Havainnot prototähdeltä kertovat veden yllättävän vanhasta alkuperästä

Alma-radioteleskooppi on havainnut nuorta tähteä kiertävää ainekiekkoa. Tutkijoiden mukaan tulokset antavat todisteita, että maapallon vesi syntyi huomattavasti ennen Aurinkoa.

Arvostetussa Nature-lehdessä ilmestynyttä tutkimusta johtanut John J. Tobin pitää havaintoja erityisen tärkeinä, sillä ne yhdistävät tiedot aurinkokunnan vedestä tähtienvälisiin pölyn ja kaasun pilviin. 

"V883 Orionis on puuttuva linkki. Veden koostumus sen kiekossa on hyvin samankaltainen kuin oman aurinkokuntamme komeetoissa. Tämä vahvistaa käsityksen, että planeettajärjestelmien vesi syntyi miljardeja vuosia sitten – ennen Aurinkoa, tähtienvälisessä avaruudessa", sanoo Tobin.

Tähtienvälisen avaruuden ainepilvissä veden uskotaan esiintyvän enimmäkseen jäänä pölyhiukkasten pinnoilla. Kun pilvet romahtavat oman painovoimansa vaikutuksesta muodostamaan uusia tähtiä, vesi päätyy niitä ympäröiviin ainekiekkoihin. Uusi tutkimus todistaa, ettei vesi muutu tämän prosessin aikana.

V883 Orionis sijaitsee meistä 1 300 valovuoden etäisyydellä. Se on noin kolmanneksen Aurinkoa massiivisempi tähti, joka on kirkastunut yllättävästi. Kirkastumisen vuoksi tähden lumiraja eli etäisyys, jolla vesi esiintyy sen kiekossa jäänä, on edennyt peräti 40-kertaisen Maa–Aurinko-etäisyyden päähän.

Järjestelmä sopii hyvin tutkimuskohteeksi, sillä kaasuolomuodossa olevaa vettä on ainekiekossa paljon eikä pölyä ole liikaa estämässä havaintoja.

Aiheesta lisää NRAO (englanniksi)