muukin lähde", arvelee Peter Blanchard Northwestern-yliopistosta.

Jotkin astronomit ovat ehdottaneet valovoimaisia supernovien gammapurkauksia juurikin tällaiseksi toiseksi lähteeksi.

"Jos he ovat oikeassa, BOATin olisi pitänyt olla kultakaivos", sanoo Ashley Villar Harvardin yliopistosta.

Webbin mittaama spektri ei kuitenkaan sisältänyt jälkiä rautaa raskaammista alkuaineista. Tämä näyttäisi viittaavan, etteivät nämä äärimmäiset tapahtumat ole rautaa raskaampien alkuaineiden pääasiallisia lähteitä, sanoo Blanchard.

Aiheesta lisää Northwestern (englanniksi)