Nopeat radiopurkaukset paljastivat galaksien välissä piileskelevän aineen

Jopa yli puolet tavallisesta aineesta on ollut kadoksissa. Parikymmentä vuotta sitten löytyneet nopeat radiopurkaukset ovat antaneet vihiä piilottelevasta massasta.

”Jos laskemme yhteen kaiken universumin normaalin aineen – eli atomit, joista mekin koostumme – käy ilmi, että yli puolet siitä on hukassa”, kertoo Australiassa Swinburnen yliopistossa työskentelevä Ryan Shannon.

Kosmologisten havaintojen perusteella on pystytty laskemaan, kuinka paljon tavallista ainetta kaikkeudessa pitäisi nykypäivänä olla. Pimeän aineen ja pimeän energian lisäksi tähtitieteilijöiltä on siis hukassa myös puolet ihan tavallisista hiukkasista.

”Kaiken puuttuvan aineen voi piilottaa ainoastaan jos se on sekä hyvin kuumaa että hyvin harvaa. Kylmä aine huomattaisiin taustakohteiden spektreistä”, selittää Stuart Ryder Australian Macquarie-yliopistosta. ”Aineen täytyy sijaita galaksienvälisessä avaruudessa.”

Uusimmassa Tähdet ja avaruus -lehdessä 3/2024 Ryder ja Shannon kertovat, miten parikymmentä vuotta sitten paljastuneita nopeita radiopurkauksia käytetään kadonneen aineen kartoittamiseen.

Nopeat radiopurkaukset ovat räjähdyksiä, joita sattuu eri puolilla taivasta jopa tuhansia vuorokaudessa. Sekunnin murto-osia kestävissä välkähdyksissä voi vapautua saman verran energiaa kuin Aurinko tuottaa vuosikymmenien aikana.

”Nopeat radiopurkaukset huomaavat ionisoituneen aineen. Jopa lähes tyhjässä avaruudessa ne ikään kuin näkevät kaikki elektronit. Siten voimme mitata, kuinka paljon ainetta galaksien väleissä on”, valaisee Shannon.

Aiheesta lisää tänään ilmestyneessä Tähdet ja avaruus -lehdessä 3/2024.