ESA suunnittelee hyönteisruokakokeita avaruusasemalle

Miljardit ihmiset syövät hyönteisiä päivittäin, mutta avaruudessa hyönteisruoka on vielä jäänyt vähälle huomiolle. ESA on kerännyt nyt tiimin tutkimaan sen mahdollisuuksia.

“Hyönteiset sopeutuvat melko hyvin avaruusympäristöön. Niillä on tehokas kyky kestää erilaista fyysistä kuormitusta”, sanoo Åsa Berggren Ruotsin maataloustieteiden yliopistosta.

Yleisesti jauhopukin toukkia ja kotisirkkoja pidetään lupaavimpina lajeina avaruusruokatutkimukseen.

Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto hyväksyi molemmat lajit ihmisruoaksi vuonna 2023. Hyönteiset sisältävät proteiinin lisäksi esimerkiksi rasvahappoja, rautaa, sinkkiä ja B-vitamiinia.

Vaikka erilaisia tutkimuksia hyönteisten pärjäämisestä avaruuslennoilla on tehty lentojen alkuajoista lähtien, kokeiden haasteena on ollut usein niiden kesto. Tyypillisesti se on noin 50 vuorokautta, mikä ei vielä kata hyönteisen koko elinkaarta.

Yleisesti avaruusruoan suurimpia haasteita on riittävän proteiinimäärän saaminen. Hyönteisillä on niiden vaatiman ruoan ja tilan osalta huomattavasti parempi hyötysuhde kuin eläimillä. Eräs ratkaisu siihen on myös proteiinin tuottaminen mikrobien avulla etenkin, mikäli saatavilla on ylijäämävetyä.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)