Vesi ei tullut maapallolle sulaneiden planeettasirujen mukana

Planeettamme veden alkuperän osalta on pystytty sulkemaan pois yksi mahdollisuus. Sulaneet meteoriitit sisältävät niin mitättömän vähän vettä, etteivät ne ole voineet kuulua sen lähteisiin.

Maapallon veden alkujuuria on tutkittu paljon, mutta kukaan ei vieläkään tiedä kuinka, voitehista vanhin muinoin saapui planeetallemme.

"Veden saaminen ja pintamerien syntyminen planeetalle, joka on pieni ja suhteellisen lähellä Aurinkoa, on haaste", sanoo Megan Newcombe Marylandin yliopistosta.

Yksi mahdollisuus näyttää kuitenkin nyt poissuljetulta Newcomben vetämässä uudessa tutkimuksessa.

Tiimin kohteena olivat akondriitit, joita kaikista maapallolle pudonneista meteoriiteista on noin 8 prosenttia. Tarkemmin ottaen kyse oli asteroidisten akondriittien alaryhmästä. Ne ovat olleet osa pieniä planeettojen alkioita, planetesimaaleja, ennen kuin törmäys lähetti kappaleen avaruuteen.

Varhain aurinkokunnassa monien planetesimaalien kiviaines suli niiden sisältämien radioaktiivisten aineiden kuumenemisen seurauksena. Analyysissa selvisi, että sulaminen johtaa lähes täydelliseen veden poistumiseen akondriiteista: kivet sisälsivät vettä alle 2 miljoonasosaa niiden massasta.

Tämä tarkoittaa, että akondriitit ovat pois laskuista, kun kyse on Maan vedestä. Newcomben tiimin mukaan vesi on todennäköisesti tullut planeetallemme sulamattomien kondriittisten meteoriittien mukana, joissa sitä on massasta jopa viidennes.

Aiheesta lisää Marylandin yliopisto (englanniksi)