Kiertoradalle kaavaillaan jättiläismäisiä aurinkovoimaloita - energia siirtyy mikroaalloilla

Avaruuteen sijoitettavat aurinkovoimalat kuulostavat tieteiskirjallisuudelta. Euroopan avaruusjärjestön ESAn tavoitteena on kuitenkin rakentaa sadan megawatin pilottivoimala jo vuonna 2035.

Suunniteltu teknologia on puhdas ja varma energialähde, joka ei ole riippuvainen tuulista tai sääolosuhteista. Kiertoradalle suunnitellaan voimalaa, jonka teho vastaa noin kahta Olkiluoto 3 -ydinreaktoria.

”Avaruudessa on enemmän auringonvaloa. Ei pilviä, ei juurikaan yöaikaa ja auringonvalo on kirkkaampaa, koska sen ei tarvitse kulkea ilmakehän läpi”, kertoo Paul Jaffe Yhdysvaltain laivaston tutkimuskeskuksesta Tähdet ja avaruus -lehdelle.

Vastoin ennakkoluuloja aurinkopaneelien rakentaminen ja ylläpito avaruudessa voi olla merkittävästi kustannustehokkaampaa kuin maanpinnalla.

Euroopan avaruusjärjestö ESAn tilaama selvitys arvioi viime vuonna, että avaruusaurinkovoiman hinta sijoittuisi 50–200 euroon megawattitunnilta. Tämä on jopa puolet halvempi kuin ydinvoimalla ja samaa luokkaa maanpäällisen tuulivoiman kanssa.

Ensimmäinen sähköä kuluttajille tuottava avaruusvoimala voi olla toiminnassa jo vuonna 2040. Ensimmäistä gigawattiluokan kaupallista voimalaa visioidaan vuodelle 2040.

Energia siirretään maanpinnalle mikroaaltojen avulla. Vastaanottopaikkaa voitaisiin vaihdella niihin maihin, joissa sitä kulloinkin eniten tarvitaan. Tämä joustavuus pystyisi kompensoimaan maanpäällisen aurinko- ja tuulienergian paikallisia säävaihteluja.

Mikä tärkeintä, avaruusaurinkovoimaa on jatkuvasti saatavilla tasaisella teholla. Aiheesta lisää Mikko Suomisen artikkelissa uusimmassa Tähdet ja avaruus -lehdessä 1/2024.